FOTBAL  »  Superliga  »  ANTRENORI

Cine-i mai angajează? Sezon de coșmar pentru doi dintre antrenorii la modă din Superligă: eșecuri la pătrat în doar câteva luni

Laszlo Balint și Marius Croitoru au avut parte de un sezon de coșmar. Sursă foto: Imago Images / Răzvan Păsărică
Laszlo Balint și Marius Croitoru au avut parte de un sezon de coșmar. Sursă foto: Imago Images / Răzvan Păsărică

Articol de - Publicat miercuri, 26 aprilie 2023 07:00 / Actualizat miercuri, 26 aprilie 2023 12:54

Pentru doi dintre tehnicienii de prim rang din noul val, sezonul 2022-2023 a însemnat un veritabil regres. Numele lor: Laszlo Balint, abia demis de la UTA, și Marius Croitoru, doi antrenori care au înregistrat eșecuri duble în acest campionat.

Ediția actuală s-a încheiat prematur pentru doi „principali” excelent poziționați la startul campionatului, dar care si-au deteriorat serios cota de piață odată cu fail-urile din acestă perioadă. 

Atât Balint, cât și Croitoru, fuseseră angajați la echipe cu pretenții, ambii porniseră la drum asumându-și obiective importante, însă pentru niciunul dintre ei evenimentele ulterioare n-au decurs conform planului.

Laszlo Balint: slab pentru titlu, slab pentru evitarea retrogradării

Laszlo Balint a fost îndepărtat de la UTA cu doar patru runde înainte de finalul play-out-ului și, totodată, înaintea unui posibil baraj de menținere. 

Conducătorii „Bătrânei Doamne” n-au mai avut răbdare cu omul care preluase echipa din mers în noiembrie și care nu găsea sub nicio formă soluții pentru a scoate echipa din criză. 

Șefii de la Arad s-au temut ca nu cumva omul care a readus UTA în prima ligă în 2020 să nu fie și cel care o conduce înapoi spre „matineu” și l-au înlocuit cu Mircea Rednic, alt antrenor cu CV-ul „întinat” după ultimele experiențe

Am avut oferte, aproape toate echipele care și-au schimbat antrenorii m-au ofertat. Am ezitat, nu am vrut, dar în momentul în care mi s-a propus postul de antrenor la UTA, nu am ezitat.

- Mircea Rednic

Gyuszi Balint începuse campionatul cu pretenții de titlu, la unul dintre cluburile de top ale campionatului, CS Universitatea Craiova. De unde a fost demis rapid, după nici două luni în care rezultatele au lăsat de dorit. 

Fusese cea mai importantă experiență din cariera tehnicianului de 44 de ani, un examen picat însă înainte de a începe cu adevărat.

„Mitul Croitoru”, o minciună?

Tot la Craiova, dar la rivala din oraș, FCU, a fost instalat în același timp un alt antrenor tânăr intens lăudat, Marius Croitoru. Cel care-și pusese serios amprenta la Botoșani în ultimii ani și care ajunsese inclusiv pe lista pentru banca FCSB. 

Nu cu mult timp în urmă, MM Stoica îi lăudase public cunoștințele fotbalistice, astfel că n-a durat mult până când Croitoru a devenit unul dintre cei mai râvniți tehnicieni ai primei ligi. Doar începutul a fost bun pentru Croitoru în Bănie. 

După mai multe rezultate nefaste, care i-au dus pe juveți mult în afara obiectivului, tehnicianul a intrat în colimatorul lui Mititelu și a fost forțat să-și dea demisia. Adunase doar 15 puncte în 13 etape, deși Mititelu afirma la start de sezon că FCU practică cel mai frumos fotbal sub comanda lui Croitoru. 

Tehnicianul n-a stat „șomer” mult timp: a fost angajat de FC Argeș, însă parcursul său din Trivale a fost chiar mai rău decât în Bănie: o singură victorie de la numirea din octombrie și până la începutul lui martie, când a fost concediat.

