Articol de Andrei Crăiţoiu, Vlad Nedelea - Publicat luni, 10 iulie 2023 19:52 / Actualizat marti, 11 iulie 2023 09:15
Constanța își pune la pământ bătrânul stadion „Gheorghe Hagi” și are de așteptat aproape 2 ani și jumătate pentru o arenă nouă, modernă, de peste 18.000 de locuri. Până la noua casă a Farului, dobrogenii au venit astăzi să vadă buldozerele cum dărâmă tribunele vechii arene.
73 de ani, meciuri naționale și internaționale, jucători de legendă. Stadionul „Farul” a văzut și trăit multe. A primit pe iarbă și prin tunelul subteran, un amănunt inedit printre arenele din România, cele mai sonore nume pe care le-a dat vreodată fotbalul românesc.
VIDEO. Timelapse spectaculos: cum a decurs demolarea arenei din Constanța
Totuși, de ani buni, dinainte să împlinească mai mult de jumătate de veac, arena de la malul mării se sprijină greoi, abandonată de oaspeții ce colorau tribunele alb-albastre. Abia mai răsufla, fără un meci oficial de mai bine de 2 ani, vizitat doar de localnicii pasionați de mișcare, ce-au mai folosit pista de atletism.
FOTO. Imagini spectaculoase de la demolarea stadionului din Constanța
Numărul 10 rămâne magic în istoria Farului, Constanței, fotbalului românesc. 10 de la Hagi, 10 iulie, ultima zi în picioare pentru stadionul unde și "Regele" a încântat audiența cu driblingurile sale.
VIDEO. Momentul startului oficial al demolării arenei din Constanța
Oamenii privesc muți cum utilajele dărămă locul ce-a fost casă pentru fotbalul constănțean. Ochi în lacrimi, dar plini de speranță pentru un viitor mai luminos pentru Farul din Constanța, pentru o echipă ce în 2023 și-a regăsit drumul și a adus titlul, parcă un boost pentru autorități ca să demonstreze că acest oraș merită un stadion nou, o scenă pentru viitorul pe care Hagi îl construiește acasă.
Deocamdată la Constanța abia au sosit buldozerele care pun la pământ vechea arenă, căzută pradă buruienilor și ciulinilor. Singurul lucru funcțional de pe fosta arenă rămăsese pista de atletism, utilizată până nu demult doar de localnici.
Peisajul era crunt pentru orașul ce dă campioana României din ultimul sezon. Moloz, vegetație ce-a împânzit tribunele, scaune lipsă sau "mușcate" de trecerea timpului. O arenă nefuncțională, minge de ping-pong între autorități până nu demult. Un loc excelent, aproape de centrul orașului, pentru o bijuterie, pentru un complex care să redea culoare fotbalului dobrogean.
VIDEO. Buldozerele pun la pământ vechea arenă din Constanța
Iar demolarea s-a trăit la Constanța cu un eveniment ce-a unit autoritățile locale cu "capii" Farului de azi, Gică Hagi și Gică Popescu. Totul pe iarba arsă de soare, cu "priveliștea" spre buldozerele ce-au pus la pământ tribuna oficială.
VIDEO. 100 de milioane investiție pentru noul stadion: cum arată proiectul
Proiectul pentru noul stadion arată că arena va avea o capacitate de 18.000 de locuri. Termenul finalizării construcției este anul 2025, iar investiția totală se apropie de 100 de milioane de euro.
Noul complex sportiv va fi ridicat pe amplasamentul celui existent în prezent și va cuprinde următoarele: o arenă de fotbal cu o capacitate de 18.190 locuri, un teren de antrenament pentru fotbal și o pistă de atletism cu 6 culoare omologată pentru competiții interne și internaționale având o tribună cu capacitatea de circa 1.000 de locuri, plus o clădire destinată vestiarelor echipelor de fotbal si atletism.
1 mai 2021este data la care a avut loc Farul - U Cluj 1-3, ultimul meci la seniori jucat pe vechiul stadion
Casă pentru națională în 2005
Arena din Constanța a fost, pentru o perioadă importantă, casă pentru echipa națională. Victor Pițurcă venea adesea la malul mării pentru jocurile din preliminarii, unde naționala a obținut rezultate importante. "Tricolorii" au învins în 2005 pe Armenia (3-0), Andorra și Cehia (2-0), iar în 2007 am trecut de Olanda, 1-0, partidă care a asigurat calificarea la Euro 2008.
Totodată, în 2008, în preliminariile pentru CM 2010, naționala a obținut o remiză importantă la Constanța, 2-2, cu Franța. Stadionul Farului a găzduit-o și pe FCSB în 2005, în turul I din Cupa UEFA, când formația roș-albastră avea arena suspendată, a venit la Constanța pentru meciul cu Valerenga, câștigat categoric, 3-1.
Proiectul a fost partajat: o parte din bani vin de la noi, o parte de la bugetul naţional. Nouă ne-a revenit sarcina de a demola stadionul urmând ca, între timp, constructorul să facă proiectul şi să ne sincronizăm aşa de bine ca să înceapă execuţia. Dacă ne sincronizăm foarte bine, spun că termenul 2025 este unul realizabil. Peste doi ani pe vremea asta vom avea stadion
- Vergil Chițac, primar Constanța
Constanța nu poate să aibă 1.000 de abonamente pe an, ci 15.000. Lucrurile merg foarte bine. În 2025 vom juca aici! În doi ani practic suntem pe noul stadion. Acum avem un stadion frumos la Ovidiu, cochet, mic. Dacă avea mai multe locuri…
- Gheorghe Hagi, antrenor Farul
Citește și alte știri din fotbalul românesc:
Viorel Moldovan vrea o regulă ce ar înfuria FCSB și Craiova: „De ce în altă parte se poate?!”
Nadia Comăneci s-a întors în sportul românesc » Cu ce club va colabora