Articol de GSP - Publicat miercuri, 14 decembrie 2016 15:47
Curtea de Apel a respins astăzi recursul făcut de SC FC Rapid SA în privința falimentului, anunță Rapid TV.
Așadar, societatea nu mai există și practic echipa înființată în 1923 a murit! Următorul pas este ca o societate să preia palmaresul clubului și să-l ducă mai departe.
Cel mai probabil, echipa care va prelua palmaresul giuleștenilor este AFC Rapid din Liga a 5-a. Formația al cărei conducător este Horia Manoliu, fostul director de marketing al Rapidului.
Horia Manoliu a preluat palmaresul, stema și culorile de la George Copos. Mai multe detalii AICI!
CEA MAI BUNĂ PERIOADĂ A FOST CU COPOS
Cele mai importante performanțe ale Rapidului au fost obținute în perioada George Copos. Omul de afaceri a preluat clubul giuleștean în 1993. Pe lângă cele două titluri câștigate, Rapidul cu Copos la cârmă s-a calificat în sferturile de finală ale Cupei UEFA, unde a fost eliminat de Steaua.
Cinci momente de aur din istoria Rapidului
Jurnalistul GSP.ro, Bogdan Fechită, a găsit cinci momente de aur din istoria Rapidului și le prezintă mai jos.
În urma acestei echipe rămân zeci de mii de suporteri, 93 de ani de istorie și tradiție, plus un palmares de 3 titluri, 13 Cupe ale României, 4 Supercupe, o Cupă a Ligii, 2 Cupe Balcanice și o finală a Cupei Europei Centrale.
Iată o parte din momentele de aur din istoria Rapidului:
1. Fondarea echipei în 1923. Pe 25 iunie 1923, lucrătorii de la Atelierele Grivița puneau bazele clubului, alături de jucătorii echipei Excelsior, o formație care juca deja în cartierul de lângă Gara de Nord. Clubul s-a numit ”Asociația Culturală și Sportivă CFR”, iar primul președinte ales a fost Teofil Copaci, un maistru de la Atelierele Grivița. Antrenamentele și jocurile aveau loc pe terenul CAB, iar primul rând de echipament a fost de culoare vișinie, confecționat acasă la primul căpitan al echipei, Grigore Grigoriu. Așa a început istoria echipei.
2. Inaugurarea stadionului. În perioada interbelică, echipa devenise una dintre cele mai bune din țară, prin urmare se simțea nevoia unui stadion mai mare. În 1936 încep lucrările la arena de lângă Grant, iar pe 10 iunie 1939 stadionul e inaugurat în prezența Regelui Carol al-II-lea. Stadionul a fost proiectat ca fiind o copie mai mică a arenei lui Arsenal, Highbury, iar pe atunci era unul dintre cele mai moderne din țară.
3. Prima echipă în finala unei cupe europene. În 1940, Rapidul devine prima echipă din România calificată în finala unei cupe europene, mai exact Cupa Europei Centrale. Giuleștenii ar fi trebuit să dispute ultimul act cu Ferencvaros, însă, din cauza războiului, partida nu s-a mai disputat, competiția rămănând fără câștigătoare.
4. Titlurile din 1999 și 2003. Rapid avea deja un titlu, cucerit în 1967, însă campionatele din 1999 și 2003 au fost cucerite la pas. Ambele titluri au fost câștigate cu o diferență de șapte puncte față de locul 2.
5. Sfertul de finală din Cupa UEFA. Ultima mare performanță europeană a Rapidului a fost parcursul din sezonul 2005/2006 al Cupei UEFA. Calificată din postura de câștigătoare a Cupei, Rapid a intrat în grupele competiției după un baraj fantastic cu Feyenoord. Alb-vișiniii au trecut de grupe, pe urmă au eliminat două cluburi din Bundesliga: Hertha și Hamburger SV. În sferturi a fost un duel românesc cu Steaua, în urma căruia rivalii din Ghencea s-au calificat grație golului marcat în deplasare.
PALMARES:
Titluri în Liga 1: 3
Cupa României: 13
Supercupa României: 4
Cupa Ligii: 1
Cupa Balcanică: 2