Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat vineri, 01 septembrie 2023 18:00 / Actualizat vineri, 01 septembrie 2023 19:43
GSP a dezvăluit, chiar a doua zi după meciul UTA - FCSB, că Istvan Kovacs, arbitrul numărul 1 al României, și-a permis să dea mesaje mai multor oameni din fotbalul românesc, în miez de noapte, în care încerca să explice și să susțină deciziile lui Szabolcs Kovacs, nimeni altul decât fratele său.
Acesta a fost în camera VAR și cel care a intervenit decisiv la faza la care „centralul” Găman a fost chemat la monitor pentru a dicta penalty pentru UTA: Pantea a fost acuzat că a jucat mingea cu mâna, deși imaginile prezentate în mașina VAR nu arătau în mod clar că se întâmplase acest lucru.
Istvan Kovacs, într-un comunicat oficial postat pe site-ul FRF joi dimineață, a respins acuzațiile pe care Gigi Becali i le-a adus, că ar fi cumpărat apartamentele pe care le are în Cluj de la Nelu Varga, actualul patron al CFR-ului, dar n-a infirmat și dezvăluirile care arătau că și-a depășit atribuțiunile de arbitru și a făcut lobby pentru fratele său.
Astăzi, GSP prezintă modul în care există și funcționează în arbitrajul românesc sistemul de relații, de influență și de protecție.
PASUL 1 - Kovacs a renunțat la post în favoarea lui Savaniu
Istvan Kovacs, arbitru care a devenit extrem de influent în arbitrajul românesc în ultimii ani, a insistat în trecut pentru readucerea în prim-plan a lui Marcel Savaniu, fost asistent controversat, care e din Satu Mare. Kovacs este din Carei, din județul Satu Mare.
Și, datorită relației extrem de apropiate pe care o are cu actualul președinte AJF Satu Mare, Ștefan Szilagyi, Istvan a reușit să-l impună pe Savaniu. Și nu în orice funcție, ci în una importantă: președinte al Comisiei de Arbitri în cadrul AJF Satu Mare.
Cine ocupase această funcție până la acel moment? Chiar Istvan Kovacs, care a renunțat de bunăvoie. Chiar Kovacs a făcut anunțul despre instalarea lui Savaniu, în august 2021, în emisiunea „Actualitatea sătmăreană”, la postul de televiziune Nord Vest.
PASUL 2 - Lobby pentru Savaniu pentru a fi primit în CCA
Mai mult, în virtutea relației cu Kyros Vassaras, care a devenit extrem de strânsă în ultimii ani, mai ales după ce Kovacs a fost promovat intens de grec în ierarhia UEFA a arbitrilor, Istvan a făcut un lobby extrem de puternic în favoarea lui Marcel Savaniu, pentru a fi chiar cooptat în cadrul Comisiei Centrale a Arbitrilor.
Lucru care s-a și întâmplat în 2022, când Vassaras a dat curs rugăminților lui Kovacs, iar Savaniu a devenit membru al CCA, alături de Eduard Dumitrescu, Adrian Comănescu, Augustus Constantin, Liviu Ciubotariu și Irina Mârț.
PASUL 3 - Accesul pe lista observatorilor
În plus, Savaniu a fost promovat, în ianuarie 2022, și în postura de observator de arbitri la nivelul cel mai înalt, adică pentru jocurile de Liga 1.
"Am fost promovat de la Liga a 2-a la nivelul observatorilor de Liga 1. Mă bucur și cred că e un alt moment bun al fotbalului sătmărean", spunea atunci Savaniu și, conform gazetanord-vest.ro, el făcea trimitere și la faptul că și Szabolcs Kovacs fusese promovat ca arbitru în prima ligă.
PASUL 4 - Savaniu e observatorul lui Kovacs
Unul dintre cele mai mari scandaluri de arbitraj din sezonul precedent a fost declanșat chiar de Istvan Kovacs. La meciul CFR - FCU Craiova, barajul de acces în Conference League.
