FOTBAL  »  Superliga  »  STEAUA

EXCLUSIV 47 de ani de la cutremurul din 1977! Un portar cu 6 titluri la Steaua, mărturie terifiantă la GSP Live: „S-a făcut blocul ca un fel de praf. Noaptea, de sub pământ, se auzeau niște bătăi. A venit Ceaușescu”

Daniel Gherasim explică la GSP Live tragedia de la cutremurul din 1977. În Imagine,  locuința unde stătea în vremea aceea +7   FOTO
Daniel Gherasim explică la GSP Live tragedia de la cutremurul din 1977. În Imagine, locuința unde stătea în vremea aceea

Articol de - Publicat luni, 04 martie 2024 09:26 / Actualizat vineri, 29 martie 2024 14:01

Daniel Gherasim, 59 de de ani, a jucat timp de 8 sezoane la Steaua, între 1990 și 1998, echipă cu care a luat 6 titluri. Invitat la GSP Live în 2021, a povestit experiența teribilă de la cutremurul din 4 martie 1977. 

  • Daniel Gherasim a stat pe C.A. Rosetti, la etajul 3 al clădirii indicate de săgeata din fotografie. Perete în perete era blocul Scala, care s-a prăbușit complet la cataclismul din '77, de 7.4 grade pe scarea Richter;

Daniel Gherasim despre cutremurul din '77: „Blocul s-a făcut un fel de praf”

„Eu am stat lângă blocul Scala. Lipit de el. Blocul lipit de noi avea 10-11 etaje și a căzut la cutremurul din '77. Nu a rămas un etaj. Nu a rămas un perete în picioare. S-a făcut ca un praf. Au vrut să mărească o cofetărie la acel bloc, probabil au demolat niște pereți de susținere și când a venit cutremurul l-a făcut praf. Am avut o colegă de clasă care s-a prăpădit în blocul ăsta. 

Cutremurul a fost noaptea, pe la 21:15, cam așa. Am ieșit pe la etajul 1, pe molozul blocului căzut. Îmi aduc aminte un întuneric și un vuiet. Blocul s-a hâțâit rău. Am stat sinistrați, la căminul Agronomiei, când luau molozul se temeau să nu cadă și blocul nostru. După vreo 3 săptămâni, veneam seara spre casă. Erau lumini, se luase molozul, se pusese pământ. Lumea venea și punea lumânări. 

Dar se pare că a venit o femeie și a auzit niște bătăi, sub pământ. A chemat milițianul și a auzit și ăla. Iar noi când am ajuns seara în zonă, am văzut numai lumini, încercau să scoată cu cascadorii din pământ. Pe la 22, a venit și tovarășul Ceușescu. N-au mai găsit pe nimeni. Se auzeau bătăile, când era liniște-liniște.

Ori era ecoul, nu știu.. Pe C.A. Rosetti era alt bloc căzut, și acolo am avut un coleg care a murit împreună cu toată familia. Mai sus, alt bloc căzut. A fost foarte urât. Aveam 13 ani sau făceam 13”, a explicat Daniel Gherasim la GSP Live. 

Cutremurul din 1977
Blocul Scala, prăbușit la cutremur. În spate, clădirea de 4 etaje în care stătea Daniel Gherasim
Cutremurul din 1977
Cutremurul din 1977
+2 FOTO

1.570 de oameniau murit la cutremurul din 1977

35.000 de clădiris-au prăbușit sau au fost avariate în București, Craiova și Ploiești

Răzvan Lucescu: „În patul meu a căzut o bucată de perete” 

Și alți oameni de fotbal au povestit de-a lungul timpului experiența trăită atunci. Răzvan Lucescu a spus că dacă nu se ducea la film în acea seară ar fi murit.

„Inițial, copil fiind, am crezut că face parte din film. A fost haos, urlete, țipete, fiecare fugea cum și unde putea, era panică generală. Acasă, fix în patul meu, căzuse o bucată din perete! Aș fi fost mort dacă nu plecam la film cu mama”, a spus și Răzvan Lucescu.

Marius Șumudică: „Am dormit câteva zile în mașină” 

„Cred că ai mei mă băgaseră la somn. Țin minte că mama, care era însărcinată cu sora mea, a căzut pur și simplu din pat. Era să piardă sarcina! S-a speriat rău. Ne-am speriat cu toții. Aveam 6 ani, nu prea apuci, nu conștientizezi prea bine.

Țin minte că după, am ieșit cu toții pe stradă, era lume multă, cei mari vorbeau panicați. Mai erau chestii răsturnate, se crăpase strada, pământul. Am dormit câteva zile în mașină”, a declarat Marius Șumudică pentru Libertatea.

