Articol de Eduard Apostol - Publicat miercuri, 28 august 2019 09:00
Acționarii dinamoviști care se voiau ”Rockefellerii” României și ai Ligii 1 au trecut sau trec prin momente critice, iar doi dintre ei au trecut în neființă. Puțini o duc mai bine departe de Dinamo.
A fost odată ca niciodată la Dinamo! Merge ca titlu de film. "Ca niciodată" chiar capătă sens având în vedere ce rezultate a ajuns să aibă unul dintre granzii României, cu doi ani la rând în mediocritatea play-out-ului, cu doar un trofeu câștigat în ultimii 7 ani. Iar acum zbătându-se la retrogradare!
Ionuț Negoiță și-a updatat termenul limită de vânzare a clubului sau a unei părți din cota de acțiuni, Claudiu Florică este în pole position să devină acționar majoritar până la finele lui 2019.
Ce-a fost... Vorbim de Dinamo din primul deceniu al anilor 2000, perioadă care poate cuprinde și 2012 - an cu două trofee interne - până când s-a făcut transferul de putere și acțiuni din mâinile vechii conduceri în cele ale lui Ionuț Negoiță, fapt consemnat în primăvara lui 2013.
Vorbim de o perioadă cu aproape o treime din trofeele clubului. Glorie pe plan intern, o primăvară europeană, dar și multe afaceri dubioase, ce s-au lăsat cu dosare multiple și cu insolvență, ulterior.
Se vedeau "Rockefellerii" țării
Pe data de 4 iulie 2005 s-a consemnat nașterea societății pe acțiuni, ce încorpora o echipă întreagă de oameni de fotbal și de afaceri. Majoritatea au fost și înainte în club sau apropiați de "câini".
Badea, Borcea, Becali, Nețoiu, Turcu, Cohn, Săvulescu, Walter, ex-Bușcă, și Bagher și-au împărțit pachetul mare de acțiuni și l-au cooptat și pe Cornel Dinu, cu un pachet minoritar.
"Suntem Rockefellerii României", a anunțat superior Giovanni, în timp ce "Procuroru'" a fost mai aproape de realitate: "Iar veți avea carnaval!".
"Cea mai puternică echipă din România", cum au denumit-o Borcea et Co, a început să se scindeze după jumătate de an. În ziua în care i s-a retras licența de impresar, acuzat de ilegalități în transferul lui Florin Bratu la Galatasaray, Becali a plecat de la Dinamo, în februarie 2006.
Cu mare scandal, se acumulaseră numeroase nemulțumiri. După ce s-au aruncat scrumiere și s-au lansat acuze.
În iulie 2006, a părăsit "haita" și Nețoiu. Cohn și Bagher au urmat în aprilie 2007, apoi Turcu și Walter au plecat doi ani mai târziu. Borcea s-a despărțit de "câini" în 2012, copleșit de lupta cu dosarele penale, apoi Săvulescu, iar ultimul, Badea, a cedat pachetul de acțiuni lui Negoiță.
Mulți dintre acționari au decăzut după despărțirea de Dinamo, destui au ajuns după gratii, unii au decedat, puțini sunt cei a căror viață a curs lin din acel moment.
Nicolae Badea (70 de ani)
"Domnul Badea", cum i se adresează și inamicii, își vede de afaceri, de familie, mai ales că are trei copii minori, de sănătate. Nu mai este în topul topurilor miliardarilor României, cifra afacerilor a mai scăzut față de anii dinaintea crizei mondiale. N-a avut probleme cu legea din cauza fotbalului.
În schimb, numele său a apărut în ultimii ani legat de scandalul iscat de cedarea unor spații din complexul Dinamo.
Chiar și după ce i s-au luat acele zone, trecute înapoi în proprietatea statului, clubul sportiv și organele abilitatea ale țării își pasează, fără limite, responsabilitatea construirii noii arene, unul dintre motive fiind procesele care încă nu sunt închise. Mai nou, Mircea Rednic a căutat o alianță cu el și cu Cohn pentru a cumpăra acțiunile de la Negoiță, doar că triumviratul nu a fost posibil.
