FOTBAL  »  Superliga  »  DOSARELE GAZETEI

Coloşii de peste Dunăre » 30 de fotbalişti din cele 6 ţări ex-iugoslave plus Kosovo activează în Liga 1

Spaţiul +1   FOTO
Spaţiul "iugoslav" cuprinde şapte ţări: Slovenia, Croaţia, Serbia, Bosnia şi Herţegovina, Muntenegru, Macedonia şi Kosovo.

Articol de GSP - Publicat sambata, 06 octombrie 2012 00:00 / Actualizat vineri, 05 octombrie 2012 20:56

Atacanţi masivi, de careu, sau închizători impozanţi, veniţi de la echipe mici din Serbia şi Macedonia, fotbalişti utili dar fără randament spectaculos: aşa arată portretul "iugoslavilor" de la noi.

Aproape 22 de milioane de oameni trăiesc în Serbia, Muntenegru, Croaţia, Macedonia, Bosnia, Slovenia şi Kosovo, ţările foste Iugoslavii care au construit cu particularităţile lor stilul propriu, deopotrivă aprig şi tehnic, al fotbalului vecinilor. După '90 a explodat moda a importului de talente din această zonă, curent în care s-a înscris şi Liga 1.

Azi, 30 de fotbalişti joacă la 18 echipe din primul nostru eşalon. Cît contează astfel de jucători într-o echipă? E suficient să ne gîndim că în fiecare din ultimele 5 finale de Champions League a jucat cel puţin un fotbalist "iugoslav"! E vorba de Vidici (2008, 2009, 2011) Olici (2010, 2011), Stankovici şi Pandev (2010)!

Verii lui Gulliver :)
"Iugoslavii" din Liga 1 au o medie de înălţime de 1,86 m şi sînt în marea lor majoritate fotbalişti cu un fizic impunător. Astfel, 6 din cei 7 mijlocaşi au profil defensiv iar 5 atacanţi sînt de tipul pivot, jucători cu un joc de cap redutabil şi construiţi pentru jocul de careu, cum sînt Nikolici (Steaua), Bjelanovici (CFR Cluj) sau Punosevac (Oţelul). Profilul e completat de stoperi gen Markovici de la Mediaş, de parcă toate importurile româneşti din fosta Iugoslavie ar fi avut drept model celebrul sîrb Zigici!

204 cm e înălţimea celui mai masiv astfel de stranier, sîrbul Markovici de la Gaz Metan, al doilea cel mai înalt fundaş din primele ligi europene după galezul Worton (Aberystwyth), cu 208 cm

Afaceri utile...
Această categorie de stranieri nu conţine în cazul campionatului nostru fotbalişti cu valori de piaţă uluitoare. În medie, un "iugoslav" din Liga 1 e cotat la 518.000 euro pe transfermarkt.de, puţin sub media de 524.000 euro a oricărui jucător din Liga lui Mitică. Aspect care se poate justifica şi prin faptul că 21 din cei 30 au ajuns la actualele lor echipe fie din postura de jucători liberi, fie gratis sau la schimb.

26 de ani e vîrsta medie a fotbaliştilor ex-iugoslavi din Liga 1, cel mai bine cotat fiind la zi rapidistul Bozovici (Muntenegru), 1,1 milioane euro potrivit transfermarkt.de

... cu potenţial pe termen lung
Dacă aportul lor se traduce prin consistenţă şi robusteţe, interesant e că şi Liga 1 se revanşează cu o evoluţie semnificativă pentru cei mai mulţi "iugoslavi" la nivelul valorii de piaţă, devenind o trambulină reală. Totodată, aceşti stranieri au potenţialul unor afaceri de primă mînă pentru cluburi!

E cazul macedoneanului Naumovski, cumpărat de Dinamo cu 100.000 de euro şi evaluat aucm la 1.000.000, al muntenegreanului Bozovici care a ajuns la Rapid pentru 500.000 euro şi e cotat la 1.100.000 euro sau al "oţelarilor" Perendija (achiziţionat pentru 100.000 euro, cotat azi la 800.000 euro) şi Grahovac (adus la Galaţi pentru 50.000 euro, evaluat acum la 700.000 euro).

10 ex-iugoslavi din Liga 1 au bifat cel puţin un meci pentru echipele lor naţionale, la nivel de seniori sau U21

Fără strălucire, dar adaptaţi exemplar
La nivelul randamentului, cifrele nu sînt explozive: cei 9 atacanţi au marcat 13 goluri în 3653 de minute în acest sezon, practic un gol la 281 de minute! Media prezenţei în teren este de 425 minute/fotbalist, din totalul de 900 de minute posibile. Iar ca titulari de bază se pot remarca doar Golubovici (Ceahlăul), Mitici (Severin), Perendija (Oţelul) şi Ivanovski (Astra), singurii care au bifat în teren peste 75% din minutele posibile.

