FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

PROFIL Bîrligea, un Daniel Popa „pe steroizi” » Ce aduce în vestiar noul atacant transferat de FCSB și cum se schimbă echipa

Daniel Bîrligea e noul jucător al campioanei FCSB, fotomontaj Diana Vasilescu +6   FOTO
Daniel Bîrligea e noul jucător al campioanei FCSB, fotomontaj Diana Vasilescu

Articol de , - Publicat marti, 03 septembrie 2024 12:17 / Actualizat marti, 03 septembrie 2024 22:58

Daniel Bîrligea e noul jucător al campioanei FCSB. Atacantul de 24 de ani, disputat și de rivala Rapid, s-a înțeles cu Gigi Becali și va intra în scurt timp în circuitul roș-albaștrilor. Transferul de la CFR l-a costat pe latifundiar peste 2 milioane de euro.

După căutări îndelungi, care au durat o vară, Gigi Becali a găsit, în sfârșit, un atacant pe profilul dorit.

Daniel Bîrligea, vârf de careu cu instincte de marcator veritabil, acel „nouar” clasic după care FCSB a tot „scormonit” în ultimele ferestre ce mercato, e atacantul cu care roș-albaștrii țintesc revenirea în vârful Superligii și o campanie cât mai roditoare în Europa League.

Vârf de gabarit, un pivot înnăscut, Bîrligea e pariul suprem al lui Becali pentru un post care i-a dat mari bătăi de cap în ultimii ani.

Bîrligea, un Daniel Popa „pe steroizi”

Dacă Daniel Popa n-a putut să-i satisfacă lui Becali cerințele, finanțatorul campioanei s-a repliat. A scos din buzunar peste două milioane de euro pentru „un Daniel Popa pe steroizi”, un atacant cu instincte mai fine, mai tânăr, superior la capitolul musculatură și cu un potențial de revânzare infinit mai mare.

Dar și cu cifre care i-au făcut cu ochiul lui Becali. În sezonul anterior, „Bîrli-Gol” a înscris 15 goluri pentru „feroviari” în toate competițiile, în 46 de partide.

Bîrligea e o surpriză plăcută, are un tonus bun. E un jucător de careu, dar care pendulează și în zonele laterale. Îi place să joace cu spatele la poartă, dar atacă și spațiile. Îmi place de el. Are un viitor frumos. Are forță și are execuții. E un jucător de contraatac

- Andrei Cristea, fost atacant FCSB și Dinamo, într-un interviu acordat recent Gazetei

Daniel Bîrligea are și un minus

Defectul la vedere al lui Bîrligea? Atacantul are uneori tendința de a se complica în faze simple și de a-și bate joc de șanse rarisime, cum s-a întâmplat și la începutul acestui campionat, în victoria cu Dinamo, 3-2, când a ratat din fața porții goale. În lumea fotbalului, Bîrligea e descris drept un „atacant clasic, dar prea ratangiu” .

Titular fără probleme la FCSB?!

Ținând cont de suma zdravănă plătită de Becali pentru serviciile sale, e de așteptat ca Bîrligea să devină titular cu efect imediat la FCSB.

Rivalii săi pe post, Miculescu și Daniel Popa, l-au dezamăgit pe patron și n-au „livrat” ceea ce acesta aștepta de la ei: adică un atacant cu instincte de golgeter, care să marcheze pe bandă rulantă și să hărțuiască în permanență defensivele adverse.

Iată echipa-tip FCSB în Europa League, după venirea lui Bîrligea: Târnovanu - Crețu, Ngezana, Dawa, Radunovic - Șut, Lixandru - Băluță, Olaru, Fl. Tănase - Bîrligea

Bîrligea, un Daniel Popa „pe steroizi” » Ce aduce în vestiar noul atacant transferat de FCSB și cum se schimbă echipa
Daniel Bîrligea la FCSB e mutarea care face vâlvă în fotbalul românesc / Sursă foto: Imago Images

Ce îi oferă Daniel Bîrligea FCSB-ului: 4 caracteristici, de la eficiență la poziționare îndoielnică

