FOTBAL  »  Superliga  »  RAPID

Marius Șumudică a adus un turc la Rapid » Are un rol esențial

Povestea lui Sener Gencturk secundul turc adus de Marius Șumudică la Rapid
Povestea lui Sener Gencturk secundul turc adus de Marius Șumudică la Rapid

Articol de - Publicat vineri, 23 august 2024 19:35 / Actualizat vineri, 23 august 2024 23:13

Marius Șumudică ține foarte mult la staff-ul său tehnic, motiv pentru care nu acceptă ofertele cluburilor dacă nu i se permite aducerea oamenilor fără de care nu ar putea lucra. La Rapid, Dan Șucu și Victor Angelescu au acceptat condiția pusă de noul antrenor, iar astfel „Șumi” a sunat adunarea. În staff-ul său se regăsește și secundul turc Sener Gencturk (39 de ani), cu o poveste interesantă în spate.

Născut în Sulakyurt, o mică urbe din provincia Kirikkale, din Anatolia Centrală, Gencturk și-a construit cariera după ce a renunțat la cea de fotbalist, una modestă, în care nu a reușit să se impună. Numele său este purternic legat de cel al lui Kayserispor, unde a evoluat ca jucător, pentru ca mai apoi să devină manager al academiei, antrenor al echipei secunde și analist video. În 2017, l-a întâlnit pe Marius Șumudică, iar parcursul său profesional a luat o altă turnură.

  • Poli Iași - Rapid se joacă astăzi, de la 22:00, în etapa a 7-a din Superliga. Meciul va transmis în direct la TV pe Digisport 1, Primasport 1 și liveTEXT pe GSP.ro. Va prima partidă cu Marius Șumudică pe banca giuleștenilor, care nu au cunoscut victoria în acest sezon.

Sener Gencturk, „mâna dreaptă” a lui Marius Șumudică la Rapid

Chiar dacă Marius Șumudică l-a numit pe Săpunaru „mâna sa dreaptă” la Rapid, din punct de vedere tehnic, Sener Gencturk e omul fără de care nu concepe să nu se sfătuiască.

Pentru că provine din meseria de analist, turcul aflat la prima aventură în România este foarte atent la detalii și un bun cunoscător al echipei.

Dintre toti colaboratorii lui „Șumi”, Gencturk este cel responsabil să se apropie foarte mult de jucători și să observe dificultățile din jocul echipei. Îl ajută și abilitățile pe care le-a dobândit de-a lungul timpului. Este un tip deschis, jovial, dornic să își ofere suportul și să caute soluții.

Așa l-a cucerit pe antrenorul chemat în Giulești să se lupte la titlu. Pentru Șumudică, turcul a fost un adevărat sprijin în a se adapta atunci când românul a ales calea Turciei pentru prima dată.

La Kayserispor, în 2017, lui Șumudică i-a plăcut modul de lucru al lui Gencturk și, prin urmare, l-a chemat la prima echipă pentru a-și aduce contribuția în bifarea obiectivului de a se salva de retrogradare. „Galben-roșii” s-au descurcat peste așteptări și au terminat stagiunea pe un nesperat loc 9.

Din acel moment, cei doi au fost de nedespărțit și au lucrat împreună la Al-Shabab și Gaziantep FK în două mandate, Rizespor, Malatyaspor, respectiv Al-Raed.

Marius Șumudică a adus un turc la Rapid » Are un rol esențial
Marius Șumudică și Sener Gencturk la Al Shabab

Are licența B și e primul înlocuitor în absența lui Șumudică

Antrenorul secund cu 17 ani de experiență i-a ținut locul lui Marius Șumudică atât pe banca echipei cât și la conferințele de presă atunci când românul a fost suspendat.

În 2022, pe când activa la Yeni Malatyaspor, într-un meci Gaziantep disputat pe o ninsoare abundentă, românul a primit cartonaș roșu, la scorul de 0-0, pentru proteste întrucât nu a fost de acord cu suspendarea meciului din cauza condițiilor nefavorabile.

Pe bancă, la reluarea partidei o zi mai târziu, a stat Gencturk. La fel s-a întâmplat și în meciul cu Beșiktaș, din etapa următoare, încheiat la egalitate, 1-1.