Dar "iugoslavii" sînt stranierii cu cea mai îndelungată prezenţă la cluburile din Liga 1, semn că randamentul lor a la long este apreciat. Din cei 30 de fotbalişti, 10 sînt deja de un sezon la noi, în plus Bjelanovici a revenit după sezonul 2010-2011 iar Petar Jovanovici a ajuns în Liga 1 în 2005, la Vaslui, după care a urmat un dus-întors continuu între România şi fotbalul sîrb. Nu mai puţin de 10 fotbalişti au cel puţin trei sezoane la activ în Liga 1!

63 de luni e cea mai lungă perioadă petrecută în fotbalul românesc de "iugoslavii" care joacă azi în Liga 1. Recordmenii sînt Bozovici (Rapid), Mitici (Severin) şi Stromajer (Oţelul)

Clasamentul "iugoslavilor" pe echipe
6 - Oţelul, 4 - Ceahlăul, Gaz Metan, Rapid, 3 - Steaua, 2 - Iaşi, Severin, 1 - Astra, CFR, Chiajna, Dinamo, Viitorul
Fără astfel de jucători: Bistriţa, Braşov, Pandurii, Petrolul, U Cluj, Vaslui

ECHIPE în 4-2-3-1
Naumovski (Macedonia, Dinamo) - Georgevski (Macedonia, Steaua), Martinovici (Serbia, Steaua), Markovici (Serbia, Gaz Metan), Bozovici (Muntenegru, Rapid) - Mitici (Serbia, Severin), Golici (Serbia, Severin) - Ilijoski (Macedonia, Rapid), Ivanovski (Macedonia, Astra), Stromajer (Slovenia, Oţelul) - Nikolici (Muntenegru, Steaua)

Grahovac (Bosnia, Oţelul) - P. Jovanovici (Bosnia, Iaşi), Perendija (Bosnia, Oţelul), Belica (Macedonia, Chiajna), Vukadinovici (Serbia, Gaz Metan) - Pavlovici (Serbia, Rapid), Tolimir (Slovenia, Ceahlăul) - Llullaku (Kosovo, Gaz Metan), Golubovici (Bosnia, Ceahlăul), Milisavljevici (Serbia, Rapid) - Bjelanovici (Croaţia, CFR)

Rezerve: Jovici (Serbia, Ceahlăul), Z. Ljubinkovici (Serbia, Oţelul), Trtovac (Serbia, Gaz Metan), Sipovici (Bosnia, Oţelul), Lukanovici (Bosnia, Ceahlăul), I. Petrovici (Serbia, Iaşi), Nikolov (Macedonia, Viitorul), Punosevac (Serbia, Oţelul)

527102-caseta-iugoslavi.jpg

Muntenegru
Bozovici (Rapid), Nikolici (Steaua)
- prima reprezentare internaţională a ţării după cucerirea independenţei (iunie 2006) a avut loc la Miss World 2006, prin Ivana Knezevici, triplă campioană naţională la tenis de masă
- 40.000 de bilete au solicitat fanii pentru partida de acasă cu Anglia din preliminariile Euro 2012: aproape 7% din populaţia ţării (625.000 locuitori). Stadionul din Podgorica are doar 13.000 de locuri!

Macedonia
Naumovski (Dinamo), Georgievski (Steaua), Ilijoski (Rapid), Ivanovski (Astra), Belica (Chiajna), Nikolov (Viitorul)
- primul film produs pe teritoriul ţării datează din 1895, opera fraţilor Manaki fiind turnată la Bitola, localitatea care i-a dat fotbalului pe internaţionalii Hristov, Savevski, Miceski şi Noveski
- de la primul meci internaţional disputat în 1993, "naţionala" a reuşit doar 19 victorii în 90 de partide oficiale. Ultima: 1-0 cu Andorra (sept. 2011, gol reuşit de Ivanovski de la Astra)

Bosnia şi Herţegovina
Grahovac Perendija, Sipovici (toţi Oţelul). P. Jovanovici (Iaşi), Golubovici (Ceahlăul)
- un miner bosniac a fost singurul om din fostele ţari sovietice care l-a depăşit pe celebrul muncitor rus Stahanov: Alija Sirotanovici şi echipa sa au reuşit într-un singur schimb la mină să scoată 152 tone de cărbuni! 
- 99 de bosniaci evoluează în toate eşaloanele din Austria (40), Germania (33) şi Cehia (26), ţări în care joacă doar 9 români. Origini bosniace au Ibrahimovici (Suedia), Arnautovici (Austria) şi Marin (Germania)

