Articol de GSP - Publicat marti, 12 martie 2019 11:38
Dan Udrea și Remus Răureanu, doi dintre cei mai experimentați ziariști ai Gazetei și prezențe constante la televiziunile de sport, dezbat prima etapă din play-off, având în centru o întrebare importantă: mai sunt sau nu blaturi? Citiți mai jos opiniile celor doi și votați în sondaj cine are dreptate.
Dan Udrea: DA, există în continuare meciuri suspecte!
Blaturi, da, poate că nu mai sunt. Presa a dat această denumire meciurilor al căror rezultat era stabilit dinainte de start de cele două formații care urmau să joace. Azi poate că au dispărut blaturile, dar nu şi favorurile. Nu şi atitudinea pasivă, de noncombat, a unor echipe.
Le-am văzut şi în prima etapă de play-off. Sepsi pierde al 3-lea meci în 10 zile cu CFR şi al 6-lea din 6 în ultimul an şi jumătate. Ce e Botoşani pentru FCSB cam la fel e şi Sepsi pentru CFR.
Ştiţi cum se zice, prietenul de lângă casă niciodată nu te lasă. Vestea proastă pentru CFR e că în ultimele 9 etape mai joacă o singură dată cu trupa finanţată inclusiv de Guvernul de la Budapesta!
"La felul în care s-a jucat aveai impresia că doar CFR poate împiedica o victorie a CFR-ului în meciul cu Sepsi"
Cornel Dinu"Sepsi îşi va da viaţa cu noi, ţinând cont de mai multe... Cu noi îşi dau viaţa, iar cu alte echipe... Când au jucat cu CFR nu au făcut nimic"
Nicuşor Bancu, căpitan Craiova
Apoi, a urmat Craiova - Astra. De fapt, Craiova cu cineva, o fantomă a unei echipe care câştigase în ultima etapă a sezonului regulat. O Astra hidoasă, venită în Bănie doar pentru a se prezenta, doar pentru a bifa ceva, orice. Şi a bifat un eşec ruşinos, mai ales la capitolul impresie artistică şi atitudine.
Este pentru prima dată de când e patron la Astra când Ioan Niculae acceptă blajin o înfrângere. "Asta este. Şi PSG mai pierde meciuri", a spus după joc. Niciun reproş, nicio săgeată către arbitrul Kovacs, care a refuat un penalty clar Astrei. Nimic, nimic. Ciudat, foarte ciudat.
"La cum a arătat, pare că Astra a sărbătorit prea mult calificarea în play-off"
Basarab Panduru
10 meciuri consecutivefără înfrângere avea Astra cu Enache antrenor înainte de debutul în play-off
DE CE FCSB ARE ÎN CONTINUARE ȘANSE LA TITLU
E amuzant să-l vezi chiar pe Gigi Becali spunând că FCSB a ieşit din lupta pentru titlu. Tocmai el, care speră să câştige Champios League!!! Sunt 5 puncte de CFR şi unul singur de Craiova, iar argumentele mele că vicecampioana poate deveni campioană sunt următoarele:
- FCSB e în continuare doar la mâna ei!!! Teoretic, nu depinde de alte rezultate: dacă îşi câştigă toate meciurile, va deveni campioană. O echipă care depinde doar de ea nu poate fi ieşită din luptă!
- Are cel mai valoros lot dintre primele 3 clasate. Jucători precum Gnohere, Moruţan, Matei, Teixeira, rezerve la FCSB, ar fi titulari chiar şi la rivalele de pe primele două locuri.
- În meciurile următoare vor reveni anumiţi jucători extrem de importanţi: Man, Planici, Pintilii, Momcilovici, Teixeira.
- Are exemplul Bundesliga şi Premier League. Bayern Munchen şi City au avut de recuperat şi 7-8 puncte faţă de Dortmund şi Liverpool. Lupta părea pierdută, dar ambele au revenit şi acum sunt pe primul loc. E drept că n-au avut un Gigi Becali, care să anunţe că renunţă la luptă când adversara a luat avans în vârful clasamentului.