Marius Șumudică a adus un turc la Rapid » Are un rol esențial
Sener Gencturk și Marius Șumudică sunt de nedespărțit din 2017

Turcul i-a mai ținut locul când principalul a fost bolnav de pneumonie și infectat cu Covid-19, dar și în octombrie 2020, pe perioada pandemiei. Atunci, Federația Turcă de Fotbal (TFF) i-a interzis lui Șumudică să intre în vestiar și să stea pe bancă pentru 4 meciuri oficiale pentru că nu a respectat protocolul medical ce impunea distanțare socială și purtarea măștii.

  • După ce a făcut liceul la Ankara, Sener Gencturk a urmat cursurile Facultății de Educație Fizică și Sport la Universitatea Gazi. Tolunay Kafkas, Shotha Arvaledze, Igor Tudor și Marius Șumudică i-au ghidat cariera de antrenor secund

Amicul străinilor. Igor Tudor l-a cerut

Dar nu Șumudică a fos primul care a observat că Gencturk își poate aduce contribuția la prima echipă. A început să lucreze ca asistent al lui Tolunay Kafkas la Kayserispor în 2007 și-a continuat împreună cu georgianul Shota Arvaledze după ce Kafkas a părăsit echipa în 2010.

În 2013, a plecat la Kasımpasa împreună cu Arvaledze unde a activat timp de 3 ani, pentru ca mai apoi ambii să facă pasul la Trabzonspor, până în vara lui 2015.

Marius Șumudică a adus un turc la Rapid » Are un rol esențial
Sener Gencturk se află la prima aventură în România

Un an mai târziu, croatul Igor Tudor, fost antrenor la Verona, Marseille și Lazio, l-a chemat la Karabukspor, care a terminat sezonul pe locul 17. Drumurile celor doi s-au despărțit în momentul în care Galatasaray l-a ofertat pe antrenorul croat, însă din acel moment a apărut Șumudică.

Am lucrat în Turcia mulți ani. Am obținut rezultate de succes la cluburi foarte valoroase, împreună cu antrenori valoroși. Lucrez cu Șumudică, un antrenor foarte valoros, unul dintre cele mai distinse nume din lumea fotbalului, a cărui carieră este plină de succes. Mereu a reușit să stabilească o atmosferă de familie cu staff-ul și jucătorii. Ne înțelegem foarte bine.

- Sener Gencturk, antrenor secund

Staff-ul lui Marius Șumudică la Rapid:

  • Cristian Petre - antrenor secund
  • Gabriel Mărgărit - antrenor secund
  • Sener Gencturk - antrenor secund
  • Marius Șumudică Jr - analist video
  • Ciprian Moscu - preparator fizic
  • Roberto Berruero - preparator fizic
  • Dumitru Hotoboc - antrenor de portari
Match Quiz Dinamo - Universitatea Craiova

Ești expert în fotbalul intern? Plasează gratuit predicțiile tale și câștigă superpremiile puse în joc!

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Victor Pițurcă e convins că FCSB a greșit grav cu transferul lui Daniel Bîrligea: „Cum să dai două milioane pe el?”
Superliga
Victor Pițurcă e convins că FCSB a greșit grav cu transferul lui Daniel Bîrligea: „Cum să dai două milioane pe el?”
FCU Craiova a câștigat acasă, dar a încheiat meciul din Liga 2 în huiduielile asistenței. Secvențele din final i-au scos din sărite pe fani
Liga 2
FCU Craiova a câștigat acasă, dar a încheiat meciul din Liga 2 în huiduielile asistenței. Secvențele din final i-au scos din sărite pe fani
În seara în care Cristina Neagu și-a anunțat retragerea, Dinamo a câștigat lejer la debutul în Liga Campionilor
Handbal
În seara în care Cristina Neagu și-a anunțat retragerea, Dinamo a câștigat lejer la debutul în Liga Campionilor

„Mi-a spart o vioară Stradivarius în cap!” » Giovanni Becali, dezvăluire ca-n filme: „Avea fiecare câte un cuțit la gât!”

Gafă INCREDIBILĂ a președintelui Klaus Iohannis la ceremonia de decorare a sportivilor medaliați la Jocurile Olimpice și Paralimpice de la Paris! A citit greșit de pe foaie


Comentarii (2)
giani_orlando
giani_orlando  •  23 August 2024, 23:09

domnu' jurnalizd, "a-si aduce aportul" este pleonasm!

dobrin
dobrin  •  23 August 2024, 19:53

Acum sunt doi turci la Rapid: Sener Gencturk si cu Tayyip Memik.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează