Articol de Viorel Tudorache, Marius Mărgărit - Publicat marti, 07 septembrie 2021 16:10 / Actualizat marti, 07 septembrie 2021 16:43
Remember: Dan Alexa (41 de ani), primul marcator român pe Arena Națională, dezvăluie că înaintea meciului cu PSV Eindhoven, de acum 10 ani, giuleștenii făceau pariuri între ei pe numele celui care va intra în istoria noului stadion. Pancu și Herea erau considerați favoriți.
Dan Alexa a intrat în istorie ca primul fotbalist român care a înscris pe Arena Națională. Momentul s-a petrecut la al treilea meci disputat pe modernul stadion. Fostul mijlocaș a deschis scorul în partida Rapid - PSV Eindhoven 1-3, Europa League, 29 septembrie 2011. Până atunci, se mai jucase România - Franța 0-0 și Oțelul - Benfica 0-1.
Pentru Alexa, în prezent antrenor la CSM Reșița (L2), golul istoric cu PSV reprezintă un moment special din cariera lui. "Și să vreau să uit, n-am cum. Port în suflet această amintire memorabilă. E un motiv de mândrie pentru mine și pentru copiii mei. Cred că Dumnezeu mi-a dat golul acela, să râmân în istoria celui mai mare stadion din România", a spus fostul mijlocaș defensiv.
Dan Alexa: "A fost o nebunie"
El își amintește că, înaintea confruntării, colegii făceau pariuri în vestiar cine va marca primul gol pe Arenă: "Eu n-aveam nicio cotă. Înscriam rar. Pancu, Herea, Deac, Teixeira erau creditați cu șansele cele mai mari. După meci, Pancu m-a felicitat că am intrat în istorie".
"Chirurgul" rememorează faza golului din minutul 28: "A fost un corner executat de Mihai Roman. Pancu a câștigat un duel aerian, a prelungit mingea cu capul. Eu am scăpat din marcajul lui Bouma și am înscris din plonjon, cu capul.
Am avut și șansă, fiindcă mingea mi-a venit căzută în fața porții. Am îndeplinit o formalitate. A fost o nebunie de nedescris, pentru că întâlneam PSV, o echipă foarte bună, câștigaserăm la Tel Aviv și eram în cărți să trecem de grupe".
Alexa nu și-a pus în ramă tricoul istoric. "După meci, mi l-a cerut administratorul stadionului. Mi-a zis că-l pune la muzeul stadionului, dar nu l-am văzut niciodată acolo", a dezvăluit primul fotbalist român care a marcat pe Arena Națională.
Arena Națională a avut un impact impresionat pentru fotbaliștii români. Un stadion la cel mai înalt nivel, care te face să te simți fotbalist.
Vestiare spațioase, sala de încălzire, ceea ce până atunci noi nu văzuserăm în România. Acustica e senzațională, iar trăirile ca jucător sunt de nedescris când tribunele vuiesc.
- Dan Alexa
18 goluria marcat Alexa în cele 365 de meciuri jucate în întreaga carieră
Pierderi de peste 13 milioane €
Într-un articol apărut în ianuarie 2021 în Gazeta Sporturilor, pe baza datelor oficiale, reieșea că de la inaugurarea din 2011 până în octombrie 2020, Arena Națională înregistrase pierderi de 13.168.532 euro. În 2019 și 2020 fuseseră cele mai mari, în total 7,6 milioane euro.
În 2021, sunt informații că situația s-ar mai fi redresat. Pentru aducerea Arenei la standardele impuse de UEFA pentru meciurile de la Euro, din această vară, Primăria Capitalei a cheltuit 3 milioane euro, numai gazonul fiind 600.000 euro.
Iar din încasări, conform situației prezentate recent de primarul Nicușor Dan, s-ar fi încasat deja 2,4 milioane euro. În octombrie, când pe Arena Națională se va desfășura Dota, o competiție internațională de jocuri electronice, se vor mai încasa alți 500.000 de euro.
În plus, vor mai avea loc până la sfârșitul anului două concerte și mai multe partide de fotbal. Conform estimărilor, este posibil ca 2021 să fie primul an în care Arena Națională să termine bilanțul cheltuieli/venituri pe zero.
Mircea Sandu: "Aș vrea ca Arena Națională să fie mai vie!"
Mircea Sandu se simte mândru că a inițiat și a contribuit la demararea construcției noului stadion, dar e nemulțmit că Primăria nu reușește să-l transforme valorifice ca punct de atracție mai important al Capitalei.
Fostul președinte FRF, Mircea Sandu, a fost promotorul ideii de înlocuire a vechiului stadion "23 August" cu o nouă arenă, modernă. Își amintește că "prin anii '90, la începuturile mele ca președinte, vizitam diverse baze sportive, Clairefontaine în Franța, pe cea de la Koln, din Germania.
Noi ne chinuiam pe la Săftica. Am văzut apoi tot mai multe stadioane. Și m-am gândit că trebuie să începem să facem și noi ceva, să ne civilizăm puțin, dacă vrem să progresăm. Prin '98, când am organizat Euro U21, am început să mă gândesc la un nou stadion.
My friend Marios Lefkaritis, care ne ajutase să obținem acel turneu final, era la București și îmi spunea «Mircea, nu se poate, trebuie să vă faceți și voi o arenă de ultimă generație, sunteți o țară importantă fotbalistic!".
"La inaugurarea Casei Fotbalului am început discuțiile"
"Nașul" a continuat: "Inaugurarea Casei Fotbalului, în 2002, făcută la vechiul stadion, în prezența lui Blatter, Havelange și Johansson, m-a făcut să încep tatonările. Apoi, prin 2004, am vorbit cu Mac Popescu, l-am întrebat dacă putea face un proiect. A fost foarte receptiv, primarii Videanu, apoi Oprescu, la fel.
Am găsit deschidere și la Guvern și după acel România-Albania 6-1 a și început demolarea vechii arene. Cum s-a făcut, pe ce model, asta nu a mai fost treaba noastră. Eu eram mulțumit că statul român înțelesese că nu poți organiza evenimente majore fără infrastructură.
Când am văzut că stadionul prinde contur, am demarat discuțiile să organizăm finala Europa League din 2011, dar deja fusese atribuită celor din Dublin. Așa că am primit-o pe cea din 2012. Care a fost o premieră, un mare succes pentru România. Intraserăm în lumea bună".
"Am pus și eu o stropitoare, nu o picătură"
Mircea Sandu afirmă chiar că încă de la inaugurarea Arenei Naționale "am început discuțiile pentru candidatura la Euro 2020. Încă nu era un proiect clar, dar de atunci începuse să prindă contur ideea unui turneu final altfel, jubiliar, în mai multe țări! Și uite că și partidele de la București, de la Euro 2020, au fost un succes!
Bine, totul a fost pus la punct de UEFA, care a dat și o altă față arenei, dar important este că am avut-o. E o mândrie pentru mine. Am contribuit și eu nu doar cu o picătuiră, ci cu o stropitoare, fără lipsă de modestie. Mă doare însă că acest stadion nu e valorificat, În rest, rămâne satisfacția că am lăsat ceva în urma noastră".
Ar trebui ca Arena Națională să fie un loc viu, să se organizeze aici zilnic tot felul de activități! Copiii să o viziteze, firmele să organizeze întâlniri, team-buildinguri, să fie expoziții, să fie un reper de interes permanent al orașului.
- Mircea Sandu, fost președinte FRF
Mac Popescu, arhitectul care a condus echipa română de proiectare a Arenei Naționale, a dezvăluit cum ar fi arătat prima variantă a stadionului, ce calități are și care au fost motivele pentru care s-a ales până la urmă varianta cu copertină.
Președintele onorific al Institutului de arhitectură "Ioan Mincu", Emil Barbu Popescu, cunoscut sub numele de Mac Popescu, a făcut parte din echipa română care a proiectat Arena Națională:
"Noi am făcut studiile de fezabilitate, planul de urbanism. Am lucrat cam un an la proiect. Arena avea o formă mai eliptică, mai turtită în părți și mai arcuită în capete, la peluze. Dar constructorul a venit cu niște modificări, în urma experienței acumulate la alte două stadioane și până la urmă a ieșit așa, mai circular.
La prima vedere pare foarte asemănător cu cel din Frankfurt, dar, nu e o copie a aceluia. Sunt multe diferențe, în funcție de amplasament, de dotări, de ceea ce se dorea de la acest stadion. Am lucrat la partea de proiectare o echipă de la noi și una din Germania.
Ei aveau experiență mai mare. Pentru noi era primul proiect de o asemenea anvergură. Nu aveai voie să greșești, la banii care s-au investit și la importanța acestui stadion", a spus arhitectul.
Acustică specială, să amplifice corul galeriilor
Mac Popescu dezvăluie că "din construcție, Arena Națională are o acustică specială, amplifică scandările fanilor. Ai senzația că sunt mai mulți decât sunt de fapt". Arena are o alură clasică, cu finisaje foarte bine făcute, "de aceea nici nu s-au mai placat spațiile de sus, care, oricum, nu puteau fi folosite în scopuri comerciale sau economice.
Sunt spații jos, dar nu sunt valorificate ăndeajuns de bine". Iar copertina s-a pus "din motive de vreme, având în vedere că la noi se joacă și toamna, și iarna. În plus, a fost o chestiune de mândrie, să avem primul stadion din zona sud-europeană care se putea acoperi. Copertina a costat cam 30 de milioane, dar a meritat investiția".
N-am mai fost pe Arena Națională de la meciul inaugural, cu Franța. Am avut atunci, uitându-mă la stadion, satisfactia lucrului implinit. A fost cel mai important și grandios proiect în care am fost implicat.
- Mac Popescu, arhitect
Totul despre FCSB - Dinamo » „Câinii” au primit gol în toate cele 7 partide disputate până acum
Citește mai multe știri din Liga 1:
Dinamo a adus încă un atacant » Transferul #8 al campaniei-blitz din ultimele zile
Dănuț Lupu nu mai vrea să audă de Dinamo: „N-au vrut să înțeleagă nimic din ceea ce-am spus”
Gigi Becali a răspuns în direct la întrebarea „Ați accepta să fiți premier?” » „Să vă mai spun ceva”