Când a comis o eroare gravă, a inventat al doilea cartonaș galben pentru Bauza, la scorul de 0-0, la jumătate reprizei secunde, dând o serioasă mână de ajutor echipei clujene, care s-a impus în superioritate numerică, scor 1-0. Cine a fost observator de arbitri la acel meci? Marcel Savaniu!
PASUL 5 - Nicio etapă de suspendare
A avut ceva de suferit Istvan Kovacs după acea prestație extrem de slabă? GSP l-a notat cu 3, iar toți specialiștii l-au pus la zid.
Cu Marcel Savaniu observator însă, persoana pe care chiar el a readus-o la acest nivel al arbitrajului, Istvan Kovacs nu a avut absolut nimic de suferit. N-a fost reținut de la delegări nici măcar o etapă.
Acela a fost ultimul joc oficial al sezonului precedent, iar în prima rundă a actualului campionat, Kovacs a primit meci din partea lui Kyros Vassaras, a oficiat la Hermannstadt - Farul 0-1.
PASUL 6 - Savaniu, din Satu Mare, îi e observator lui Szabolcs Kovacs, tot din Satu Mare
Cine a fost observator de arbitri la meciul cu probleme din etapa precedentă, UTA - FCSB? Același Marcel Savaniu, care a trebuit să le facă raport celor doi care au oficiat la partidă: George Găman - "central" și Szabolcs Kovacs, fratele lui Istvan, care a fost arbitru video.
Anul trecut, Szabolcs Kovacs a fost salvat de fostul coleg al lui Cristi Balaj
Un alt imens scandal declanșat campionatul trecut din cauza arbitrajului a fost cel de la partida CFR - UTA 2-1. În care absolut toate deciziile greșite ale „centralului” Rusandu au fost validate din camera VAR de Szabolcs Kovacs. Erorile au fost:
- în minutul 24, a acordat eronat penalty pentru CFR, la o fază la care Maglica a căzut pe lângă Chindriș, deși imaginile au arătat că apărătorul nici nu l-a atins
- în minutul 72, nu l-a eliminat pe Deac, pentru un fault violent făcut asupra lui Roger
- în minutul 87, nu a acordat penalty pentru UTA la faultul grosolan, crampoanele pe tibie, făcut de portarul Sava asupra lui Milosevici.
Observator la acel joc a fost Zoltan Szekely, un fost asistent FIFA, foarte bun prieten cu președintele CFR-ului, Cristi Balaj, din perioada în care cei doi erau arbitri activi.
Ei făceau brigadă împreună, Balaj preferându-l pe Szekely ca asistent la toate jocurile internaționale la care a oficiat.
După acel meci, singurul care a avut serios de suferit a fost Rusandu, notat cu 2 în GSP. A mai condus în următoarele 6 luni doar două jocuri, ambele la Liga 2.
În schimb, Szabolcs Kovacs a fost delegat la Liga 2 la doar 10 zile după CFR - UTA, după care a revenit în Liga 1, chiar în calitate de "central".
Savaniu, arestat degeaba în Dosarul „Mită pentru arbitri”, a fost achitat
În aprilie 2009, alături de alte nume grele, precum Gheorghe Constantin "Vâlcea", Sorin Corpodean, Cornel Penescu și alții, a fost arestat preventiv și Marcel Savaniu, pe care procurorii îl acuzau că luase mită.
A stat în arest timp de 15 zile, după care a fost eliberat. Procesul, care a durat aproape 6 ani, s-a încheiat însă favorabil pentru fostul asistent. Savaniu a fost achitat și absolvit de orice vină, spre deosebire de ceilalți din dosar, care fie au fost condamnați cu executare, fie cu suspendare.
Din cauza arestului preventiv însă și a suspiciunii că e vinovat, Savaniu a avut de suferit în cei 6 ani, fiindcă și-a pierdut inclusiv jobul și nimeni nu mai era dispus să-l angajeze. El intenționa la vremea respectivă să se adreseze CEDO, pentru a fi despăgubit în urma daunelor provocate de ceea ce i se întâmplase, deși era nevinovat.