Articol de Viorel Tudorache - Publicat duminica, 04 iunie 2023 14:28 / Actualizat duminica, 04 iunie 2023 14:53
Promovarea în Superliga, după numai un sezon în Liga 2, poate însemna pentru Dinamo relansarea economică și sportivă. „Câinii” și-au asigurat minimum 970.000 de euro numai din drepturile TV, cota alocată nou-promovatelor.
- Sezonul 2023/2024 din campionatul de elită din România va începe pe 15 iulie 2023 (detalii AICI).
La ce datorii are însă Dinamo, cei 970.000 de euro „dispar într-o secundă”, glumesc amar oficialii alb-roșii.
Câți bani și-a asigurat Dinamo după promovare din drepturile TV
În insolvență din iunie 2021, Dinamo are datorii de 8 milioane euro, iar noul acționar majoritar, Red&White Management 2022 SA, speră ca revenirea „roș-albilor” în elita fotbalului românesc să convingă investitorii să se alăture proiectului „Dinamo 2028 - cel mai iubit și respectat club din România”. Un proiect de 14 milioane de euro, promit acționarii.
Conducerea clubului din Ștefan cel Mare e conștientă însă că promovarea echipei trebuie dublată de aprobarea planului de reorganizare modificat, prin care se încearcă ștergerea datoriilor de 5 milioane de euro, de la chirografari.
Potențialii investitori stau cu banii pregătiți, dar așteaptă decizia judecătorului sindic referitoare la modificarea planului de reorganizare.
În primă fază, planul a fost analizat pe 15 mai, dar nu a convins, iar Tribunalul București a decis repunerea pe rol a cazului, cu termen nou pe 19 iunie. Judecătorul sindic i-a cerut administratorul judiciar, Răzvan Zăvăleanu, să depună câteva precizări:
- despre strategia de modificare a planului de reorganizare privind transferul de jucători
- despre valoarea de piaţă a jucătorilor conform raportului de evaluare bunuri întocmit la 16.09.2022
- despre situaţia prognozată a încasărilor din valorificare jucători
- despre modalitatea de calcul a plăţilor prognozate cu titlu de Impozite şi contribuţii salariale.
Dinamoviștii se tem că planul de reorganziare modificat ar putea fi aprobat abia prin septembrie. „Sunt convins că Red&White va reuși să susțină bugetul clubului”, este optimist administratorul special, Vlad Iacob.
Noii acționari majoritari iau în calcul ieșirea clubului Dinamo din insolvență în 2024, iar în 2026 să fie atins pragul de rentabilitate și debutul pe noul stadion.
Vlad Iacob, despre transferuri: „Vrem întăriri la nivel de vârf de atac și la fundașii centrali”
În paralel cu problemele juridice, antrenorul Ovidiu Burcă și adminstratorul special Vlad Iacob pregătesc transferurile pentru SuperLiga. Prioritatea este întărirea în apărare și atac.
„Vrem întăriri la nivel de vârf de atac și la fundașii centrali. Avem țintele de transfer. Printr-o politică de recrutare foarte bine pusă la punct, printr-un scouting adecvat și printr-un buget echilibrat vrem să avem doi jucători pe post, de valori apropiate. Există un nucleu de jucători pe care ne bazăm și pe care vrem să-l păstrăm", a explicat Vlad Iacob, la emisiunea 7/9 de la Playsport.
Vlad Iacob: „Interdicția la transferuri este încă în vigoare”
Pentru a putea face transferuri, oficialii lui Dinamo speră să convingă FIFA să ridice interdicția pe care o are la transferuri, până la începutul lunii iulie.
„Interdicția la transferuri este încă în vigoare. Mai încercăm o abordare la FIFA, deoarece creanțele sunt, în mod paradoxal, dinaintea intrării în insolvență, și FIFA recunoaște legislația națională. Paradoxal, noi avem interdicție la transferuri, dar legea insolvenței nu ne permite să achităm acele datorii către respectivii jucători.
Legea insolvenței nefăcând niciun fel de diferențe între creditori, iar jucătorii trebuiesc achitați în aceeași măsură cu ceilalți creditori, prin planul de reorganizare. Lucrăm la asta, vom găsi o soluție pentru a ridica interdicția la transferuri. E important să o ridicăm cât mai aproape de începutul lunii iulie, în aproprierea perioadei de transferuri. Ar fi extraordionar dacă am reuși să scăpăm de interdicția la transferuri, ca să avem jucătorii cât mai devreme la pregătire”, a precizat Vlad Iacob.