FOTBAL  »  Superliga  »  PROFU' DE SPORT

VIDEO EXCLUSIV „Lasă-mă cu UE, că înnebunesc! Fac alergie! Ce ne dă nouă?” » Cosmin Olăroiu, dialog aprins la „Profu’ de Sport”! A fost contrat vehement

Articol de - Publicat duminica, 04 iunie 2023 21:54 / Actualizat vineri, 09 iunie 2023 10:27

Cosmin Olăroiu (53 de ani) a fost invitat la podcastul „Profu’ de Sport”, într-o ediție specială, filmată în Arabia Saudită.

Antrenorul lui Al Sharjah a vorbit în termeni duri despre situația financiară din Liga 1 și despre regulile impuse jucătorilor străini care vin în România.

VIDEO Cosmin Olăroiu e categoric: „Lăsați-mă cu UE!”

- Mi-a spus cineva acum ceva timp că vrea să investească și m-a întrebat dacă poate cumpăra o echipă în România. 
- Cineva de aici din zonă? 
- Da. I-am spus că poate cumpăra o echipă din România. M-a întrebat câți jucători străini sunt. Era interesat să investească, să aducă jucători tineri, să-i crească, apoi să-i poată vinde. Ca un fel de business.

- Nu e un model foarte diferit de ce fac cluburile din România.
 - I-am spus că mă interesez. M-am interesat, pot juca 3 jucători extracomunitari. Unul care să fi jucat la națională la un Mondial, unul care să fi jucat nu știu câte meciuri la națională în ultimul timp... nu mai știu exact. 

- Da, e un plafon pentru extracomunitari. Suntem țară în Uniunea Europeană și atunci circulația e liberă în UE.
- Bun, dar regulile astea sunt în Anglia. Pentru că ei sunt TOP și la ei e nevoie să vină jucători TOP. Eu, în România, nu pot face asta. N-am nevoie de jucătorii care au jucat la Campionatul Mondial sau de cei care au 15 selecții la națională.

- E o discuție mai largă. Și așa vin o grămadă de europeni de nivel îndoielnic, blocând accesul alor noștri, a celor tineri. Dacă vin și extracomunitari de toate nivelurile... 
- Nu, nu asta spuneam. În același timp pot veni jucători tineri de perspectivă, cu potențial foarte bun, care să joace și să ridice nivelul campionatului. Poate un jucător care a fost la Campionatul Mondial ultimul pe listă și nu a jucat deloc nu e la fel de productiv ca unul tânăr care își dorește să ajungă în Europa, la un nivel superior. Atunci, el vine cu motivație și dorință în plus, ca să crească, și poate ajuta mai mult. Criteriile astea sunt foarte bune, dar pentru un fotbal dezvoltat. Tu ai nevoie de omul ăsta care să vină să facă investiții, să aducă jucători tineri pe care să-i pună lângă români. Aici trebuie să existe un criteriu ca să joace jucătorii români. 

- Avem regula U21... 
- Da, nu discut eu lucrurile astea, nu sunt treaba mea. E nevoie de jucători competitivi, chiar dacă sunt mai tineri. Nu ești Anglia, să zici că vrei doar jucători de TOP, care să fi jucat [la nivel mare]. Nu ne permitem. Chiar dacă ne-am permite, nu vom lua topul, ci de la coada topului. Nu știu cât de mult ajută. Am văzut jucători străini în România mai slabi decât cei locali. Și atunci?

- Da, tocmai pentru că accesul străinilor este foarte ușor, mai puțin al celor extracomunitari. 
- Nu vreau să aud lucrul ăsta, când aud despre comunitatea asta (n.r. Uniunea Europeană) înnebunesc. Nu sunt politician, nu înțeleg nimic și nu vreau să înțeleg nimic din politica asta. Ce înseamnă comunitar? Toată lumea spune «Uniunea Europeană ne-a interzis, Uniunea Europeană ne obligă să facem»... dar ce ne dă nouă Uniunea Europeană? 

