Articol de Adrian Jitea - Publicat sambata, 23 septembrie 2023 11:04 / Actualizat sambata, 23 septembrie 2023 11:11
Joyskim Dawa (27 de ani), victimă a rasismului după Hermannstadt - FCSB 2-2, a emis un comunicat pe contul oficial de Instagram. Fundașul camerunez cere sancțiuni împotriva persoanelor găsite vinovate.
- Vineri noapte, Joyskim Dawa a publicat o serie de insulte rasiste pe care le-a primit ca urmare a eliminării din meciul cu Hermannstadt, 2-2
- Printre cei care i-au adresat cuvinte oribile se numără un fotbalist activ, Robert Stănici (22 de ani), jucător care activează în prezent în Liga 3.
Joyskim Dawa a decis să ia atitudine împotriva rasismului din fotbal. Fundașul central camerunez a transmis un mesaj special pe Instagram. A ales să ilustreze postarea cu o imagine cu Nelson Mandela, cel mai mare luptător împotriva segregării rasiale.
Joyskim Dawa: „Astăzi am decis să spun stop! E inacceptabil ca în 2023 să mai existe rasism în sport”
„Salutări, univers fotbalistic. Așa cum ați văzut sau ați auzit, după cel mai recent meci am primit mai multe insulte rasiste pe rețelele socializare.
Nu e un caz izolat. S-a întâmplat și înainte, dar până acum nu am spus nimic, mi-am văzut de drum. Astăzi am decis să spun stop.
Suntem în 2023 și anumite lucruri trebuie să se schimbe în lumea fotbalului, dar și în afara lui. Trebuie aplicate sancțiuni împotriva oamenilor identificați în aceste cazuri, trebuie dat un exemplu și să ne asigurăm că nu se va mai întâmpla în viitor.
E inacceptabil că într-o lume cu un mixt de culturi și de culori să existe în continuare flagelul rasismului, mai ales în sport, un loc unde știm că nu există granițe.
Vreau să știți că sunt conștient că doar o minoritate a oamenilor este rasistă și că suporterii adevărați mă susțin, îmi demonstrează că mă respectă și că mă iubesc. Vă mulțumesc pentru toate mesajele trimise și pentru sprijinul vostru.
Astfel de lucruri nu mă vor demoraliza. Din contră, mă vor face mai puternic în viitor. Sunt foarte mândru că aparțin comunității oamenilor de culoare, o parte integrantă a diversității și bogăției lumii. Lupta continuă. Spuneți nu rasismului!”, a transmis Joyskim Dawa pe contul personal de Instagram.
Cine a fost Nelson Mandela
Nelson Mandela, decedat în decembrie 2013, a fost cel care a scos Africa de Sud din aparheid şi care a devenit primul preşedinte de culoare al ţării.
Cîştigător de premiul Nobel pentru Pace în 1993, alături de ultimul preşedinte din era aparheid, F.W. de Klerk, Nelson Mandela este considerat unul dintre simbolurile internaţionale ale drepturilor omului şi ale luptei împotriva rasismului.
De profesie avocat, Mandela a fost încarcerat în 1962 în urma acuzaţiilor că ar fi încercat să răstoarne guvernul sud-african, cel care discrimina populaţia de culoare. A stat închis timp de 27 de ani, majoritatea acestei perioade în Insula Robben, cea destinată deţinuţilor politici.
Cînd o campanie internaţională i-a adus graţierea, în 1990, Mandela a ţinut un discurs memorabil: „Am preţuit mereu idealul democratic şi ideea de societate liberă, în care toată lumea trăieşte în armonie şi cu şanse egale. E un ideal pentru care sunt pregătit să mor". Nelson Mandela a fost preşedintele Africii de Sud între 1994 şi 1999.