Articol de Dan Udrea - Publicat joi, 11 iunie 2020 13:09
Magazionerul de la Dinamo a fost depistat pozitiv cu COVID-19, astfel că va urma o anchetă epidemiologică realizată de DSP, în urma căreia se va stabili dacă jucătorii și cei din staff-ul tehnic vor fi declarați contacți direcți ai persoanei infectate. În acest caz, ar fi obligați să fie izolați pentru următoarele 14 zile.
UPDATE, ORA 13:40
LPF a anunțat că meciurile lui Dinamo vor fi suspendate până la finalizarea anchetei epidemiologice!
„Liga Profesionistă de Fotbal ține să informeze că astăzi, 11.06.2020, la ora 10:39, persoana responsabilă cu verificarea respectării prevederilor Ordinului comun al Ministerului Tineretului și Sportului și Ministerul Sănătății nr. 601/971/2020 din cadrul clubului FC DINAMO 1948 București ne-a transmis faptul că o persoană din cadrul clubului a fost depistată pozitiv la cea de a patra testare COVID 19.
Având în vedere prevederile legale și regulamentare este necesară păstrarea anonimatului acestei persoane.Liga Profesionistă de Fotbal va respecta prevederile legale stabilite de ordinul comun al Ministerului Tineretului și Sportului si Ministerul Sănătății și până la finalizarea anchetei epidemiologice în acest caz, va opri desfășurarea meciurilor care implică clubul FC Dinamo 1948 București”
Comunicat LPF
Știrea inițială
Ancheta Direcției de Sănătate Publică se va baza pe declarațiile pe care cei de la Dinamo le vor face în fața inspectorilor DSP, însă dacă echipa din „Ștefan cel Mare” a respectat sută la sută protocolul medical impus de FRF și asumat de toate cele 14 cluburi, atunci fotbaliștii și antrenorii nu au de ce să-și facă probleme.
În acele norme e prevăzut în mod clar ce anume erau obligate cluburile să facă inclusiv pentru magazioner și cei care se ocupă de spălarea și dezinfectarea echipamentului.
Pasajele din protocolul medical FRF care fac referire la situația de azi a lui Dinamo:
PERSONALUL AUXILIAR
- Personalul administrativ și de suport va sosi la spațiile definite înaintea grupurilor și va pregăti tot ce este necesar: teren de antrenament, echipament, pachete cu mâncare etc. După care va dezinfecta acele spații și va reveni după plecarea jucătorilor și staffului tehnic/medical pentru a igieniza din nou și a pregăti următorul grup de antrenament.
- Personalul care va pregăti pachetele de mâncare, echipamentele etc. va purta mască de protecție și mănuși de unică folosință"
MAGAZIE ȘI MAGAZIONER
- Va fi gestionată de o singură persoană și se va menține închisă. Accesul altor persoane este interzis. Curățenia și dezinfecția în magazie este realizată de magazioner minimum o dată pe zi (sau ori de câte ori este folosită)
SPĂLĂTORIE
- Spălătoria va fi administrată de un personal redus numeric, sub coordonarea unui responsabil desemnat
- Persoana responsabilă de spălătorie trebuie să colecteze în saci de plastic hainele livrate de către sportivi la finalul fiecărui antrenament sau ridicate din camera
- Toate hainele trebuie spălate la peste 60 de grade și prosoapele la peste 80C
- Încălțămintea trebuie dezinfectată utilizând o soluție alcoolică de peste 70% după fiecare utilizare
- Personalul din spălătorie va purta mască și mănuși de menaj la manipularea lenjeriilor și va respecta igiena mâinilor
- Spălarea și dezinfectarea lenjeriei se va realiza cu produse TP2 avizate de MS
Va fi nevoie ca jucătorii lui Dinamo să fie trimiși în izolare? Iată cele 6 definiții ale INSP pentru contactul apropiat
Apariția unui caz de coronavirus la un club de Liga 1 nu atrage după sine izolarea întregii echipe, a antrenorilor și altor membri ai acelei grupări. Ancheta epidemiologică pe care o va realiza DSP va oferi aceste răspunsuri și doar persoanele care vor fi declarate contact apropiat al celui depistat pozitiv vor fi nevoite să se izoleze timp de 14 zile. Cum la Dinamo, cel pozitiv este magazionerul, cea mai importantă întrebare acum e dacă fotbaliștii, antrenorii și ceilalți membri ai staff-ului pot fi introduși la categoria contact apropiat.
Conform normelor în vigoare ale Institutului Național de Sănătate Publică, singurul organism din România care face aceste reglementări, pentru ca cineva să fie catalogat contact apropiat trebuie să se încadreze în una din următoarele 6 puncte.
- Persoana care locuiește în aceeași gospodărie cu un pacient cu covid-19
- Persoană care a avut contact fizic direct cu un caz de covid-19 (exemplu: strângere de mână fără igiena ulterioară a mâinilor)
- Persoană care a avut contact direct neprotejat cu secreții infecțioase ale unui caz de covid-19 (exemplu: în timpul tusei, atingerea unor batiste cu mâna neprotejată de mânușă)
- Persoană care a avut contact față îm față cu un caz de covid-19 la o distanță mai mică de 2 metri și cu o durată de minim 15 minute
- Persoană care s-a aflat în aceeași încăpere (sală de clasă, sală de ședințe, sală de așteptare) cu un caz de covid-19, timp de minimum 15 minute și la o distanță mai mică de 2 metri
- Persoană din rândul personalului medico-sanitar sau altă persoană care acordă îngrijire directă unui pacient cu covid-19 sau o altă persoană din rândul personalului de laborator care manipulează probe recoltate de la un pacient cu covid-19, fără portul corect al echipamentului de protecție
Citește și alte știri despre Dinamo
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”