- Oho... foarte mulți bani, foarte multe investiții și o deschidere pe care n-am fi avut-o probabil fără să fim în UE în ultimii 15 ani. Sunt foarte multe zeci de miliarde... 
- Ne dau lucruri pe care le iau înzecit înapoi. 

- Nu, invers. Raportul este invers, crede-mă. Până acum, pe cifre, am primit de 3 ori mai mult decât am returnat. 
- Deocamdată. Dar va fi un moment în care se va plăti un preț, pe care cred că nu-l vom plăti noi, ci copiii noștri sau copiii copiilor noștri. Nu mă interesează pe mine ce spune Uniunea Europeană. Pe mine mă interesează ce este bine pentru mine ca țară. Atunci, dacă eu vreau să joc cu 7 jucători locali, nu pot face regula mea? Ca țară, am prioritate, nu mă obligi tu să joc... 

- Nu-ți interzice nimeni să joci cu foarte mulți locali. 
- Asta e liber, dar ei spun ca jucătorii comunitari să aibă același statut. Atunci tu aduci un jucător mai bun decât mine cu 2%. Dar eu dacă joc, într-un an cresc cu 20% și îl pot depăși pe el. Dar dacă el vine și joacă în locul meu?

- Discuția nu e simplă. 
- Da, și nici nu vreau să mă mai raportez la Uniunea Europeană. Când aud de ea, am alergie. Vreau ca noi, românii, să ne raportăm la noi. Ce suntem, ce putem face? Și noi putem face lucruri, și noi trebuie să ajungem să avem o echipă națională bună. De ce poate Bosnia? De ce sunt mai bune decât noi Bosnia, Ungaria? Cum a ajuns Ungaria la nivelul care e? 

- Cu foarte multe investiții. 
- De unde? 

- Din partea Statului. 
- Care, Statul, cine e?

 - Suma taxelor adunate de la populație, dar e cineva care apasă un buton. 
- E unul. Și atât.

- Acolo e simplu, e autoritarism. Dacă Orban zice «Facem asta», atunci asta se face.
- Asta spun. Vezi, ca să ajungi la nivelul A, nu ține de mine sau de tine. Ține de la primul om care decide, în jos, până la nivelul fotbalului. Trebuie ca toată lumea să se gândească: «În următorii 10 ani alocăm o parte din bugetul pentru sport fotbalului». Drepturi de televizare, investiții, impozite, fel și fel de lucruri.

- Sportul în România are un nivel de impozitare bun, foarte bun în raport cu alte țări din jur
- Da, am înțeles, mi-au spus lucrul ăsta. Apoi, dacă tu furi banii, normal că n-ai cum să progresezi. 

- Să știi că în sportul românesc sunt bani. Nu mulți, nu plouă cu bani, dar sunt suficienți. Dacă ar fi gestionați corect, s-ar crește.
 - Nu cred că există strategie. 

- Păi nu. Fiecare, în fiecare județ și oraș face cum îl taie capul. Fiecare primar cum vrea, în funcție de interesele lui. Nu există o chestie generalizată.
 - Când eram copil, mergeam la școală, unde în fiecare săptămână veneau antrenori de fotbal, de baschet, de atletism, judo, toate sporturile, care urmăreau copiii la orele de sport, la diferite activități. 

- Da, și îi selectau: «Tu de mâine vii la baschet, tu la handbal»... 
- Asta spun. Aveai o strategie. Fiind 10.000 de jucători, unii activează în prima divizie, și 9.000 în cealaltă divizie. Aveam 12 serii la Divizia C, era greu să citești ziarul la câte echipe erau, să vezi clasamentele la 12 serii... era greu. 

- S-a schimbat totuși foarte mult societatea în integralitatea ei față de acum 30 de ani, e cu totul altceva. 
- OK, dar așa s-ar putea schimba și metoda prin care am putea ajunge acolo. Atunci asta era metoda. 

