Articol de GSP - Publicat sambata, 19 ianuarie 2013 00:00 / Actualizat vineri, 18 ianuarie 2013 21:00
Pe 12 noiembrie 2012, la 6 ani după ancheta Gazetei, 8 oameni de fotbal au fost condamnaţi la 40 de ani de închisoare pentru înşelăciune, evaziune fiscală şi spălare de bani. Popescu, Neţoiu şi Pădureanu "au scăpat" cu suspendare. Ieri, Curtea de Apel a prezentat motivarea urmînd ca Înalta Curte, ultima cale de atac, să judece recursurile.
La două luni de la decizia Curţii de Apel Bucureşti, care condamna inculpaţii din Dosarul Transferurilor la 40 de ani de închisoare, cumulat, instanţa a publicat ieri motivarea. Achitaţi în primă instanţă, condamnaţi la apel, cei 8 "grei" din fotbal au primit pedepse diferite. Motivarea nuanţează, răspunde unor întrebări, dar deschide altele fierbinţi.
Pe toţi i-a ajutat trecutul şi averea
Instanţa a decis să "grupeze" cei 8 inculpaţi în trei categorii, funcţie de circumstanţe. În categoria "pedepse orientate spre maximum" au intrat fraţii Becali şi Borcea, la "orientate spre mediu" s-au poziţionat Copos şi MM Stoica, în vreme ce "spre minimul limtelor" au rămas Gică Popescu, Pădureanu şi Neţoiu, singurii fără pedepse cu executare.
Pentru toţi cei 8 au funcţionat trei circumstanţe atenuante:
1. "timpul scurs de la comiterea infracţiunilor"
2. "faptul că inculpaţii nu sînt cunoscuţi cu antecedente penale"
3. "sumele de bani obţinute prin săvîrşirea infracţiunilor ar putea fi recuperate"
Practic, de la perioada transferurilor incriminate (1998-2004) pînă în 2012 a trecut suficient de mult timp cît pedepsele să fie mai mici. Trecutul curat şi faptul că praguba poate fi recuperată, "parţial prin valorificarea bunurilor" care se află sub sechestru, au completat circumstanţele.
Un transfer în plus, un an de închisoare!
Pe Stoica şi Copos "i-a ajutat", în plus, faptul că "au avut o activitate infracţională mai redusă", comparativ cu "categoria grea". Cei doi au rămas cu "închisoare cu executare", dar oficialul stelist cu 4 ani iar cel rapidist cu 5: asta şi pentru că giuleştenii sînt implicaţi în două transferuri, iar Oţelul, clubul la care lucra MM, doar în unul!
Mai des, mai complicat, mai mult: pedeapsă mai mare
Fraţii Becali şi Cristi Borcea au primit cele mai grele pedepse, fiind consideraţi artizanii unei "modalităţi foarte elaborate prin care inculpaţii au conceput şi pus în aplicare planul infracţional".
Au funcţionat ca circumstanţe agravante:
1. "perioada foarte întinsă a activităţii infracţionale"
2. "numărul mare de acte materiale cu referire la infracţiunile săvîrşite în formă continuată"
3. "valoarea extrem de mare a prejudiciului cauzat"
Cu alte cuvinte: la primul punct, Borcea, spre exemplu, e implicat în transferurile lui Contra (1999), Mihalcea (2002) sau Alexa (2004), acoperind practic 5 ani de activitate infracţională. Apoi, cei trei au făcut mai multe fapte concrete, acţiuni, spre realizarea faptelor.
Totodată, prejudiciile pe care cei trei le-ar fi cauzat sînt cele mai mari: 4,2 milioane dolari şi 0,70 mii de euro la Victor Becali, 1,7 milioane dolari la Victor Becali şi 1,1 milioane dolari la Cristi Borcea.
De ce 8 ani pentru Becali şi 7 pentru Borcea
Instanţa a apreciat că Ioan Becali e "iniţiatorul şi principalul beneficiar al activităţii ilicite", alături de fratele său. Iar Borcea "a contribuit esenţial" prin funcţiile deţinute la Dinamo, club implicat în 7 din cele 12 transferuri de la dosar.
Popescu: fotbalist mare, plătitor şi corupt de Becali
Pentru Gigi Neţoiu, argumentele instanţei în hotărîrea unei pedepse fără executare au fost faptul că "a fost implicat într-un singur transfer" şi "a deschis un cont cu 116.064 lei", proprit spre recuperearea prejudiciului.În cazul lui Gică Popescu însă, decisive în atenuarea pedepsei au fost trei elemente: "cariera sportivă de excepţie", "faptul că a acoperit o parte din prejudiciu" (400.000 de dolari) şi "a fost atras în activitatea infracţională de Becali Ioan"
Pădureanu, confirmat ca turnător?
În octombrie 2010, cînd Dosarul era încă departe de deznodămînt, Ioan Becali a insinuat colaborarea lui Pădureanu cu DNA. "Pădureanu are statut special! Scrie şi în rechizitoriu că el a colaborat foarte bine cu anchetatorii!", afirma Becali, povestind chiar un episod în care ar fi descoperit microfoane la "Tata Jean". Instanţa "l-a iertat" de închisoare pe Pădureanu luînd în calcul "vîrsta înaintată şi starea de sănătate precară" dar şi "faptul că a contribuit la stabilirea situaţiei de fapt", prin "declaraţii"!