Articol de , , - Publicat sambata, 06 mai 2023 07:18 / Actualizat sambata, 06 mai 2023 07:26

Foști titulari la CFR Cluj, croatul Damjan Djokovic, 33 de ani, și franco-algerianul Billel Omrani, 29 de ani, au fost executați silit de ANAF pentru neplata TVA, problema semnalată chiar joi de Gazetă, pentru 150.000 euro fiecare. Ei s-au adresat instanței și au obținut suspendarea executării silite, iar pe rol se va judeca și anularea acesteia. GSP vă prezintă cazurile și reacția avocatului care-i reprezintă pe cei doi.

Gazeta Sporturilor a scris că mai mulți jucători de la CFR Cluj au fost înștiințați că au de plătit sume mari din TVA către stat fiindcă salariilor lor depășesc un plafon stabilit de lege la 300.000 lei. 

Ziarul a aflat și numele a doi jucători puși la plată de către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) Cluj. Cei doi sunt foști fotbaliști ai echipei:

  • Damjan Djokovic (Croația), mijlocaș, 33 ani, azi la Al-Raed (prima ligă din Arabia Saudită) 
  • Billel Omrani (Algeria), atacant, 29 de ani, azi la FCSB
Acuzații de misoginie la Madrid, în ziua în care Sabalenka și Alcaraz sunt sărbătoriți » Bianca Andreescu a intervenit: „Nu e OK”
MUTUA MADRID OPEN
Acuzații de misoginie la Madrid, în ziua în care Sabalenka și Alcaraz sunt sărbătoriți » Bianca Andreescu a intervenit: „Nu e OK”

Doi foști jucători de la CFR Cluj, executați silit de ANAF

Sumele pentru care au fost executați silit? În cazul lui Djokovic, suma este de 725.625 lei, adică aproape 150.000 euro. În cazul lui Omrani, suma nu apare pe portalul instanțelor, însă sursele ziarului spun că este asemănătoare.

Așadar, în total, circa 300.000 euro. Cum s-a ajuns aici?

Omrani și Djokovic au reușit să suspende executarea silită

GSP a explicat că fotbaliștii sunt plătiți pe baza unor contracte de activitate sportivă, nu pe contracte de muncă. Cum orice depășire a plafonului vine, după sine, cu plata TVA-ului, cei doi au fost înștiințați că nu l-au plătit. Apoi, ANAF i-a executat silit.

Totuși, ei au reușit, deocamdată, să suspende, în instanță, executarea silită.

Asta înseamnă că procesul financiar a fost întrerupt până la finalizarea celor din instanță, în care atât Djokovic, cât și Omrani vor ca executarea silită să fie anulată.

Băgăcean va fi audiat ca martor

Cum au procedat cei doi? Omrani, cel mai avansat în proces, a făcut contestație la executare la Judecătorie și o contestație a actului administrativ la Tribunalul Cluj.

Djokovic a făcut același lucru la Judecătoria Cluj, însă n-a ajuns încă la Tribunal, depunând o primă contestație chiar la ANAF.

Pe 30 mai, în cazul lui Omrani, la Tribunalul Cluj va fi audiat ca martor chiar Vasile-Marian Băgăcean, unul dintre conducătorii de la CFR Cluj. El va fi întrebat de instanță despre modul în care s-au încheiat aceste contracte.

Avocatul lui Djokovic și Omrani: „Fotbaliștii nu sunt plătitori de TVA”

Pentru lămuriri, Gazeta a vorbit și cu Sabin Gherdan, avocat în Dreptul sportului. El este unul dintre apărătorii fotbaliștilor plecați între timp de la CFR Cluj.

- Domnule Gherdan, cunoașteți speța lui Omrani și Djokovici. 
- Societatea noastră de avocatură reprezintă doi foști jucători ai CFR-ului într-o executare silită a ANAF-ului pentru neplata TVA. Am reușit să suspendăm executarea la amândoi, să dovedim faptul că fotbaliștii nu sunt plătitori de TVA.

- Cum ați făcut asta? 
- Fotbaliștii nu sunt plătitori de TVA. Nu îndeplinesc condițiile pentru a fi plătitori de TVA. Orice executare silită împotriva sportivilor care au un venit de peste 300.000 lei poate fi suspendată și, mai apoi, anulată de instanțele de judecată.

- Într-un răspuns pentru ziar, președintele CFR-ului spunea că există un ghid în care este reglementat acest lucru. 
- Da, a fost emis un ghid de către ANAF prin care s-au clarificat anumite aspecte privind impozitarea contractelor de activitate sportivă. S-a spus că fotbaliștii, baschetbaliștii, handbaliștii nu datorează TVA. Însă interpretarea era aceeași și înaintea ghidului TVA. Și asta pentru că una dintre condițiile principale ca activitatea să fie considerată generatoare de TVA este ca sportivii să fie asimilați activității independente. Adică sportivul să fie cel care are liberul arbitru că azi se antrenează, mâine nu, să organizeze activitatea cum dorește el. Ceea ce este imposibil.

- Și atunci, cum s-a ajuns la acel plafon de 300.000 lei peste care înțelegem că se plătește TVA? 
- Sportivii pot emite facturi dacă doresc, însă conform legislației, ei nu sunt plătitori de TVA. Însă multe cluburi își doreau ca jucătorii lor să fie plătitori de TVA cel mai probabil pentru că își diminuau baza de impozitare TVA. Probabil că așa preferă cluburile, să-i transforme în plătitori de TVA pentru a-și deduce baza impozabilă. Și în unele cazuri, să nu le plătească TVA-ul. Ceea ce s-a întâmplat la CFR, practic.

- Există cazuri de acest tip și în afara țării? 
- România este printre puținele țări care nu reglementează specific contractele de muncă la nivel de sport. În cazul contractelor de muncă nu se datorează TVA. Și au găsit această variantă de compromis. Adică între un contract de închiriere imobil și acest contract de activitate sportivă nu este nicio diferență din punct de vedere fiscal, ambele fiind considerate activități independente.

- În cazul acesta, de ce nu se reglementează și contractele din fotbal? 
- Motivul pentru care nu doresc să implementeze un contract de muncă specific sportului este pentru că sunt foarte multe cluburi publice. Cum ar fi să își facă CSA Steaua o organigramă în care să menționeze numărul de sportivi și să își schimbe organigrama de fiecare dată? Prin hotărârea colonelului? Inflexibil ar fi. De aceea ne aflăm în situația asta.

Citește și: 

Papp, după ce Petrolul a întors-o pe Chindia: „Am auzit că au fost suspiciuni de blat. Noi nu suntem «caprele» nimănui!”

Farul și Rapid se înfruntă pentru un vârf din Superligă! Hagi i-a relansat cariera

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Ruptură totală la Rapid înaintea derby-ului cu Dinamo » Marius Șumudică a sărit să bată un oficial al clubului
Superliga
Ruptură totală la Rapid înaintea derby-ului cu Dinamo » Marius Șumudică a sărit să bată un oficial al clubului
Chestionat de reporterii GSP, celebrul Patrick Vieira a rezumat la un singur cuvânt primul dialog avut cu Dan Șucu
Campionate
Chestionat de reporterii GSP, celebrul Patrick Vieira a rezumat la un singur cuvânt primul dialog avut cu Dan Șucu
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu
Campionate
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”