Articol de Dan Udrea - Publicat miercuri, 18 martie 2020 15:47
Efectele economice pe care le produce pandemia de coronavirus sunt dintre cele mai dure.
Nu mai departe de ziua de astăzi, o foarte mare firmă din România, Uzina Dacia, a anunţat că îşi suspendă activitatea pentru două săptămâni şi jumătate, iar angajaţii sunt trimişi în şomaj tehnic. Li se va achita 85% din salariul pe care îl au. 10% peste pragul impus de lege.
Fotbalul a fost suspendat şi el, dar fotbaliştii nu pot fi trimişi în şomaj tehnic, deşi cluburile au de suferit, iar pierderile lor sunt mari.
Nu pot fi trimişi deoarece ei nu activează pe contracte de muncă, ci pe contacte de activitate sportivă, o formă la care cei din sportul românesc au posibilitatea de a apela de câteva luni bune. Şi care presupune taxe şi impozite mult sub cele prevăzute pentru un contract de muncă. Cât de corectă şi de morală e o astfel de discrepanţă?
Evident că, aproape ca tot ceea ce e dezbătut în aceste zile, subiectul e delicat. E sensibil de abordat şi cineva se va simţi nedreptăţit, dar de ce Dacia poate apela la această soluţie, inclusiv la sprijin din partea Guvernului, iar un club nu poate să-şi trimită angajaţii în şomaj tehnic?
Doar fiindcă cineva are contract de muncă, iar altcineva contract de activitate sportivă, ambele forme legiferate de stat? De ce un fotbalist trebuie să fie judecat, mai ales în aceste momente, într-un mod cu totul diferit? Nu e important cât câştigă, comparativ cu un salariat al uzinei de la Mioveni, nici nu e corect acest calcul, fotbalul produce bani, aceasta e piaţa, dar cluburile sunt legate de mâini acum.
- Dacă nu vor plăti jucătorii, aceştia vor avea posibilitatea să-şi bage memorii şi să devină liberi.
- Dacă vor continua să-i plătească la acelaşi nivel, fără a mai avea veniturile din timpul competiţiei, vor risca să intre într-un deficit major, urmat de colaps. Totul e un business.
Cluburile au fost şi ele nevoite să oprească producţia, dar contractele jucătorilor trebuie să meargă la 100%! În vreme ce încasările sunt zero, iar cu fiecare etapă care nu se joacă, bugetul e lovit în plin şi cluburile ameninţate!
Nu votez pentru diminuarea salariilor fotbaliştilor în acest moment, întreb doar dacă vi se pare, apropo de solidaritate, că există echitate şi moralitate?
Cum e afectat sportul mondial de coronavirus:
- EURO 2020 a fost amânat pentru 2021
- Mai mulți fotbaliști din Serie A au fost depistați pozitiv cu COVID-19. Cea mai afectată echipă este Sampdoria, cu 6 jucători. Au fost confirmate cazuri și în Anglia, Franța și Germania.
- Europa tremură sub presiunea tot mai mare a pandemiei cu SARS-CoV-2, virusul care provoacă boala COVID-19, iar Germania, una dintre națiunile cele mai puternice, simte la rândul ei această apăsare. Sportul e afectat, mai ales cel de top, cel mai vizibil, televizat, comentat, urmărit. Ce se întâmplă însă în structurile de la alte niveluri?
- Italia renaște după dezastrul produs de coronavirus » La ora 18:00, în fiecare seară, oamenii fac un gest senzațional!
- Ivan Garcia Cortina, câștigător săptămâna trecută al etapei a treia din Paris-Nisa, a venit cu o idee catalogată simplă și genială pentru a repara calendarul ciclist, afectat și el de pandemia de coronavirus!
- Marius Marin (21 de ani) trăiește și joacă în Italia, la Pisa. Mijlocașul povestește scenele din „Cizmă”, unde totul pare a fi desprins dintr-un film horror, cu oameni blocați în casă de teama îmbolnăvirii cu COVID-19. „Parcă suntem în Call of Duty. La supermarket intrăm câte 5 persoane”
- Peste Oceanul Atlantic, NBA a fost suspendată după ce un jucător a fost depistat pozitiv cu coronavirus!