Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat miercuri, 06 martie 2019 10:36
După refuzul lui Dan Petrescu de a reveni în Gruia, lupta pentru titlu va propune un duel submediocru: Minteuan vs Teja, zero barat până acum în cariera lor de antrenori.
Se anunță poate cel mai echilibrat și mai atractiv play-off de până acum, însă vom avea cel mai diluat duel al antrenorilor care se vor bate pentru titlul de campioană. Primele două clasate propun două no-nameuri ca tehnicieni. Care cel puțin până în prezent nu doar că n-au câștigat nimic, dar nici nu și-au trecut în CV vreo realizare importantă, dincolo de un trofeu sau o Cupă.
Alin Minteuan versus Mihai Teja e ceea ce vom avea din bătălia CFR vs FCSB. Sezonul trecut, măcar unul dintre cele două cluburi avea pe cineva de top pe bancă. Dan Petrescu era "principal" în Gruia, iar cartea sa de vizită era una deosebită. Fusese campion în România, jucase grupe de Champions League, calificase pe Urziceni și în primăvara Europa League. În plus, avusese câteva realizări și în străinătate. Chiar și Dică era la un nivel superior față de actualul play-off. O dusese pe FCSB în grupele Europa League și, ulterior, în 16-imile de finală.
Acum, palmaresul ca antrenori principali, atât pentru Minteuan, cât și pentru Teja, e unul extrem de modest. De fapt, aproape de zero:
Nici Mangia nu e departe
Craiova ar putea interveni și ea în lupta pentru câștigarea titlului. Nici gruparea din Bănie nu propune un mare nume ca antrenor. Devis Mangia nu are un CV spectaculos, chiar dacă a fost selecționerul Italiei la U21 în urmă cu mai mulți ani și a bifat și câteva prezențe la Palermo, în 2011, în Serie A. Mangia a câștigat un trofeu în România, Cupa în sezonul trecut.
Hagi, singurul campion
Dintre toți antrenorii care vor fi în play-off, unul singur are în CV un titlu de campion. E vorba despre Gheorghe Hagi, care s-a impus cu Viitorul în urmă cu două sezoane. Hagi e și cel care a început cel mai devreme cariera de tehnician dintre cei 6. "Regele" a debutat în 2001, când a preluat banca echipei naționale a României. Următorul în acest top e Neagoe, care a început meseria de A1 în 2005.
Antrenori de locurile 8-10
Palmaresul lor la echipele pe care le-au antrenat în Liga 1, înainte de a prelua actualele formații, e unul dezastruos. Locul cel mai bun pe care s-au situat a fost bifat de Teja, dar abia poziția a 8-a.
1-0 pentru Minteuan în Europa!
Cei doi nu există nici în cupele europene. Teja încă nu a bifat vreo prezență în competițiile de pe continent, în timp ce Minteuan, în precedentul mandat ca interimar la CFR, a stat pe bancă la meciul cu AS Roma, de pe teren propriu, din grupele Champions League, 2010-2011. Meciul de atunci s-a terminat 1-1. Golul clujenilor a fost reușit de Lacina Traore, în poarta italienilor a fost Bogdan Lobonț, antrenorul Romei era Claudio Ranieri, iar observatorul de arbitri la acea confruntare a fost Kyros Vassaras, actualul președinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor din România.
Trei schimbări!
Deși sunt pe primele două locuri, CFR și FCSB n-au avut stabilitate la nivelul antrenorului principal. De la începutul sezonului și până acum, cele două rivale în lupta pentru titlul de campioană au avut nu mai puțin de 5 tehnicieni. În Gruia au bifat prezențe Edi Iordănescu, Conceicao și Minteuan, în timp ce la gruparea roș-albastră au fost Dică și Teja. În sezonul precedent, ambele echipe au păstrat de la început până la final același antrenor. Dan Petrescu, respectiv Dică.
Nici fotbaliști n-au fost de top
Minteuan și Teja nu compensează nici cu cariera de fotbalist. Clujeanul a fost mediocru ca jucător, nivelul lui maxim a fost la CFR, însă nu are nici măcar o selecție la echipa națională. Teja e mult mai slab. De fapt, nici nu există ca fotbalist. Și-a întrerupt activitatea la 18 ani, după ce i s-a descoperit o afecțiune rară la inimă. Comparativ, ultimul sezon în care în Liga 1 s-au duelat la titlul doi antrenori care nu aveau un CV deosebit ca tehicieni, Gâlcă versus Ciobotariu, în FCSB versus ASA Tg. Mureș în 2014-2015, a avut totuși o atractivitate aparte fiindcă amândoi aveau un nume ca fotbaliști. Împreună adună 100 de selecții în echipa națională, cu care au și fost la mai multe turnee finale.
4 ani și jumătateau trecut de când Hagi a preluat Viitorul ca antrenor, e pe primul loc în topul longevității din actuala Liga 1
Iordănescu vs Lucescu la finalul anilor '80
Cea mai pasionantă și atractivă dispută de antrenori pe prima scenă din România a fost cea din a doua jumătate a anilor '80. Iordănescu a preluat Steaua ca "principal" în toamna lui 1986 și până în vara lui 1990 a dus o rivalitate fantastică împotriva lui Dinamo, antrenată atunci de Mircea Lucescu. Cum a arătat palmaresul lor în cei aproape 4 ani?
PE PLAN INTERN
Iordănescu
- 3 titluri de campion (1987, 1988, 1989)
- 2 Cupe ale României (1987, 1989)
Lucescu
- 1 titlu (1990)
- 1 Cupă (1990)
ÎN CUPELE EUROPENE
Iordănescu
- finală de Cupa Campionilor Europeni (1989)
- semifinală de Cupa Campionilor Europeni (1988)
- câștigător al Supercupei Europei (1987)
Lucescu
- semifinală de Cupa Cupelor (1990)
- sfert de finală în Cupa Cupelor (1989)
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”