"FCSB are un lot fantastic. Dacă va juca aşa cum a făcut-o împotriva noastră, adică foarte bine, atunci are şanse mari la titlu"
Gheorghe Hagi, antrenor Viitorul
Remus Răureanu: „Sunt blaturi?! Atunci de ce Oculta nu-l favorizează pe Becali?!”
"Sepsi e cu CFR, Viitorul e cu Steaua. Astea două sunt clare! Să vedem cum o să se comporte Astra, pentru cine o să tragă! Dar tot cu Becali trebuie să fie și ea, la câți bani a băgat Gigi la Giurgiu! Și sper că nu te aștepți s-o încurce Hagi pe FCSB! Doar nu ești chiar atât de naiv!".
Am purtat discuția asta luni, înaintea meciului. Discuție, vorba vine! Doar am asistat cum mi se dezvăluia credibila conspirație "pleiofiană", țintarul cu rezultate completate dinainte în culisele pe care, candid, le ignoram când calculam care ar fi favorita la titlu.
Omul are cunoștințe și legături concrete de afaceri în mai toate cluburile din campionat, deci nu era o bârfă a unui suporter frustrat că ai lui sunt condamnați în scenariul pe care l-au pus deja la cale forțele invizibile. Avea informații și le punea cap la cap perfect. Așa sunau, perfect!
M-am gândit la cei 12 rabini reuniți în cimitirul din Praga pentru a ticlui planul de acaparare a puterii politice și a finanțelor mondiale. Spre deosebire de ficțiunea lui Eco, pe a campionatului românesc o vedem testată în fiecare weekend pe terenuri. E nevoie doar de răbdare ca să testezi imaginația oamenilor și s-o încurci.
Astra nu e cu Becali, așadar, și nici cu CFR. Îi e afiliată Craiovei! Pe care o bătuse cu o săptămână în urmă pe terenul ei doar așa, ca să nu se prindă detectivii că urma un blat. Victoria giurgiuvenilor pe "Ion Oblemenco" doar anunța sprijinul pe care urma să-l capete Universitatea!
Oscarul pentru scenariu și pentru regie i-ar fi putut aștepta pe Costel Enache și pe Dani Coman, că și-așa a fost un an cu alegeri neconvingătoare în premiile Academiei.
Planul secret prin care oltenii au primit punctele a fost testat când Bancu a condus mingea cu mâna în careu. Meciul era spre final, așa că echipelor le-ar mai fi rămas puțin timp ca să respecte înțelegerea, să repare aranjamentul. Norocul lor că n-a văzut Istvan Kovacs hențul! Sau arbitrul face parte și el din conspirația invizibilă?
Și de ce Oculta nu-l favorizează pe Becali, că doar el și-a creat sateliți în competiție, cluburi pe care le-a păstrat în viață prin transferuri pe sume exagerate, adevărate injecții nemeritate în societăți care s-au aliat acum ca să-i fure titlul?
Sigur, clasamentul arată că ar mai avea șanse FCSB să revină și să recapete coroana. Au rămas nouă etape, care înseamnă 27 de puncte la dispoziția fiecărei echipe. În spatele calculelor e aspectul de adunătură pe care-l au oamenii lui Teja. Nu alcătuiesc o echipă, nici măcar un lot.
O adunătură pestriță, cu patru extreme stânga și cu puțini fundași centrali. Cu Tănase, care nu e nici vârf, nici extremă, nici mijlocaș ofensiv. Și cu Nedelcu, închizătorul care nu e bun nici pentru recuperarea mingii și nici vreun Pirlo nu este.
Steaua are două victorii din șase meciuri disputate în 2019, ar trebui să se reformeze brusc și să înșire victoriile cu același antrenor și fără fotbaliști noi. Teoretic, ar fi posibil. Doar că mai e conspirația aranjamentelor programate din timp, pe care observatorii cu imaginație ai fotbalului o actualizează după fiecare etapă, în funcție de semnele care li se mai arată!