FOTBAL  »  Superliga  »  CONCLUZII

Decalogul unui campionat senzațional » 10 detalii despre Superliga 2022-2023: final incendiar, recorduri și o victorie zdrobitoare în bătălia Privat vs. Primărie&Stat

Ediția 2022-2023 a Ligii 1 a ajuns la final. A fost un campionat cu de toate, care și-a conservat suspansul, atât în play-off, cât și în play-out, până în ultimele etape. +39   FOTO
Ediția 2022-2023 a Ligii 1 a ajuns la final. A fost un campionat cu de toate, care și-a conservat suspansul, atât în play-off, cât și în play-out, până în ultimele etape.

Articol de , - Publicat vineri, 02 iunie 2023 17:00

Ediția 2022-2023 a Ligii 1 a ajuns la final. A fost un campionat cu de toate, care și-a conservat suspansul, atât în play-off, cât și în play-out, până în ultimele etape.

Pe lângă scandaluri și controverse, Superliga s-a remarcat în această ediție și printr-o serie de aspecte pozitive.

FC Voluntari și-a găsit antrenor »  Gazeta a aflat numele înlocuitorului lui Ciobotariu
ANTRENOR
FC Voluntari și-a găsit antrenor » Gazeta a aflat numele înlocuitorului lui Ciobotariu

Decalogul unui campionat senzațional

1. Finalul a fost incendiar.

2. În acest sezon s-a consemnat cea mai mare medie de spectatori din 2009 încoace. 5.690 de fani au asistat, în medie, la un meci de Liga 1. FCSB domină ierarhia, având 15.621 de spectatori/partidă, topul fiind completat de Universitatea Craiova (12.166) și Rapid (11.348). Chiar și play-out-ul - mai mereu restant la acest capitol - a avut cea mai mare medie de asistență din istorie, 3.350 de spectatori/meci.

58 de meciuridintre cele 315 au avut cel puțin 10.000 de spectatori în tribune (18,4% din totalul partidelor)

3. S-a jucat pe teren. Spre deosebire de precedentele sezoane, n-au mai existat meciuri evidente „de salon”, echipele n-au mai folosit juniorii pentru a face jocul vreunei competitoare sau pentru a se răzbuna și și-au apărat corect șansele. Așa se face că Farul a învins-o în runda #10 din play-off pe CFR Cluj, 2-1, iar Sepsi pe Universitatea Craiova, 1-0, deși învingătoarele nu aveau nicio miză, iar învinsele erau în cursă directă pentru un loc de Europa.

4. VAR-ul. A fost prima ediție în care campionatul României a beneficiat de tehnologia arbitrajului video. În ciuda faptului că erorile n-au fost eliminate în totalitate, „fluierașii” din teren au fost ajutați enorm din camera VAR. O analiză publicată de Gazetă pe 10 aprilie arăta că în acest sezon, din care se jucaseră până atunci 262 de meciuri, arbitrii nu văzuseră inițial 45% din penalty-urile acordate și aproape 50% din eliminările produse în urma unui cartonaș roșu direct.

5. Au triumfat antrenorii de pe bancă, nu cei din fotolii. Campioană e Farul, echipă creată de la zero de Gică Hagi, managerul-factotum care stabilește strategia clubului și ia absolut toate deciziile importante. Câștigătoarea Cupei e Sepsi, prezentă și în play-off, o altă formație unde tehnicianul din acte, Cristiano Bergodi, era și cel mai important om din vestiar, recunoscut de fotbaliști drept autoritatea supremă.

6. Denis Alibec și Florinel Coman. În actuala ediție, fotbalul românesc și implicit prima reprezentativă au recâștigat doi fotbaliști excelenți. Primul, resetat de Hagi, a purtat-o pe Farul spre titlu, cu 14 goluri și 8 assisturi, în timp ce al doilea a făcut un play-off impresionant. Coman a ținut-o pe FCSB în lupta la titlu, producând nu mai puțin de 11 puncte pentru roș-albaștri în turneul cu cele mai tari echipe din Superliga. În aceeași categorie poate fi inclus și Tudor Băluță, unul dintre cei mai buni fotbaliști ai campionatului, revenit la un nivel înalt după 3 ani ticsiți de accidentări.