Cine-i mai angajează? Sezon de coșmar pentru doi dintre antrenorii la modă din Superligă: eșecuri la pătrat în doar câteva luni
Marius Croitoru / Sursă foto: GSP

I-a lăsat pe piteșteni într-o situație aproape imposibil de reparat și e direct responsabil pentru campania haotică de achiziții a alb-violeților. Așadar, două eșecuri de proporții si pentru Croitoru, despre care fostul patron Valeriu Iftime afirma că „poate funcționa doar cu mine, la Botoșani”.

Ce a făcut bine Dică

Și Nicolae Dică a avut pe mână două echipe în acest sezon, dar, spre deosebire de Balint și Croitoru, situația lui e sensibil diferită. În primul rând, pentru că Dică a preluat FCSB-ul din mers, de la Toni Petrea, și a dus echipa în grupele Conference League după trei duble manșe deloc facile. 

E, așadar, o bilă albă în dreptul celui poreclit „Nick”, în ciuda faptului că rezultatele din campionat au fost mai degrabă modeste, la fel ca aventura din Conference. Postura sa la FCSB era oricum ingrată, greu de definit, din cauza imixtiunior patronului Becali. 

Dică, 42 de ani, și-a asumat apoi „ruleta rusească” de la Mioveni: a preluat o echipă condamnată, „lanterna roșie” a campionatului, care mai are acum doar șanse matematice de salvare. A impresionat, însă, în prima parte a lui 2023, când argeșenii au prins câteva etape remarcabile în finalul sezonului regulat. 

În orice caz, rămâne de văzut cum va arăta viitorul lui Dică în antrenorat. La GSP Live, la scurt timp după ce și-a demisia de la FCSB, acesta îi dezvăluia lui Costin Ștucan că nu exclude să renunțe la meserie în jurul vârstei de 50 de ani, dacă rezultatele reușite pănă atunci nu vor fi unele satisfăcătoare.

Petrea o scoate la capăt

Alt antrenor de Liga 1 cu două echipe la activ în acest sezon e Toni Petrea, însă, cel puțin deocamdată, actuala lui echipă e în obiectiv. Chindia nu-i deloc departe să-și asigure prezența la baraj, ba chiar trage nădejde că va urca deasupra liniei și va evita direct retrogradarea. 

Plecat de la FCSB după doar câteva etape și o înfrângere greu de digerat în Georgia, cu Saburtalo, Petrea a preluat Chindia, o formație care se afla într-o situație teribilă după startul ratat cu Adi Mihalcea. 

Fostul „secund” al lui Reghecampf a scos echipa din zona roșie și e aproape să îndeplinească obiectivul, după ce a avut de „păstorit” și un vestiar plin de jucatori neplătiți cu lunile.

Surpriza Stoican

Creditat cu șanse minime de reușită atunci când a preluat Botoșaniul lui Iftime, Flavius Stoican a luat pe toată lumea prin surprindere cu rezultatele peste așteptări reușite în Moldova. 

FC Botoșani e scăpată de grijile retrogradării, ba chiar țintește câștigarea play-out-ului, după un parcurs mai mult decât solid cu „Stoicanetti” A1. El o pregătise în acest sezon și pe CS Mioveni, unde a înregistrat un bilanț submediocru, si venea după alte experiențe ratate, la Dinamo si FCU Craiova.

Prepeliță și Poenaru au rămas în „vacanță”

Alți doi tehnicieni tineri, cei care în ultimii doi ani au dus în play-off „cenușăresele” Clinceni și FC Argeș, au fost demiși de la Pitești, respectiv Arad, aproximativ în aceeași perioadă, octombrie-noiembrie 2022. 

Chiar dacă numele lor au fost vehiculate în momentele în care diverse cluburi rămâneau fără antrenori, cei doi n-au dat curs ofertelor și și-au prelungit perioada de „vacanță”.

