Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea - Publicat sambata, 31 octombrie 2020 09:14 / Actualizat sambata, 31 octombrie 2020 12:14
Toate meciurile directe între cele 3 candidate la titlu - CFR Cluj, FCSB și Craiova - se vor disputa în ultima lună a anului, când trupa din Gruia e singura care va fi nevoită să joace 6 meciuri în decurs de numai 17 zile.
Titlul se va juca în 3 în acest sezon. CFR, Craiova și FCSB sunt și singurele echipe care și-au anunțat în mod clar obiectivul de a termina pe primul loc, iar lupta ar putea fi influențată în mod direct de Europa League. În ce mod? CFR e singura dintre cele 3 care e în joc în a doua competiție europeană, iar finalul turului Ligii 1, programat în decembrie, îi creează un mare dezavantaj.
FCSB și Craiova, 30% mai puțin efort
În ultima lună a anului, în decurs de numai 7 zile, campionatul propune toate cele 3 derby-uri directe între formațiile care vor titlul. Este însă luna în care gruparea lui Dan Petrescu va disputa și meciurile decisive pentru calificarea în primăvara Europa League: acasă cu ȚSKA Sofia și în deplasare cu Young Boys.
De fapt, meciul de la Berna va fi cu doar 3 zile înaintea disputei cu FCSB, iar Petrescu a apelat și în sezonul trecut la schimbarea aproape completă a echipei de start atunci când a alternat meciurile europene cu cele din campionat. Mai mult decât atât, luna decembrie va propune la jumătatea ei și o etapă intermediară, cu două meciuri explozive: Craiova - FCSB și Dinamo - CFR. Practic, în decurs de numai 17 zile, CFR va fi nevoită să dispute 6 jocuri, pe axa: acasă, la Iași, la Berna, acasă, la București cu Dinamo și iarăși acasă. În toată această perioadă, FCSB și Craiova vor avea cu 30% mai puține meciuri, niciuna nemaifiind implicată în jocuri europene.
Toate titlurile au fost câștigate de campioana sezonului regulat
Miza din decembrie poate fi desprindere uneia dintre cele 3 echipe în fruntea clasamentului. Implicit, aceasta ar deveni favorită pentru a termina pe primul loc sezonul regulat, ceea ce înseamnă, conform tradiției, antamarea titlului de campioană. Fără nicio excepție, toate cele 5 sezoane care s-au disputat până acum în sistemul cu play-off și play-out au avut drept campioană echipa care s-a clasat pe primul loc la finalul campionatului regulat.
În schimb, nu de fiecare dată echipa care a cucerit titlul a fost cea care a câștigat și cele 10 etape din play-off. În precedentele 5 ediții s-au impus, în ordine: Astra, Viitorul, apoi de 3 ori la rând CFR Cluj.
Sincer, sunt distrus psihic! Urmează meci de campionat peste două zile și nu știu ce să mai inventez în privința fundașilor centrali. Pe Cestor l-am pierdut, Vinicius s-a accidentat, Burcă e obosit, Manea la fel, e doar Ciobotariu, nu știu ce o să fac că nici eu nu pot juca fundaș central. Când am zis să mi se aducă un stoper, cei din conducere nu m-au ascultat, iar această echipă a performat doar când am fost ascultat
- Dan Petrescu, antrenor CFR Cluj
Program CFR în decembrie
- 3 decembrie: CFR - ȚSKA Sofia
- 6 decembrie: Poli Iași - CFR
- 10 decembrie: Young Boys - CFR
- 13 decembrie: CFR - FCSB
- 16 decembrie: Dinamo - CFR
- 20 decembrie: CFR - U Craiova
Program Craiova în decembrie
- 5 decembrie: Craiova - Gaz Metan
- 13 decembrie: UTA - Craiova
- 16 decembrie: Craiova - FCSB
- 20 decembrie: CFR - Craiova
Program FCSB în decembrie
- 5 decembrie: FCSB - UTA
- 13 decembrie: CFR - FCSB
- 16 decembrie: Craiova - FCSB
- 20 decembrie: FCSB - Sepsi
Anul trecut, CFR a pierdut multe puncte din cauza Europei!
În sezonul precedent, între iulie și decembrie 2019, CFR a disputat nu mai puțin de 14 meciuri europene, 8 în preliminarii și 6 în faza grupelor. După fiecare astfel de partidă a urmat și o etapă de campionat, iar sacrificiul european a fost mare: a pierdut, din totalul de 42 de puncte, nu mai puțin de 45%, adică 19: a pierdut 3 întâlniri, a remizat în alte 5 și a obținut 6 victorii.