+34 FOTO

7. Fără intruși ca Gaz Metan și Academica Clinceni, echipe depunctate sezonul precedent cu 50, respectiv 44 de puncte! Atunci, play-out-ul a fost stricat de două cluburi retrogradate din pix, după penalizări-record dictate de Comisii ca urmare a colapsului financiar.

8. Avem goluri și golgheteri. Primii doi marcatori ai campionatului au semnat 20+ reușite, Marko Dugandzic de la Rapid 22, Andrea Compagno de la FCSB 20. Din 2004-2005 n-a mai avut Liga 1 doi fotbaliști care să ajungă la această bornă. În acea stagiune, Gigel Bucur (Sportul) și Claudiu Niculescu (Dinamo) înscriau câte 21 de goluri.

751 de goluris-au marcat în acest campionat, cu 20 mai multe față de sezonul precedent (fără meciurile de baraj)

21 de remize albes-au înregistrat pe durata campionatului, cele mai puține din ultimele 14 sezoane

9. Privatul a câștigat lupta cu Statul. În play-off, cu excepția lui Sepsi, au ajuns doar echipe finanțate de investitori privați. Au retrogradat direct CS Mioveni și Chindia, grupări care depind de banii Primăriilor, iar cu un picior în Liga 2 e și FC Argeș, un alt club abonat la banii publici.

10. Continuitate pe banca tehnică. 6 echipe au terminat campionatul cu aceiași antrenori cu care au și început competiția. E vorba despre Farul (Gică Hagi), CFR Cluj (Dan Petrescu), Rapid (Adrian Mutu), Sepsi (Cristiano Bergodi), FC Voluntari (Liviu Ciobotariu) și Hermannstadt (Marius Măldărașanu).

VIDEO » Iosif Rotariu anunță hegemonia Farului: „Va domina campionatul o perioadă bună de timp”

Tot despre Superliga:

Kyros Vassaras a făcut delegările » Știm cine sunt arbitrii care vor conduce barajele de menținere/promovare în Liga 1
BARAJE
Kyros Vassaras a făcut delegările » Știm cine sunt arbitrii care vor conduce barajele de menținere/promovare în Liga 1
Farul, Sepsi, FCSB și CFR Cluj vor reprezenta România în Europa » Când și cu cine vor lupta pentru un loc în grupe
UEFA
Farul, Sepsi, FCSB și CFR Cluj vor reprezenta România în Europa » Când și cu cine vor lupta pentru un loc în grupe
Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Superliga
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Campionate
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României
Handbal
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (1)
bogat
bogat  •  02 Iunie 2023, 18:29

A fost un sezon ok, mai echilibrat decat altele si asta a adus spectatori, dar departe de tenta de senzational din articol. Chestia cu privat contra stat era deja valabila de ceva sezoane, in mod constant au fost 4-5 echipe finantate privat in playoff si mereu primele trei clasate. VAR a adus imbunatatiri insa continua greselile mari de arbitraj in momentele in care VAR nu e necesar. Ba chiar au fost niste greseli si cu VARul. Corectitudinea la nivel de echipe nu a fost nici ea mult mai sus decat in ultimele sezoane iar umbre continua sa planeze peste unele greseli de arbitraj ce par sa fi avut ceva intentie. Ultimul scandal a fost chiar la barajul pentru Conference League intre doua echipe private. :) Nu in ultimul rand, antrenorii de pe banca tot triumfa de ani de zile, parca si ultimul titlu din 2015 al vicecampioanei ultimilor ani a fost luat pe cand cand antrenorul de la loja se retrasese pe termen mai lung sa se roage intr-o chilie cu gratii pe undeva spre malul marii.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează