Articol de GSP - Publicat miercuri, 05 octombrie 2022 17:42 / Actualizat miercuri, 05 octombrie 2022 18:02
Astăzi a avut loc Adunarea Generală Extraordinară a Federației Române de Rugby, în cadrul căreia a fost votată în unanimitate primirea în folosință gratuită pentru 49 de ani a arenei Arcul de Triumf.
Alin Petrache, președintele Federației, susține că forul condus de el a primit de la Ministerul Sportului doar stadionul Arcul de Triumf, nu și celelalte spații din complex, așa cum, afirmă Petrache, ar fi fost înțelegerea inițială între FRR și Minister.
Arcul de Triumf, în posesia Federației de Rugby
„Adunarea Generală a votat în unanimitate primirea în folosință gratuită de către Federația Română de Rugby a unei părți din imobilul identificat ca fiind Complexul Sportiv Național Arcul de Triumf, mai puțin spații de cazare, centrul de recuperare sportivi, terenurile de tenis și parțial parcaj. Adică Ministerul Sportului va păstra pentru administrarea celorlalte părți menționate mai sus.
Este nevoie de această Adunare pentru că precedentul act între Minister și Federație stipula că tot stabilimentul va reveni către Federația Română de Rugby, fapt ce actuala conducere nu mai dorește să respecte. Într-un cuvânt ne apropiem de normalitatea despre care am discutat în ultimii doi ani de zile și anume Stadionul Național de Rugby Arcul de Triumf revine acolo unde îi era locul. Și anume la Federația Română de Rugby.
Nu se întâmplă din păcate așa cum a fost discuția inițială și anume să primim tot complexul pentru sportul nostru, dar având în vedere aspectele care au existat în ultimele mai bine de 24 de luni în ceea ce privește acest complex pot spune că este o victorie mare pentru noi să avem un stadion modern pe care să putem juca, să ne creștem aici viitoarele generații, să rămână împământenit că acesta este templul rugbyului românesc și aceasta să fie moștenirea pe care o lăsăm urmașilor noștri", a declarat Alin Petrache, președintele FRR.
Eduard Novak: „Ai avut doar un element înainte? Primești doar unul acum, e logic”
Eduard Novak, ministrul Sportului, a explicat de ce doar arena Arcul de Triumf a intrat în administrarea FRR: „Ei au avut doar un element, stadionul, după care s-au construit de către CNI prin Programul EURO 2020 încă cinci elemente. Acum nu se pot solicita toate elementele de vreme ce ai avut doar unul. E foarte logic, ai avut unul, s-a reabilitat şi primeşti unul înapoi. Aşadar, asta este ideea, să primească înapoi un stadion reabilitat, refăcut şi să îl folosească. Noi am considerat că nu putem să predăm rugby-ului tot complexul, pentru că au avut doar stadionul şi întreg complexul ar fi fost prea mult”.
Stadionul Arcul de Triumf a fost modernizat de Compania Naţională de Investiţii în 2020, apoi a intrat în administrarea Ministerului Sportului.
Petrache afirmă că pe Arcul de Triumf partidele de rugby vor avea prioritate, dar se va juca și fotbal: „Cu siguranţă, stadionul va fi folosit şi la fotbal. Ştiţi foarte bine că întotdeauna am fost cu porţile deschise. Putem chiar aminti că acum două zile Federaţia Română de Oină şi-a desfăşurat aici o minunată competiţie. De fiecare dată am fost deschişi, dar în funcţie de programul competiţional pe care echipele de rugby îl vor desfăşura. Sper ca suporterii de la fotbal când vor călca pe o astfel de arenă se vor comporta altfel”.
Caracteristici stadion Arcul de Triumf
- locuri: 8.207
- pe lângă terenul de fotbal, complexul va mai cuprinde: spații urbane exterioare, parcare subterană, centru pentru recuperarea sportivilor cu camera hiperbară pentru terapie oxigen, aparatură medicală specifică de recuperare, piscină, saună, sală de conferință și zonă VIP
- Costul lucrărilor: 24 de milioane de euro