Croaţia
Bjelanovici (CFR)
- 20% din PIB îl reprezintă veniturile din turism, cifrate în 2011 la 6,6 miliarde de euro. Cea mai veche staţiune e Opatija, destinaţie turistică din 1844 pentru familia Imperială Austriacă
- fără performanţe la nivel european, Hajduk Split putea alcătui o echipă senzaţională din jucătorii pe care i-a avut după '90: Pletikosa - Srna, Stimaci, Bilici, Zivkovici  - Jarni, Kranjckar, Asanovici, Rapaici - Boksici, Jelavici

Kosovo
Llullaku (Gaz Metan)
- 200.000 de kosovari trăiesc în Elveţia, a treia cea mai mare comunitate de imigranţi după italieni şi germani, şi 300.000 în Germania. Populaţia din Kosovo: 1,9 milioane locuitori
- de origine kosovară sînt Shaqiri (Bayern/Elveţia), Behrami (Napoli/Elveţia) şi Cana (Lazio/Albania)

Slovenia
Stromajer (Oţelul), Tolimir (Ceahlăul)
- PIB-ul pe cap de locuitor, 27.570 dolari, plasează Slovenia pe locul 33 în lume. Cele mai dezvoltate industrii: construcţia de automobile, echipamente electrice, farmaceutică şi combustibili
- deşi prima ligă are doar 10 echipe, există 6 derby-uri consacrate: "clasicul" Maribor-Olimpija Ljubljana şi duelurile provinciilor Styria şi Prekmurje, ale Litoralului şi Litoralului de Nord, plus derby-ul Nord-Estului!

Serbia
Martinovici (Steaua), Markovici, Vukadinovici, Trtovac (toţi Gaz Metan), Mitici, Golici (ambii Severin), Pavlovici, Milisavljevici (ambii Rapid), Jovici (Ceahlăul),  Z. Ljubinkovici, Punosevac (ambii Oţelul), I. Petrovici (Iaşi)
- teritoriul Serbiei este acoperit de păduri în proporţie de 31%.
- 56 de sîrbi evoluează în prima ligă din Bosnia, 13 în Faroe şi 29 în Kazahstan. Din '90 pînă azi, 77 de sîrbi au evoluat în Liga 1

Am ajuns la 40 de africani!
Prima parte a dosarului stranierilor din Liga 1 2012-2013 a fost dedicată fotbaliştilor de origine africană din primul eşalon românesc, ajunşi în acest an la numărul impresionant de 36, un record absolut pentru Liga 1. Între timp, alţi patru fotbalişti de pe continentul negru au semnat cu echipe de la noi! Bambara (Burkina Faso) a ajuns la Chiajna, spaniolul de origine marocană Aloisio s-a transferat la Ceahlăul, Boumale (Camerun) la Astra iar nigerianul Onieka l-a convins pe Grigoraş la Pandurii.

Citește și:

Fosta gimnastă Ana Porgras, triunghi amoros la Survivor? Ce dezvăluiri face câștigătorul: „Mi-a propus un joc”
Stiri extrasport
Fosta gimnastă Ana Porgras, triunghi amoros la Survivor? Ce dezvăluiri face câștigătorul: „Mi-a propus un joc”
„Tricolorul” pe care Cornel Dinu îl consideră un intrus la Euro: „Nu știu de ce mizează în continuare pe el”
Nationala
„Tricolorul” pe care Cornel Dinu îl consideră un intrus la Euro: „Nu știu de ce mizează în continuare pe el”
3 lucruri cu care nu s-a putut acomoda camerunezul sosit de 3 ani în România: „Vă spun ce aș schimba”
Superliga
3 lucruri cu care nu s-a putut acomoda camerunezul sosit de 3 ani în România: „Vă spun ce aș schimba”

Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat

Programul complet al optimilor de finală de la Euro 2024 » Când se joacă România - Olanda


Comentarii (8)
gabriel.berceanu
gabriel.berceanu  •  06 Octombrie 2012, 16:38

@edy91: Multumesc pentru observatie, imi cer scuze pentru eroare. @sek.91, nesv1234: Ma bucur, multumesc

nesv1234
nesv1234  •  06 Octombrie 2012, 14:30

Domnul Berceanu chiar merita o marire de salariu:). Bravo, la mai multe articole interesante!

sek.91
sek.91  •  06 Octombrie 2012, 10:46
Postat de sek.91 pe 06 Octombrie 2012, 10:46

Un articol care mi-a facut placere sa-l citesc. Foarte stufos, te tine atent. Ma apuc sa citesc si cel elgat de africani :D

*legat

Vezi toate comentariile (8)
Comentează