Articol de Remus Dinu - Publicat vineri, 02 iunie 2023 12:34 / Actualizat vineri, 02 iunie 2023 18:35
Cosmin Olăroiu (53 de ani), antrenorul lui Al Sharjah, a vorbit, în direct la podcastul „Profu’ de Sport” despre eliminarea dureroasă din semifinalele Cupei UEFA, pe vremea când era tehnician la Steaua, în fața lui Middlesbrough.
În 2006, după un parcurs de senzație în Cupa UEFA, Steaua/FCSB se afla la doar două meciuri distanță de finală. După 1-0 pe vechiul stadion „23 August” din Capitală, grație golului marcat de Nicolae Dică, roș-albaștrii au condus și în Anglia, pe Riverside Stadium, cu 2-0. Calificarea părea ca și rezolvată. Englezii aveau nevoie de 4 goluri! Ce a urmat a fost însă de nedescris, englezii au revenit la general de la 0-3, la fel cum o făcuseră și în sferturi cu Basel, și s-au calificat în finala cu Sevilla.
Într-un dialog avut cu Cătălin Țepelin, redactorul-șef al Gazetei Sporturilor, Cosmn Olăroiu a spus că nu a putut revedea vreodată meciul de coșmar din Anglia și că suporterii celor de la FCSB s-au comportat exemplar la revenirea echipei în țară, în ciuda marii dezamăgiri avute după eliminare.
VIDEO. Cosmin Olăroiu, despre meciul de coșmar al lui FCSB de la Middlesbrough
- Momentul dureros pe care încercam să-l aduc în discuție este semifinala [de Cupa UEFA] cu Middlesbrough.
- Acum depinde cum privim lucrurile. Din ce punct de vedere? A fost o performanță foarte mare sau un eșec?
- Primul impuls după un meci pierdut este suferința. După care analizezi și pui în context.
- După orice meci pierdut există suferință, indiferent că joci semifinală [europeană] sau în campionat cu ultima clasată.
- E adevărat, dar cred că gradul de frustrare crește cu cât te apropii de realizări mai mari.
- Crește intensitatea emoției, da. OK, a fost un eșec sau o performanță?
- A fost o performanță care poate fi privită drept performanță după ce te vindeci de durerea eșecului.
- Da, dar tu ai un grup de oameni care trebuie să meargă mai departe. Au și ei viețile lor, iar tu, dacă te scufunzi...
- Îi tragi și pe ei după tine.
- Da. Și atunci tu trebuie să fii omul care-i trage pe ei la suprafață. Trebuie să-ți găsești tu motivația, cuvintele, emoția pe care să o transmiți pentru a merge mai departe. Viața nu rămâne acolo. Dacă tu nu reușești să treci peste momentul ăla... Te gândești: «OK, am mers la Craiova și am pierdut titlul (n.r. - cu FC Național). Am fost aici aproape să ajung în finală europeană». Și am ajuns, am ajuns ulterior în finală de Champions League (n.r. - se referă la Liga Campionilor Asiei, unde a jucat finala în 2015 alături de Al Ahli). Am pierdut, apoi am vrut să câștig. În momentul de față, targetul meu este să câștig o competiție majoră, de asta mai antrenez. Lucrul ăsta mă motivează. Asta mă face să pun în balanță anumite lucruri când iau decizii. Mă întreb unde am posibilitatea de a câștiga un trofeu major? În ce țară?
- Cum ați depășit momentul acela, returul cu Middlesbrough?
- Eram în continuare angrenați în campionat, jucam cu Rapid la câteva zile și chiar ne-au bătut, pentru că nu reușiserăm să ne revenim. Era firesc. Apoi am revenit și am câștigat. Îmi aduc aminte că nu am dormit deloc, iar dimineața, după micul dejun, am ținut o ședință cu jucătorii, în care le-am spus ce am simțit eu cu adevărat. Lucrul ăsta cred că ne-a ajutat pe toți să trecem peste acel moment. Apoi ne-au așteptat suporterii la aeroport, s-au comportat extraordinar și le-au arătat jucătorilor apreciere, dragoste. Suporterii sunt un element important în viața unei echipe.
- Ai revăzut meciul ăla vreodată? MM spunea că pentru el rana a fost atât de dureroasă încât nu s-a mai uitat la meci.
- Niciodată! Dar îl am în minte pe tot, nu-l voi uita niciodată.