Articol de GSP - Publicat vineri, 19 mai 2017 10:15
Clubul Viitorul, noua campioană a României, a emis astăzi un comunicat în care reclamă faptul că LPF grăbește omologarea clasamentului pentru ca FCSB să meargă cât mai repede la TAS pentru a contesta titlul cucerit de dobrogeni.
Iată comunicatul:
"Decizia Ligii Profesioniste de Fotbal de a transmite Comitetului Executiv al FRF, spre aprobare, clasamentul echipelor care au participat în Play-Off fără să aștepte terminarea campionatului este surprinzătoare și în neconcordanță cu dispozițiile regulamentare.
Este surprinzătoare întrucât la primirea unei solicitări din partea altui club a procedat în mod diferit față de anii precedenți și a transmis, spre aprobare, un clasament incomplet al unei competiții care încă se află în desfășurare.
Liga Profesionistă de Fotbal organizează Campionatul Național - Liga I din care fac parte 14 echipe și numai după disputarea tuturor jocurilor din Play-Off și Play-Out se termină faza a II-a campionatului.
În mod normal, logic, regulamentar, numai după terminarea Play-Out-ului, Liga Profesionistă de Fotbal trebuia să solicite Comitetului Executiv al FRF, omologarea/aprobarea clasamentului Ligii I.(...)
Nu suntem intimdați de posibilul demers pe care un alt club dorește să-l urmeze, însă, în ciuda dispozițiilor regulamentare menționate mai sus, nu înțelegem de ce, la solicitarea expresă a unui club și în interesul particular al acestuia, se folosește altă practică față de anii precedenți, în condițiile în care Comitetul Executiv al FRF va aproba numai clasamentul final al competitiei".
În momentul de față, mai sunt de disputat patru etape din play-out, acesta urmând să se încheie oficial tocmai pe 3 iunie.
GSP.ro a publicat zilele trecute toate procedurile care ar trebui bifate pentru ca plângerea FCSB-ului să ajungă la TAS:
- Pentru ca steliștii să poată contesta ceva oficial, e nevoie de o întrunire a Comitetului Executiv al FRF, să valideze rezultatele și clasamentul Ligii 1.
- Anul trecut, acest lucru s-a întâmplat la finalul play-out-ului, care acum se termină tocmai pe 4 iunie!
- Dar lucrurile ar putea fi urgentate de LPF (doar dacă oficialii Ligii vor vrea asta). Ei ar trebui să trimită la Federație numele echipelor calificate în cupele europene, în ordinea clasamentului agreat de LPF, pentru a fi transmise mai departe la UEFA. Abia în acel moment, FCSB ar avea un suport regulamentar pentru a face o contestație.
- Ar urma judecata la forurile interne: mai întâi Camera Natională pentru Soluționarea Litigiilor, apoi Comisia de Apel.
- Și abia după aceea se poate merge la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Laussane (pentru că steliștii sunt convinși că nu vor primi câștig de cauză la comisiile ghidonate de LPF și FRF).
În mod normal, o asemenea procedură, cu 3 comisii implicate, nu poate dura mai puțin de două luni.
Dar steliștii vor încerca să urgenteze totul, pentru a fi siguri că vor primi un verdict final înainte de 14 iulie, atunci când la UEFA se vor trage la sorți meciurile din turul 3 preliminar al Ligii.