În cazul lor, lucrurile se vor schimba mai mult ca sigur în această vară. În culise, există deja zvonuri că Prepeliță ar fi o variantă pentru FCU Craiova, în timp ce Poenaru țintește o reintrare cât mai rapidă în circuit.

„E un cerc de 5-6 antrenori care se mută de la o echipă la alta”

Invitat primăvara aceasta la podcastul „Profu’ de Sport”, Bogdan Lobonț, un alt antrenor aflat la început de carieră, condamna schimbările dese și de multe ori stranii operate de cluburile din Liga 1 la nivelul băncilor tehnice.

„La noi, se merge pe ideea: «Șase luni antrenez aici, patru luni aici, oricum sunt într-un cerc închis». Realitatea asta este: există un cerc de 5-6 antrenori la noi în Liga 1 care se mută de la o echipă la alta

Dar întrebarea mea e următoarea: cum un antrenor care pleacă de la o echipă pe locul 14-15 pentru că nu a fost bun e imediat bun la o echipă de locul 6? Că același fotbal pe care l-a jucat la echipa de pe locul 14-15 o să-l joace și la echipa de play-off. E ceva care nu se leagă!”, spunea Lobby. 

Citește și alte știri de actualitate:

Cel mai valoros face cel mai slab sezon! Basarab Panduru îl critică: „Plângăcios mai mare nu există!”, Zotta îl ironizează

Posibil baraj incendiar: Mircea Rednic vs. Dinamo. Ce scenariu trebuie să se întâmple

Numirea lui Mircea Rednic, salvatoare sau catastrofală? » Revoltă după anunțul oficial: „Înseamnă distrugerea imediată a clubului. Suntem în Liga 2!”

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Arena-OZN din România prinde contur! Imagini spectaculoase cu obiectivul de 25 de milioane de euro
Diverse
Arena-OZN din România prinde contur! Imagini spectaculoase cu obiectivul de 25 de milioane de euro
Oaspete de seamă la România - Kosovo » Va intona „Deșteaptă-te, române!” în fața a 50.000 de spectatori
Nationala
Oaspete de seamă la România - Kosovo » Va intona „Deșteaptă-te, române!” în fața a 50.000 de spectatori
Mircea Lucescu a ales între Bîrligea și Drăguș » A anunțat titularul cu Kosovo
Nationala
Mircea Lucescu a ales între Bîrligea și Drăguș » A anunțat titularul cu Kosovo

Dan Negru, interviu EXCLUSIV: „Femeia avea coșciugul copilului pregătit, nu uit niciodată ce a făcut Becali” » De la Hagi la Iosif Sava sau o ofertă politică: „Mi-au propus Primăria Timișoarei, mă uitam după camere TV”

Daniel Oprița, singurul antrenor invincibil din primele două ligi, s-a destăinuit în Gazeta: „Dacă tot n-avem drept de promovare, le-am spus un lucru” + „Sportiv, Steaua a mers cu același nucleu până în Liga 1”


Comentarii (6)
concret
concret  •  26 Aprilie 2023, 11:25

Nu e articol sa nu amintiti cumva de puscariasul mm stoica. Sunteti irecuperabili.

mr90
mr90  •  26 Aprilie 2023, 10:34

Mai Lobont, echipa de pe locul 6 are, teoretic, un lot mai bun decit echipa de pe locul 14/15

dinamo100
dinamo100  •  26 Aprilie 2023, 10:13

Dintre cei enumerati cel mai bun cred a e Stoican, chiar daca s-a plimbat pe la multe echipe fara realizari notabile. Nu a avut noroc de un mediu stabil si nici nu a vrut sa stea pe bara asa ca a luat de fiecare data ce i s-a oferit. Mai cred si in Poenaru si Prepelita. Balint, Croitoru sunt intr-adevar niste dezamagiri.

Vezi toate comentariile (6)
Comentează