Articol de GSP - Publicat joi, 06 mai 2021 12:00 / Actualizat joi, 06 mai 2021 18:14
„Dezbaterea Zilei”, 6 mai: Bănia va avea, cel mai probabil, două formații în următorul sezon de Liga 1. Care dintre cele două echipe importante din oraș va atrage mai mulți suporteri? CS Universitatea Craiova sau cu FC U Craiova 1948?
„Vorbim azi despre războaiele fratricide din fotbalul românesc, dar pentru că avem mai multe, azi ne vom concentra doar asupra situației din Craiova, orașul care peste câteva luni va avea două echipe în prima ligă. Două echipe care își revendică istoria, palmaresul și - prin extensie - iubirea microbiștilor din întreaga Oltenie, nu doar din oraș.
Despre cum vor fi afectați suporterii vrem să vorbim azi. Plecăm de la cuvintele cheie ale Dezbaterii din studioul GSP - argumente / dialog / respect - si sigur că ne-am dori ca printr-o minune ele să guverneze cumva și relațiile dintre susținătorii celor două echipe din Craiova. E greu spre imposibil, dar datoria noastră este să păstrăm discuția decentă in ciuda orgoliilor imense care sunt în joc. Întrebarea este: cu cine vor ține microbiștii din Craiova anul viitor în Liga 1? Cu echipa lui Rotaru sau cu cea a lui Mititelu? CS U sau FC U?", a explicat Cătălin Țepelin, redactorul-șef al Gazetei Sporturilor și moderatorul dezbaterii..
Discuția din studioul GSP i-a avut în prim-plan, ca de fiecare dată, pe jurnaliștii Gazetei Remus Răureanu și Dan Udrea, plus aliații lor: Narcis Drejan, respectiv Alin Buzărin.
VIDEO DEZBATEREA ZILEI, 6 mai 2021 » Cu cine vor ține microbiștii din Craiova în Liga 1? Cu CS Universitatea Craiova sau cu U Craiova 1948
Remus Răureanu: „CS Universitatea a fost favorizată de sistem, FC U a parcurs pașii normali spre promovare”
- „Nu o să susțin că FC U Craiova 1948 ar fi moștenitoarea tradiției Științei. Ar suna absurd să spun că o echipă a fost congelată și scoasă în urmă cu 4 ani, reactivată brusc. De partea cealaltă, CS Universitatea din prima ligă are avantajul unui parteneriat cu clubul sportiv din oraș, prin care îi poate folosi numele. E un avantaj clar, dar cred că e bine pentru fotbal să existe o alternativă. Deși CS U a câștigat o cotă importantă de piață, sunt sigur că mai sunt olteni care susțineau vechea Universitatea și care nu sunt mulțumiți de CS U, pentru că ar sfida în câteva puncte tradiția fotbalului din Craiova”
- „E un club înființat în București, un club invitat direct în Liga 2. Or vechea Universitatea își câștigase simpatia tocmai pe disidența asta: noi nu suntem ca Dinamo și Steaua, echipe favorizate de la centru. Când ești invitat direct în Liga 2 și sari peste vreo două eșaloane, e greu să mai pretinzi asta, pentru că sistemul te-a favorizat deja. FC U a parcurs pașii normali din fotbal și nu poate fi acuzată de suporteri că a trișat”
- "Dacă noul Rapid e invitat direct în prima ligă, nu prea ai mai avea motive să fii fanul lor. Ții cu Rapid doar dintr-un spirit de frondă, din mândria de a susține o echipă anti-sistem. Aceleași calcule sunt și la Craiova. CS Universitatea nu prea mai are curățenia asta în care cred oamenii. Dacă pe autocar e număr de București, clubul a fost înființat în București... Sunt niște avantaje pe care CS Universitatea nu le mai poate recupera. În timp, cred că FC U va câștiga din ce în ce mai multă cotă de piață în oraș. E bine ca oltenii să aibă alternative, e spre binele fotbalului"
- „Sunt și alte motive pentru care cred că echipa lui Mititelu își va găsi simpatizanți. Faptul că a atras încă de la naștere o galerie arată un potențial pe care un club obișnuit nu îl are. Poate doar CSA Steaua a mai avut o masă de suporteri în momentul semnării actelor fondării”
Cred că e cea mai grea dezbatere la care trebuie să asist. Vorbesc despre echipa cu care am crescut, dar e greu să zici dacă mai există vreuna. Niciuna nu are legătură cu Craiova Maxima. A lui Mititelu e înfijnțată acum câțiva ani, iar CS Universiatatea Craiova este iar o echipă nouă, care primește un acord din partea Universității din oraș. Și gloriile Craiovei sunt scindate.
Întrebarea cum va arăta orașul cu două echipe este grea. Mă gândesc cum arăta în 94, 95, cu Unviersitatea și Electroputere. Oamenii nu erau atât de răi atunci, mergeu și într-o parte și în cealaltă. Acum o să iasă scântei. Adevăratul derby al României va fi cel dintre Craiova lui Mititelu și Craiova lui Rotaru. Orașul e împărțit în continuare, sunt ziduri pe care se scrie m... Mititelu și ziduri pe care se scrie m... clona. Va fi un superderby. Să vedem din punct de vedere financiar cât va putea Mititelu să susțină această echipă
- Narcis Drejan
Dan Udrea: „Mulți dintre fanii echipei din Liga 1 au fost câștigați cu rezultate. Iar clubul e construit corect, profesionist”
- „Evident, eu în toți acești ani am spus-o și voi continua să o spun că modul în care Craiova a fost invitată în Liga 2 n-a fost în regulă. S-a încălcat un statut. Mulți pot compara acest pas cu un wildcard pe care un jucător de tenis îl primește. Poate că e exagerată puțin comparația, dar nu înseamnă că dacă Serena, Federer sau altcineva primește o astfel de invitație și câștigă un turneu de Grand Slam, nu mai e privit cu aceeași admirație”
- „După momentul 2013, Craiova lui Rotaru s-a comportat ca un adevărat club profesionist, cum niciun alt club n-a mai făcut în ultimii 10 ani, asta sigur. CFR a luat trofee, dar s-a dus în insolvență, a păcălit fotbaliști. A ieșit, acum începe alt proiect. Dacă mă uit pe raportul lor financiar, văd niște lucruri care nu sunt în regulă. Craiova a făcut pașii corecți, a investit corect. Cred că în ultimii ani e pe profit, e singurul club dintre cele importante care n-a scăzut salarii pe parcursul pandemiei. Aud foarte multe păreri că lucrurile sunt construite corect acolo, fiecare departament își face treaba, este și o academie bună, terenuri moderne, cantonament, metode de refacere”
- „Faptul că în tot acest context, cu multă presiune, a reușit să atragă suporteri mi se pare cel mai important efect. O echipă nou înființată în urmă cu 10 ani ajunge să aibă de două ori mai mulți suporteri, ca medie, decât FCSB, care era deja ancorată, care avea trofee, jucători, o cotă de piață mult peste. Cum e posibil FCSB să ajungă să joace cu 2.000-3.000 de suporteri pe teren propriu, iar CS U Craiova, care nu câștigă mai nimic și nu merge departe în Europa, să ajungă la o medie de 15.000 de fani? Înseamnă că lucruile au fost făcute corect. Pe oamenii ăia nu i-a împins nimeni cu pistolul de la spate să meargă la stadion”
- „O bilă albă pentru Mihai Rotaru, era cumva obligat să o facă, este pentru că a atras nume importante din istoria clubului. Eu apreciz că o voce importantă este Sorin Cârțu. Când îl auzi, te gândești automat la Craiova Maxima. Iar dacă tu îl vezi mereu la meciurile echipei, vezi că e activ, cumva creezi o apartenență față de trecut"
- "Mare parte dintre fani au venit și datorită rezultatelor. Un club din Anglia ar avea același număr de spectatori la meciuri și dacă retrogradează în Liga 4. La noi nu e așa, la noi suporterul e cam de rezultat. La FCSB, scăderea poate fi pusă și pe seama acestui lucru”
- „Ceea ce mă îngrijorează este cum va arăta ziua unui astfel de meci în Craiova. Am văzut niște imagini recente, cu reacții violente ale fanilor FC U. Sincer, cred că va fi nevoie de niște măsuri extreme. Aici, Panduru a făcut o propunere. Când incidentele escaladaseră în Olanda, toate marile derby-uri se jucau la prânz, e mai ușor să previi incidente la lumina zilei și, în plus, suporterii nu au timp să consume alcool, de exemplu. Cred că și televiziunile ar trebui să fie îngăduitoare și să permită asta”.
E greu de spus care e adevărata Craiovă. Nici măcar Craiova din 2000, 2001, 2002 nu e cea originală, pentru că altfel n-ar fi plecat toți jucătorii la Dinamo. Orașul e scindat, suporterii echipei care se pregătește să promoveze sunt radicali, așa sunt și ceilalți. Mi-e greu să îmi imaginez cum se va desfășura un meci cu spectatori între cele două. Au fost două astfel de meciuri, în urmă cu ceva ani. Iar la manșa retur au fost niște probleme.
Falia ideologică s-a căscat în loc să se astupe în ultimii ani. Lucrurile au escaladat. În mediile online există o luptă de gherilă. Va trebui să trăim și să supraviețium unei realități cu două echipe din aceeași tulpină, înflorind și rodind diferit. Vom vedea ce va fi, nu știu dacă va fi bine pentru fotbal. Cred că progresul ambelor structuri va fi încetinit de această rivalitate
- Alin Buzărin
CONCLUZII | Cătălin Țepelin: „Echipele din Craiova nu vor mai putea fi niciodată săbii în aceeași teacă. Important e să se tolereze și să producă mai mai mult fotbal decât scandal”
„Noi ne păstrăm echidistanța și nu încercăm să stabilim ceea ce nici justiția nu a reușit în totalitate. La astfel de subiecte e cu atât mai important să insistăm pe cuvintele-cheie de la Dezbaterea Zilei - argumente, dialog și respect, pentru că altfel ajungem în zone primejdioase, cu atitudini radicale și reacții extreme. Așa cum noi nu încercăm să împărțim aici lumea în pro și contra ar fi foarte înțelept ca nici suporterii să nu fie împărțiți în buni și răi - cine ține cu o echipă e bun, cine ține cu cealaltă e rău.
Ar fi ideal să respectăm mai mult libertatea oamenilor de a alege cu cine simpatizează, cu cine țin, pe cine iubesc, pentru că dincolo de un nume, de un acronim sau de o emblemă, toți oamenii ăștia iubesc fotbalul, și dacă iubesc fotbalul, sunt de-ai noștri. Facem parte din aceeași poveste.
La Craiova cred că răul a fost deja făcut, echipele astea nu vor mai putea fi niciodată săbii în aceeași teacă. Important este să se tolereze și să producă mai mai mult fotbal decât scandal”, a fost concluzia lui Cătălin Țepelin.
Dezbaterea nu se termină în studioul GSP, ea continuă aici, cu comentariile voastre. Nu uitați cuvintele cheie într-o dezbatere: „argumente” / „dialog” / „respect pentru opinia celuilalt”. Așadar, încordați-vă argumentele și intrați în dezbaterea zilei pe GSP.ro!