VIDEO Cosmin Olăroiu: „Sportul să fie una dintre priorități”

- Tu ești din generația cu cheia la gât. Dacă în anii '80 aveai Playstation și iPad, mai ieșeai în fiecare zi în fața blocului să joci fotbal? Eu nu cred. 
- Eu de iPad știu, dar să mă joc pe Playstation nu știu. Nu știu nici să-i dau drumul.

- Dacă ai fi copil, ți s-ar părea mult mai spectaculos, mai cool să stai acasă și să-l iei în echipă pe Ronaldo decât să ieși în fața blocului și să te tăvălească unul prin noroi. 
- Sunt de acord cu tine. Modul nostru de a supraviețui și a avea o viață mai bună în momentul ăla era prin sport. Copiii care aveau abilități tindeau spre sport pentru că le oferea o viață mai bună, posibilități mai mari de a reuși în viață. În anii ăia, s-a putut cu metoda X. Hai să căutăm o metodă adaptată la societatea noastră, prin care să aducem copiii, să creăm ambientul necesar ca echipa națională să aibă performanță. Aveam jucători care activau la Real Madrid, Barcelona, Atletico, în Portugalia, în campionatele puternice. Acum nu mai avem jucători la nivelul ăsta. Degeaba mă gândesc eu, te gândești tu sau se gândește Hagi, care a făcut o Academie din banii lui... 

- Tu de fapt spui că e nevoie de un fel de moment zero la nivel de gândire guvernamentală, de transformare a sportului în prioritate națională.
 - Nu știu dacă ne permitem ca sportul să fie nu prioritate națională, dar măcar una dintre priorități. 

- Încă o dată: dacă banii n-ar mai fi cheltuiți așa aiurea, ai putea face ceva progrese.
- Cred că avem mai mare nevoie de investiții în sănătate sau educație, decât în sport. 

- Până la urmă și sportul este o componentă a sănătății unui popor.
- Dar știi cum e, noi vorbim din afară.

Citește și: 

FCSB și-a găsit stadion! Nu se mută la Târgoviște, cum anunțase Gigi Becali

Stadiul negocierilor purtate de Becali » Ce șanse au Garita și Chiricheș să ajungă la FCSB

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României după victoria la „masa verde”. Anunțul incredibil: „Federația a făcut apel”
Nationala
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României după victoria la „masa verde”. Anunțul incredibil: „Federația a făcut apel”
Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”
Stiri extrasport
Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”
MARILE câștiguri după decizia UEFA » Naționala României primește DOUĂ atuuri extraordinare pentru a ajunge la Mondial!
Nationala
MARILE câștiguri după decizia UEFA » Naționala României primește DOUĂ atuuri extraordinare pentru a ajunge la Mondial!

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (217)
Vic_5864
Vic_5864  •  07 Iunie 2023, 22:10

Daca a trait cu El Zorab printre dune de nisip habar nu are ce se intampla in Europa. Si pentru un fotbalist cum a fost, e greu sa inteleaga ce se petrece, zice ca UE este obligata sa-i dea si lui ceva. Oare ce vrea de este asa de suparat, poate doreste un post de magazioner pe la o echipa de top Europa sa pipaie si sa miroasa si el tricourile alora.

gicab
gicab  •  07 Iunie 2023, 09:02

Olaroiu e un om liber… vorbește ce vrea spre deosebire de marea masa a lingăilor … dpmdv ue nu ne da nimic și mai ales nimic din ceea ce nu vrea… suntem un fel de amerindieni care dădeau aur oe mărgele de sticla… evident amerindienii credeau ca ies in profit

Dobermannul
Dobermannul  •  06 Iunie 2023, 14:44
Postat de hristo33 pe 06 Iunie 2023, 13:55

mosule, pune-ti ochelari, nu era vb de tine...

Pai daca stai cu ... in doua luntri ... am ales eu una pentru tine.

Vezi toate comentariile (217)
Comentează