Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat duminica, 17 iulie 2022 16:29 / Actualizat duminica, 17 iulie 2022 17:13
Cazul lui Varga arată nu doar nevoia intervenției medicale rapide în caz de AVC, dar și cât de crucial e să mergem la medic imediat ce avem o criză inexplicabilă de vorbire.
- Atacul cerebral suferit de patronul CFR-ului a fost provocat de un tromb, cheag sangvin.
- Salvarea lui a venit din faptul că s-a intervenit cu o injecție specifică în 20-25 de minute din momentul în care i s-a făcut rău și a fost efectuată chiar de doctorul Ștefan Ioan Florian, șeful secției de Neurochirurgie a Spitalului de Urgență din Cluj.
La câteva zile după ce în spațiul public au circulat informații controversate despre starea de sănătate a patronului campioanei, Nelu Varga, Gazeta Sporturilor, conform surselor sale, atât cele din club, cât și cele din interiorul Spitalului Județean de Urgență Cluj, unde încă se află internat Varga, are întreg cadrul evenimentelor petrecute joi la prânz și în zilele care au trecut de atunci.
În primul rând, diagnosticul pe care Varga l-a primit a fost de AVC minor. Cel mai probabil, au spus medicii pacientului, acesta s-a produs în urma unui tromb, care în termeni medicali înseamnă un cheag sangvin, iar pe înțelesul tuturor este un cheag de sânge care se formează și blochează circulația sângelui.
Tocmai din acest motiv, lui Varga i s-a făcut rău chiar în timpul discuțiilor pe care le avea cu cei din club, la o jumătate de zi după eliminarea suferită în fața lui Piunik Erevan.
Starea de rău accentuată i-a speriat atât pe Varga, cât și pe cei din jurul său, care l-au trimis de urgență la spital, unde a fost așteptat direct de renumitul doctor Ștefan Ioan Florian, șeful Secției de neurochirurgie. Acesta a intervenit imediat, cu o injecție specifică în astfel de cazuri și care are rol de a dilua la maximum sângele pentru a debloca respectivul vas care blochează circulația.
În astfel de situații, când o persoană suferă un AVC, termenul până la care injecția respectivă trebuie realizată pentru a-și atinge obiectivul e de cel mult 4 ore de la apariția AVC-ului. În cazul lui Varga, intervenția a avut loc în 20-25 de minute.
În niciun moment Varga nu a fost inconștient, dar s-a ales cu afazie, o tulburare a vorbirii. Ulterior însă s-a recuperat extrem de bine și în acest moment e practic la 90% din ceea ce era înainte de accident, din perspectiva modului de comunicare.
Patronul clujenilor se află în continuare sub strictă supraveghere, iar doctorul Florian a luat decizia de a interzice prezența unui televizor, dar și a telefoanelor mobile. în rezerva în care se află.
Mai mult, primul lucru pe care respectivul doctor i l-a transmis e că nu poate viziona sub nicio formă, măcar atâta vreme cât va sta în spital, meciurile CFR-ului.
A fost și cazul partidei thriller cu Rapid, de sâmbătă seara, când giuleștenii au beneficiat de un penalty, acordat cu VAR, chiar la ultima fază a confruntării, dar Bălgrădean a apărat și campioana a câștigat, scor 1-0.
26 de milioane de euroe datoria pe care CFR Cluj o avea la finalul anului trecut, conform raportului fiscal al clubului, mare parte din această sumă fiind către propriul patron, adică spre Nelu Varga
CFR, despre Nelu Varga: „E într-o stare stabilă”
După ce sâmbătă apăruse informația că Varga se află într-o stare gravă în spital, conducerea campioanei CFR a luat poziție și a postat un comunicat pe site-ul oficial. „
Ca urmare a ultimelor informații răspândite în mass-media cu privire la starea de sănătate a domnului Varga, dorim să vă informăm următoarele: Suntem extrem de dezamăgiți de felul în care se răspândesc informațiile false.
Domnul Varga este într-o stare stabilă, comunicăm și ne-a transmis că este alături de noi și ne ține pumnii la meciul din această seară. Îi dorim însănătoșire grabnică și îl așteptăm cât mai repede, în formă maximă, alături de noi", au anunțat cei de la CFR.
5 aniau trecut de când Varga a preluat-o pe CFR, în mai 2017, a achitat ultimele restanțe pentru ca echipa să poată ieși din insolvență, după care a devenit acționar majoritar