  1. O prezență constantă în careul advers: Bîrligea a atins balonul în suprafața adversă de pedeapsă de 24 de ori de-a lungul sezonului, în medie la fiecare 7 minute și jumătate jucate. În Superligă, doar Selmani (Dinamo), Mitriță (Craiova), Grigoryan (Farul) și Marius Coman (Sepsi) au mai multe atingeri în careul advers, dar toți într-un număr mult mai mare de minute jucate;
  2. Scoate oameni din joc. Bîrligea nu este abil doar la finalizare. El se descurcă bine cu mingea la picior și încearcă adesea să-și depășească adversarii direcți. În 180 de minute jucate în acest sezon de campionat, a încercat 18 driblinguri, 10 dintre ele (55%) reușite.
  3. Eficiență în fața porții: Bîrligea este unul dintre fotbaliștii care se laudă cu mai multe goluri decât xG-ul pe care l-au generat. În acest sezon de campionat, a punctat de două ori dintr-un xG total de 1,72. xG sau expected goals, ori numărul de goluri așteptate, reprezintă, conform Wyscout, un parametru care „alocă o anumită probabilitate fiecărui șut (în funcție de statisticile anterioare) privind posibilitatea de a înscrie din acea poziție”. Cu alte cuvinte, valoarea xG-ului ne spune cât de mari au fost ocaziile.
  4. Poziționare îndoielnică: Bîrligea este unul dintre atacanții de Superligă surprinși des în ofsaid. În acest sezon, noul vârf al FCSB-ului a provocat „tușierii” să ridice fanionul de 3 ori, în medie o dată la fiecare 60 de minute pe teren.

Bîrligea, un produs al Diasporei fotbalistice

CFR Cluj a înregistrat un profit semnificativ cu Bîrligea. Acesta i-a costat pe ardeleni doar 100.000 de euro în urmă cu doi ani, clubul lui Nelu Varga fiind cel care l-a descoperit pe vârful din Brăila în subsolul fotbalului italian.

Bîrligea se înscrie în categoria fotbaliștilor crescuți în Diaspora și „repatriați” ulterior de cluburile importante din campionatul nostru.

Crescut de Palermo, Daniel Birligea a ajuns la Teramo Calcio în vara lui 2019, de la echipa U19 a celor de la Palermo. La Teramo, atacantul brăilean a jucat 43 de meciuri, în care a înscris 7 goluri. În ianuarie 2022, CFR a pus ochii pe Bîrligea și l-a înregimentat din Italia, mai ales că era o opțiune viabilă pentru regula U21.

S-a dovedit a fi o afacere profitabilă pentru CFR-ișiti, Bîrligea transformându-se într-unul dintre atacanții de stofă ai campionatului, care între timp a ajuns și în circuitul primei reprezentative.

Omul care l-a crescut pe Daniel Bîrligea: „A fost un copil chinuit, cu probleme”

Laurențiu Calu, coordonatorul școlii de fotbal Luceafărul Brăila, formație ce a contribuit la formarea lui Daniel Bîrligea, a vorbit într-un interviu acordat în exclusivitate Gazetei Sporturilor despre începuturile în fotbal ale proaspătului transfer de la FCSB.

„A fost un copil chinuit, mama lui s-a despărțit de tatăl lui, au trăit în Constanța, apoi s-au mutat la Brăila. La 10 ani a venit la noi, apoi l-am ținut până pe la 13 ani, moment în care s-a mutat în Italia. În jur de 2-3 ani a stat la noi.

A fost un copil cu probleme. Cred că de asta a și ajuns unde a ajuns, fiind foarte ambițios și tenace. Și-a dorit foarte mult, probabil că de asta a și reușit. El a venit în 2010 la noi, de la Academia Hagi, trăind în Ovidiu”, a spus Laurențiu Calu în exclusivitate pentru GSP.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Mircea Lucescu, întrebat care este cel mai bun fotbalist din toate timpurile » Selecționerul României a rostit 3 nume
Nationala
Mircea Lucescu, întrebat care este cel mai bun fotbalist din toate timpurile » Selecționerul României a rostit 3 nume
Dinamo încearcă să dea lovitura cu doi internaționali români » Unul e format de Hagi, altul a debutat și la prima reprezentativă
Superliga
Dinamo încearcă să dea lovitura cu doi internaționali români » Unul e format de Hagi, altul a debutat și la prima reprezentativă
Gafă incredibilă comisă de americani în „dosarul Chiles – Voinea – Bărbosu” pentru bronzul olimpic de la gimnastică: „Este inadmisibil!”
Jocurile Olimpice
Gafă incredibilă comisă de americani în „dosarul Chiles – Voinea – Bărbosu” pentru bronzul olimpic de la gimnastică: „Este inadmisibil!”

Campionul mondial și european, suspendat pentru că a făcut semnul crucii la Jocurile Olimpice de la Paris: „Dumnezeu mi-a dat totul! Nu voi schimba nimic”

Între timp, în România: bazin semiolimpic inaugurat într-un sat fără canalizare » „Mobilizez babele de prin jurul meu și ne ducem împreună”


Comentarii (4)
Mitza_Biciclista
Mitza_Biciclista  •  03 Septembrie 2024, 14:13

Gigi tocmai ce a demonstrat cine e jupan in Superliga :)))

Van_Basten
Van_Basten  •  03 Septembrie 2024, 13:58

"ulteior", "CFR-ișiti"....Baietii, mai recititi-va ca sa deveniti niste jurnalisti cat de cat decenti.

teleleu_ionel
teleleu_ionel  •  03 Septembrie 2024, 13:03

Florin Andone 2.0.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează
Close