Citește și:

Marius Șumudică, amintiri horror de la cutremurul din 1977: „Mama a căzut din pat! Era să piardă sarcina” » Răzvan Lucescu dezvăluie: „Dacă nu eram la film, acum aș fi fost mort”

Mircea Lucescu rememorează: „Neli și Răzvan ar fi murit la cutremurul din '77 dacă nu s-ar fi dus la cinema”

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Ruptură totală la Rapid înaintea derby-ului cu Dinamo » Marius Șumudică a sărit să bată un oficial al clubului
Superliga
Ruptură totală la Rapid înaintea derby-ului cu Dinamo » Marius Șumudică a sărit să bată un oficial al clubului
Chestionat de reporterii GSP, celebrul Patrick Vieira a rezumat la un singur cuvânt primul dialog avut cu Dan Șucu
Campionate
Chestionat de reporterii GSP, celebrul Patrick Vieira a rezumat la un singur cuvânt primul dialog avut cu Dan Șucu
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu
Campionate
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (18)
manx
manx  •  05 Martie 2024, 03:35
Postat de tallpaiadului pe 04 Martie 2024, 10:22

Ai uitat sa precizezi faptul ca Elena Ceausescu era de fapt vinovata pentru toate relele care se intamplau in Romania, Ceausescu fiind un om bun, care nici macar nu stia ca nu se gaseau alimente, ca se lua curentul, ca nu era benzina, iar din punct de vedere intelectual totul era cenzurat. El credea ca poporul traieste in bunastare, ca gogomaniile din planul cincinal se intamplau in realitate, ca pe o tulpina de porumb cresc 17 ciocalai. Iar circurile foamei din Bucuresti au fost ideea securitatii, nu a lui Ceausescu. Pai daca asa au stat lucrurile si Ceausescu nu a fost decat o marioneta manipulata de catre securitate si propria nevasta, de ce va mai pare rau dupa el?

Stia, cum sa nu stie despre asta. Nu era chiar vorba de "alimentatie stiintifica" Ceea ce nu stia în ultimii ani a fost la nivel mai mare. Toata lumea-l mintea. Cu planul realizat, cu recoltele, etc. Nici el nu-i credea, dar nu avea ce face. Sa fim seriosi, a ajuns si la o anumita vârsta si nu venea nimeni din urma sa-l înlocuiasca. Cineva capabil. Este dovedit ca Iliescu era programat sa-l înlocuiasca de multi ani. Revolutie sau nu, tot tovarasul Iliescu prelua conducerea. De ceva timp încoace apar, mai ales pe tiktok videouri cu fragmente de la congrese, ceea ce nimeni nu urmarea la tv, ce sa mai spun în ziare. Am vazut si ceea ce a declarat despre revolta de la Brasov. A incriminat conducerea nu muncitorii.Conducerea si-a luat banii în detrimentul muncitorilor. Nu ca ar fi aprobat aceasta atitudine.

kuba
kuba  •  04 Martie 2024, 22:55
Postat de cpt.ahab pe 04 Martie 2024, 11:24

În anii '70 Ceaușescu avea foarte mare sprijin extern( occidental și israelian) dar și intern( populatie, armată, cadre din securitate care nu erau agenți KGB). Nu putea fi înlăturat ușor. Dacă vei citi cartea lui Perkins, "Confesiunile unui asasin economic", vei vedea descriși pașii de asasinare economică a unei țări. Întâi se încearcă acțiuni de corupere a conducătorilor, dacă nu ține se încearcă asasinarea lor, daca nu ține nici asta se declanșează așa-zise revoluții, dacă eșuează si astea urmează războiul( cum au pățit Saddam sau iugoslavii). Fii sigur că de nu trăda Securitatea și nu facea posibilă lovitura de stat, ne păștea războiul. Prin urmare, România era condamnată oricum. Sigur că și Ceaușescu a facut greșeli grave, dar nu a vrut să-și trădeze țara. Și ăsta-i un mare merit.

Adevărat

lulu
lulu  •  04 Martie 2024, 14:15

Ce vremuri frumoase pe vremea tovarășului.Eram liberi,aveam dreptul la 20 l benzina pe lună ,ne puteam deplasa în voie, o duminica da,una ba în funcție de nr cu soț sau impar al autoturismului,puteam vizita orice țară comunista o dată la 2 ani,fără restul familiei ,nu care cumva sa-i apuce nebunia și sa nu se mai returneze,aveam pașapoarte la...securitate,lumină cât cuprinde în zilele de vară, mai puțin noaptea ,duduiau frigiderele de mâncarea cumpărată pe cartelă și și acolo avea grija partidul și conducătorul iubit sa faci înviorare de la 4 dimineata ca altfel ti-o lua vecinul înainte.Apoi ce vedere bună aveam,nutrebuia sa ne chinuim cu uitatul la TV,2 ore pe zi suficiente,plus ca-ti dezvoltai urechea muzicala cu cântece și poezii patriotice.Si apoi ce atleți eram,fugă după mijloace de transport,luptători cate-si cautau locul între zeci de îmbrânceli,cascadori innascuti stand pe treptele autobuzelor.Si mai presus de toate ,eram demni,puteam face glume cu tovul și mergeam fericiti la gimnastica pe la Canal.Si fabricile produceau,agricultura mergea ca pe roate,chiar dacă nu puteam cumpăra nimic.Doamne,da-le fericirile astea prostalailor care-l proslavesc pe Marele Cârmaci.

Vezi toate comentariile (18)
Comentează