În schimb, după ambele jocuri cu Sevilla, din 16-imile UEL, din februarie acest an, CFR a făcut punctaj maxim în campionat: 2-0 la Craiova și 2-1 cu Astra. În actualul sezon, CFR a jucat 5 partide în cupele europene, iar în cele 5 jocuri de Liga 1, disputate la 3-4 zile distanță de cele de pe continent, a pierdut deja 6 puncte.
VIDEO Răzvan Burleanu, atac la antrenorii din Liga 1: „Dacă ești bun, trebuie să faci asta!”
CFR a jucat deja peste 50% în plus față de Craiova
De când a început noul sezon, trupa din Gruia a bifat, de departe, raportat la principalele rivale în lupta pentru câștigarea titlului, cele mai multe meciuri disputate. A jucat deja nu mai puțin de 14, în vreme ce Universitatea Craiova are doar 9! Echipa din Bănie a fost eliminată în chiar primul tur preliminar al Europa League în care a intrat, 1-2 cu Lokomitiv Tbilisi. La finalul lunii decembrie, CFR va avea un surplus și mai mare de partide disputate. Va ajunge la un total de 26 de partide, în toate competițiile, în vreme ce Craiova va avea doar 17, iar FCSB 19!
Meciuri oficiale din iulie 2019 și până în prezent
- CFR Cluj: 68
- FCSB: 60
- Craiova: 53
16 meciuri oficialeare jucate Burcă în actualul sezon: 12 pentru CFR și 4 în tricoul echipei naționale, în vreme ce la FCSB, Miron a jucat 8 meciuri, iar Cristea doar 7
În 70% din cazuri, campioana n-a fost ocupată și cu Europa
Sezonul / Cine a câștigat titlul | A fost / N-a fost în grupele europene* |
2007-2008: CFR Cluj | N-a fost |
2008-2009: Urziceni | N-a fost |
2009-2010: CFR Cluj | N-a fost |
2010-2011: Oțelul | N-a fost |
2011-2012: CFR Cluj | N-a fost |
2012-2013 FCSB | A fost |
2013-2014: FCSB | A fost |
2014-2015: FCSB | A fost |
2015-2016: Astra | N-a fost |
2016-2017: Viitorul | N-a fost |
2017-2018: CFR Cluj | N-a fost |
2018-2019: CFR Cluj | N-a fost |
2019-2020: CFR Cluj | A fost |
* prezența în grupe pe parcursul sezonului în care a câștigat titlul
Altă premieră: doar 3 săptămâni de pauză
Actualul campionat va propune și o abordare complet diferită pentru pauza de iarnă. Va fi cea mai scurtă perioadă în care campionatul va fi întrerupt, între 20 decembrie și 13 ianuarie, un pic mai mult de 3 săptămâni. În anii trecuți, pauza a fost de cel puțin 5 săptămâni, iar la jumătatea anilor 2000, Liga 1 propunea o întrerupere chiar și de 3 luni, lucru care l-a determinat pe Walter Zenga să spună că „în România sunt, de fapt, două campionate diferite în unul singur, unul toamna și unul primăvara".
Titlul are o miză imensă!
UEFA a anunțat oficial modul în care se va face repartizarea echipelor în cele 3 competiții europene în 2021-2022. Apare una nouă, Conference League, unde vor lua startul 3 dintre cele 4 formații din România. Singura care va merge în Champions League va fi campioana. Tot campioana e și singura care are șanse de a evolua în grupele Europa League, în cazul în care va pierde pe parcursul preliminariilor UCL, atunci va coborî în UEL, fix cum s-a întâmplat în acest sezon, dar și anul trecut cu CFR. Alte lucruri care se schimbă din vara lui 2021:
- Europa League se va diminua cu o treime: în loc de 48 de echipe în grupe, vor fi doar 32 (8 grupe a câte 4)
- cine va pierde play-off-ul de Europa League va ajunge direct în grupele Conference League
- Conference League va avea, la fel ca UCL și UEL, 32 de formații (8 grupe a câte 4)
- cele 3 competiții vor avea în total un surplus de 20% de echipe: un total de 96, în loc de 80 câte erau în Liga Campionilor și Europa League
- cele 3 echipe din România care vor intra în Conference League (câștigătoarea Cupei și locurile 2 și 3 din Liga 1) vor debuta în turul 2 preliminar
- campioana va intra în primul tur preliminar din Champions League
- UEFA a anunțat că din vara viitoare se va reveni la sistemul cu meciuri disputate în dublă manșă în preliminarii
VIDEO CFR Cluj, meci tare cu Gaz Metan. Totul despre duelul din Liga 1
Citește mai multe știri din Liga 1:
Justin Ștefan trage un semnal de alarmă: „Nu mai avem nicio șansă să reprogramăm de-atunci!”
Scandal între jucătorii de la CFR Cluj: „Bă, tu ne iei la mişto?!”
Cluburile din Liga 1 fac față tot mai greu luptei cu pandemia: „COVID-ul ăsta ne omoară pe toți”