Articol de Sergiu Alexandru - Publicat vineri, 27 octombrie 2023 11:00 / Actualizat vineri, 27 octombrie 2023 11:54
Decizia dată de Curtea de Apel privind palmaresul Stelei naște în continuare discuții.
- În urma deciziei de la Curtea de Apel, CSA Steaua rămâne cu palmaresul din perioada 1947-1998. Intervalul 1998-2003, cel pe care „militarii” doreau să îl obțină, rămâne în aer. Nu aparține nici celor de la CSA, nici celor de la FCSB!
- Cele două părți pot depune recurs în 30 de zile de la comunicarea deciziei, care se va depune la Curtea de Apel București - Secția a III-a Civilă.
Comentatorul Emil Grădinescu, cel care de-a lungul timpului a avut mai multe poziții împotriva Clubului Sportiv al Armatei Steaua, s-a arătat contrariat de decizia privind palmaresul și a fost contrat în direct de Iulian Miu, responsabil de Centrul de Copii și Juniori de la CSA Steaua.
Contre în direct după decizia privind palmaresul Stelei
Dan Udrea: „Te-a bucurat sentința?”
Iulian Miu: „Păi, era aceeași. S-a schimbat ceva? Eu știam că nu se va întâmpla altceva...”
Dan Udrea: „Cred că e un câștig pentru CSA că s-a spus că FCSB a utilizat palmaresul între 2003 și 2014, deși nu avea dreptul.”
Iulian Miu: „A apărut motivarea?”
Dan Udrea: „Decizia nu e definitivă.”
Emil Grădinescu: „Asta a fost o acțiune în constatare cerută de FCSB - ca instanța să spună că între 2003 și 2017 nu există elemente care să ducă la concluzia că FCSB a utilizat incorect această marcă.”
Dan Udrea: „Și decizia care a fost?”
Emil Grădinescu: „Că s-a respins.”
Dan Udrea: „Pe cale de consecință, nu avea dreptul să folosească palmaresul. Nu e logic?”
Emil Grădinescu: „Nu. E vorba de marcă. Palmaresul e o noțiune separată, care nici nu e corect definită în justiție”.
Dan Udrea: „FCSB avea voie să folosească palmaresul?”
Emil Grădinescu: „Bineînțeles. E aceeași echipă! Decizia e modestă valoric, din punct de vedere juridic. Instanța nu a judecat niciodată o asemenea speță. E nevoie de o instanță sportivă. Instanța s-a băgat într-o treabă în care nu are competențe.”
Dan Udrea: „Asta e decizia”
Emil Grădinescu: „Din punct de vedere sportiv, ce se știe la UEFA și ce se va ști, probabil, la TAS, e că echipa asta nu și-a încetat existența nicio secundă. Nu poți lua palmaresul de la o echipă să-l dai unei instituții. Unde în lume s-a întâmplat așa ceva? Iei palmaresul unei echipe care a luptat pe teren și-l dai unei Unități Militare? Doamne ferește!”
Iulian Miu: „În 2003 se face o nouă societate, care nu are nicio treabă cu AFC sau Steaua. În timpul sezonului, s-a făcut această societate cu un nou CIS (n.r. Certificat de Identitate Sportivă) și un nou CIF (n.r. Certificat de Identitate Fiscală)...
Emil Grădinescu: „Da... Și care problema?”
Iulian Miu: „Nu e voie! Trebuia să o iei din Liga 4.”
Emil Grădinescu: „Hai, mă! Lasă-mă, mă, în pace!”
Iulian Miu: „Nu ai voie să continui. E o altă echipă. Nu știe nimeni cum a intrat în prima ligă.”
Emil Grădinescu: „Jimmy, de ce nu te ocupi tu de echipa ta de juniori? Că faci bine ce faci acolo. Nu te băga în chestia asta.”
Iulian Miu: „Ăsta e adevărul.”
Emil Grădinescu: „Nu are rost.”
Iulian Miu: „Asta s-a întâmplat.”
Emil Grădinescu: „Îți faci rău.”
Iulian Miu: „Nu îmi fac rău. Ăsta e adevărul. Asta s-a întâmplat. Știe toată lumea.”
Emil Grădinescu: „Mă iei cu CIS, cu CIF... Cif e ăla cu care dai pe chiuvetă, să cureți. Dă-l dracului de CIF!”
Iulian Miu: „Eu știu că cineva de acolo (n.r. de la FCSB) a trimis către Steaua și că i s-a refuzat să folosească numele Steaua.”
Emil Grădinescu: „Hai, lasă-mă cu «Am auzit, s-a făcut».”
Iulian Miu: „În 2003 s-a făcut o nouă societate? FC Steaua a luat jucătorii liberi. Schimbările de societate se pot face doar vara. Nu ai voie să faci altfel. Ăsta e adevărul. Dacă o faci iarna, o iei din Liga 4.”
Dan Udrea: „Crezi în varianta prezentată de Victor Pițurcă?”
Iulian Miu: „Poate fi Victor Pițurcă, poate fi Gabi Balint, pot fi Tudorel Stoica, Marius Lăcătuș”.
Emil Grădinescu: „Dar când e voie? Vara? Primăvara?”
Iulian Miu: „Doar vara. Așa scrie în regulament.”
Dan Udrea: „MApN e dispus să dea echipa unui privat?”
Iulian Miu: „Din câte știu, trebuie o asociere.”
Emil Grădinescu: „Măi, Jimmy, tu la ce echipă ai jucat, mă băiatule? Acum chiar că... La ce echipă ai jucat? Unde ai câștigat bani?”
Iulian Miu: „Am jucat la Steaua. Eu am venit în 1996. La ce echipă? Steaua. Cât am jucat, se numea Steaua.”
Dumitru Dragomir, comparație neobișnuită în procesul privind palmaresul Stelei: „A dat bani, a luat un cal și a făcut performanțe. Calul nu a murit. Cum să nu fie același cal?”
În direct la GSP LIVE, fostul președinte al LPF s-a plasat de partea clubului din Liga 1 și a comparat privatizarea clubului cu vânzarea unui cal. „E o bătaie de joc, mă fratele meu!
Dacă ai cumpărat un cal, care a fost campion european, iar la tine dă niște performanțe mai bune sau mai proaste, nu e același cal? Cum adică să-l fi luat cu acte proaste? Ai dat bani. L-ai mai ținut, a trăit calul banii tăi. A făcut performanțe pe banii tăi. Unde e defecțiunea? Poate nu știu eu... Eu am cumpărat calul ăsta. E același cal, nu? A avut continuitate performanței.
Calul nu a murit. Dacă murea... Dar el trăiește și face performanță în continuare. pe bani tăi. Unde se duc spectatorii? Unde se duce lumea să vadă calul?”, a spus Dumitru Dragomir la GSP LIVE.
Marius Lăcătuș: „Era Steaua când eram eu antrenor”
Marius Lăcătuș, gloria clubului Steaua, decisiv în cea mai mare performanță din istoria fotbalului românesc, câștigarea Cupei Campionilor Europeni din 1986, cere lămuriri suplimentare din partea judecătorilor.
„Mă gândesc și la jucători, la antrenori. Au jucat în Ghencea, cu Steaua, în cupele europene. Ei ai cui sunt? Justiția ar trebui să dea o sentință și pentru această perioadă. Cred că o astfel de sentință ar trebui să îi spună și Ministerului să facă mai mult, să găsească metodele necesare ca această echipă să promoveze.
Să ai palmares și să joci în Liga 2 fără drept de promovare nu e ușor pentru nimeni, pentru jucători, antrenori sau suporteri. Era Steaua când eram eu antrenor. Președinte am fost tot la Steaua. Era Steaua care juca în Ghencea. Acum nu mai e Steaua...”, a spus Marius Lăcătuș la „Fotbal Club” de la Digi Sport.
Gigi Becali: „Steaua e la noi”
Gigi Becali, patronul de la FCSB, consideră însă că decizia luată de justiție este una dreaptă.
„Procesul cu palmaresul mi-e folositor mie. Asta e o prostie, că palmaresul nu există să moară. Palmaresul moare când se închide tot, când nu mai există o echipă de fotbal continuatoare.
Adică noi. Steaua e la noi, aia e o prostie că nu am voie să mă numesc așa. Palmaresul și numele Stelei rămân la noi pe vecie, chiar dacă nu ne-a dat voie judecătorul, e o prostie aia. Palmaresul e la ăla care continuă istoria. Noi am continuat-o, noi îl avem pentru totdeauna. La fel și numele. Îl avem, chiar dacă nu îți dă voie, ca dovadă că vin milioane de oameni la stadion”, a declarat Gigi Becali, pentru GSP.ro.