Articol de Remus Dinu - Publicat marti, 14 septembrie 2021 17:00 / Actualizat miercuri, 15 septembrie 2021 00:28
Jefte Betancor (28 de ani), noua senzație din atacul Farului, e golgeterul la zi al Ligii 1. Spaniolul a înscris 7 dintre cele 12 goluri ale „marinarilor” din acest sezon și tocmai ce a semnat un hat-trick de efect în victoria cu Academica Clinceni (5-0).
Gheorghe Hagi a dat o lovitură cu adevărat profitabilă în vară, când l-a luat gratis pe unul dintre atacanții pe val ai campionatului trecut. Jefte Betancor impresionase la Voluntari, unde a înscris de opt ori în ediția precedentă, iar spaniolul a luat cu el forma bună și la malul mării, unde are deja șapte reușite.
Pentru a afla povestea completă a transferului său în România, GSP.ro a luat legătura cu Gabriel Glăvan, fostul șef al departamentului de scouting de la FC Voluntari. Omul care de-a lungul timpului a mai propus și alte nume interesante în Liga 1 a pus ochii pe spaniol și a contribuit decisiv la aducerea lui la Voluntari.
Gabriel Glăvan, despre cum l-a adus pe Jefte Betancor în România
„L-am urmărit de când era în Liga a 2-a din Austria, era unul dintre golgeterii campionatului. Am fost surprins când am văzut că e liber de contract, echipa lui, Reid, promovase. Nu înțelegeam exact ce s-a întâmplat, mă gândeam că poate fi destul de căutat, marcând atâtea goluri.
Am făcut rost de numărul lui și i-am scris. Evident, nu mi-a răspuns. Asta era pe la începutul lunii august. Pâna la jumătatea lunii septembrie, am încercat prin toate modurile posibile să vorbesc cu el, am rugat impresari, jucatori, sa vorbească cu el, doar să asculte ce putem să-i propunem.
Pâna la urmă, mi-a răspuns, a spus că poate fi interesat, dar nu e sigur. Până la urmă, un impresar l-a sunat pe domnul Andone să ne întrebe dacă îl vrem pe Jefte. Evident, a răspuns că ne interesează și așa am reușit, dupa o lună și jumăte să-l aducem”, mărturisește Gabriel Glăvan, în exclusivitate pentru Gazeta Sporturilor.
Domnul Andone îl știa pentru că ne uitasem la el, la meciurile lui, știam tot despre el. Singura problemă era că jucase mai mult bandă stânga în sezonul din Austria în 4-3-3, mai puțin ca vârf împins, și nu era tipul de atacant căutat de echipele din România, bătaios, puternic. Era clar că avea un nivel tehnic peste medie, dar eram sigur că o vor fi niște probleme de adaptare la cerințele din liga 1, cu minge lungă, dueluri aeriene - Gabriel Glăvan
Betancor era bănuit că nu se implică suficient la antrenamente!
Gabriel Glăvan, plecat între timp de la FC Voluntari pentru a urma un master despre analiză video și scouting la Barcelona, spune că primele luni petrecute în România au fost extrem de complicate pentru Betancor. Acestuia chiar i se reproșa că nu e suficient de implicat la antrenamente.
„Când a venit, a marcat o dublă în meciul cu Astra, dar chiar dacă a făcut asta, lumea nu era mulțumită de el pentru că nu arăta ceea ce vor majoritatea antrenorilor de la noi: să se bată cu apărările adverse, să se impună în dueluri.
Și așa a început să joace mai putin, până când nu a mai prins lotul. Era extrem de frustrant și pentru el, dar și pentru mine, pentru că vorbeam des cu el că nu joacă, deși știam că probabil are cea mai mare calitate dintre atacanții din Liga 1.
Îmi explica că el, fiind din Gran Canaria, ăsta e modul lui de a face lucrurile, mai lent. La antrenamente părea lipsit de implicare datorită mediului în care a crescut, dar el chiar se implica cât de mult posibil”, spune Glăvan.
Lumea prin club făcea comparația cu Malele, că e un atacant foarte bun și că noi nu avem unul. Încercam să le explic ce înseamnă un mediu nou pentru un fotbalist, cum poate afecta un nivel de anxietate ridicat performanțele, dar degeaba. Am ajuns în punctul în care cineva m-a întrebat la un meci unde l-am găsit, că e foarte slab - Gabriel Glăvan
Gabriel Glăvan: „Betancor a fost foarte aproape să plece din România”
Până să ajungă golgeterul pe care-l vedem astăzi, Jefte Betancor a experimentat și câteva momente mai puțin fericite. Ba chiar a fost la un pas să părăsească România!
„Prindea lotul rar, el nu mai era fericit, soția lui era însărcinată în Spania și el era doar cu gândul la plecare. Se simțea atât de anxios încât, înainte de un meci, nu a jucat pentru că îi era rău fizic!
În ianuarie a fost foarte aproape să plece, dar până la urma domnul Andone l-a convins să rămână. Dumnealui îi plăcea foarte tare de el și era sigur că e un jucător bun, dar nu e adaptat încă. Apoi a început să prindă lotul, a intrat, a marcat și apoi, evident, nu l-a mai scos nimeni din echipă.
Ideea e că e un băiat extrem de bun, foarte cuminte și cu siguranță la Farul a găsit stilul de joc care îi place: mingea la picior, tot timpul să intre în combinații”, a mai spus Glăvan.
Cred că lumea din fotbalul românesc ar trebui să înțeleagă ceea ce înseamnă procesul de adaptare al unui jucător. Sunt oameni înainte de fotbaliști, trebuie să vezi ce nevoi au, trebuie să le creeze un mediu cât mai lipsit de factori de stres pentru a putea scoate ce e mai bun din jucători.
Fotbalul e un joc de decizie, rațional, iar dacă partea emoțională consumă toata energia, nu o să ai un jucător la potențialul optim. E valabil pentru orice jucător. Spre exemplu, o poveste similară a fost și cu Laidouni. Neadaptat, avea momente când nu prindea nici el lotul din același motiv - Gabriel Glăvan
Citește și alte știri despre Farul:
Cine este Jefte Betancor, golgeterul campionatului » Portretul revelației Ligii 1