Articol de Daniel Grigore - Publicat joi, 31 octombrie 2024 13:32 / Actualizat duminica, 03 noiembrie 2024 23:46
Antonio Moșoiu, alias Peacky Football, este unul dintre cei mai mari colecționari români de tricouri de fotbal. În direct la emisiunea Premier GSP, Antonio a explicat diferența între un tricou original și unul fals, dar și diferența dintre o replică și un tricou fals, „fake” în limbajul popular.
De-a lungul anilor, prin mâinile lui Antonio Moșoiu au trecut peste o mie de tricouri. Colecția lui numără acum peste 300 de piese, dar la un moment dat a cuprins chiar 700.
Colecționar avid, deținător a unor tricouri care costă sute bune de euro, Antonio cunoaște cum să se descurce în această afacere, deși admite că există capcane la tot pasul, vânzători care garantează pentru tricouri de proveniență îndoielnică.
Cum diferențiezi un tricou original de un fake?
Invitat la emisiunea Premier GSP, deținătorul brandului Peacky Football, sub care comercializează tricouri vintage și noi, a explicat diferența între un tricou original și unul fals, dar și diferența dintre o replică și un tricou fals, „fake” în limbajul popular.
Cum îți dai seama dacă tricoul pe care vrei să-l cumperi este autentic?
„În primul rând, te uiți la etichete. Etichetele sunt cel mai importante. La cele false îți cam dai seama, iar la tricourile făcute 1 la 1, cum se mai găsesc, contează foarte mult țara de fabricație. Fiecare companie fabrică în anumite țări.
În general, cele din Thailanda sunt fake, dar există și originale de acolo. Contează codurile, calitatea tricoului și alte aspecte de genul acesta”, spune Antonio.
Tricourile replică NU sunt „fake-uri”
El a ținut să explice că există o diferență între tricourile replică și cele false (fake):
„Un tricou «replică» este, de fapt, original, versiunea pe care o găsești la stadion. Mulți folosesc greșit termenul, referindu-se la tricourile care sunt «fake»”.
Cu alte cuvinte, tricourile replică sunt produse de aceiași sponsori tehnici responsabili și cu tricourile autentice, numai că sunt fabricate astfel încât costul de producție să fie mai mic și, implicit, ele mai accesibile.
Ce face ca un tricou să fie valoros?
Alt subiect asupra căruia Antonio s-a aplecat în cadrul emisiunii îl reprezintă factorii care dau valoare un tricou.
„Contează foarte mult cât de iubită este echipa, ce a reușit în sezonul respectiv. Mai contează patch-urile (n.r. - siglele) și ce imprimeuri mai ai pe ele. Contează și numele jucătorului de pe spate. Dacă-l ai pe Messi sau Ronaldo, automat tricoul este mai scump, mai căutat”, explică Antonio Moșoiu.