Cristi Borcea (49 de ani)
A stat patru ani și jumătate în detenție în "Dosarul transferurilor", a ieșit în iulie 2018, după care a fost ridicat iar pentru "Dosarul retrocedărilor", primind alți 5 ani cu executare. A ajuns la cota de 9 copii, bifând al treilea mariaj. Are probleme cardiace, e fie la închisoare, fie la spital, fie în sala de judecată, solicitând eliberarea condiționată. A spus că ar putea reveni în viitor la Dinamo, fie și prin fiul său, Patrick, dar numai cu condiția de a se face un stadion modern. Ar putea deveni din nou liber pe 2 septembrie.
Ioan Becali (66 de ani)
A efectuat trei ani și jumătate de detenție pentru "Dosarul transferurilor" și și-a pierdut cea mai mare parte din influența de impresar pe care o avea în anii de glorie.
A mai fost la meciuri, fanii l-au acuzat că a influențat schimbarea lui Mircea Rednic cu Eugen Neagoe pentru a avea intrare din nou la Dinamo! În Ștefan cel Mare, Denis Ciobotariu, Ricardo Grigore și Alex Răuță sunt sub contract cu firma lui. Plus alți tineri de viitor de la academie. Giovanni nu s-a mai expus vizibil, cu toate că s-a vorbit de un interes al său și la Levski Sofia, acolo unde a ajuns unul dintre apropiații săi, Bogdan Pătrașcu, ca șef al scoutingului.
Gigi Nețoiu (59 de ani)
A ispășit un an și jumătate de închisoare în "Dosarul transferurilor", s-a căsătorit cu Ecaterina, o femeie frumoasă cu 30 de ani mai tânără ca el, cei doi au și un băiețel împreună, nași fiind Adrian și Dana Năstase. Nu mai e în prim plan nici în fotbal, nici în afaceri, deși s-a tot vorbit de o nouă implicare în sport, poate chiar o revenire spectaculoasă la Dinamo, alături de Borcea. "Comandantul" s-a ținut departe de fotbal, mai vine la meciuri doar la Voluntari, mai ales că e prieten foarte bun cu primarul Pandele.
Vasile Turcu (1954-2017)
După despărțirea de Dinamo, în paralel cu vacanțele de lux în orașele costisitoare de la Mediterană și cu anunțurile că ia în calcul să se întoarcă în Ștefan cel Mare alături de vechii camarazi, a avut probleme în afaceri, multe firme intrând în insolvență.
Omul de care ceilalți acționari s-au folosit financiar în dese rânduri pentru transferurile lui Lobonț, Zicu sau Torje s-a spânzurat în martie 2017 în sala de fitness a vilei sale, decedând după 8 zile la spital.
Florian Walter (1963-2019)
A murit de curând după ce-a suferit un atac cerebral. Părăsise Dinamo pentru a prelua pe U Cluj, apoi a trecut cu tot, inclusiv o bună parte din echipă, la Petrolul Ploiești.
Și din această cauză ajunsese să aibă probleme legale, a fugit în Dubai, de unde a fost extrădat și arestat pe 6 mai 2016. Ca patron al companiei de salubritate Romprest a fost acuzat de un prejudiciu de 4,5 milioane de euro adus bugetului de stat. A fost eliberat după cinci luni. A mai suferit un preinfarct în 2015, aceasta după ce în 2010 mai fusese operat din cauza unor probleme cardiace.
Vladimir Cohn (74 de ani)
S-a rupt de fotbal, dar îi place să comenteze pe marginea fenomenului. "Feeling-ul meu a fost că meciul Dinamo - Lazio din 2007 a fost aranjat" este doar una dintre afirmațiile ce-au făcut vâlvă. Și-a vândut o parte din afaceri, a rămas multimilionar în euro, își vede de familie, de prieteni, de plimbările în jurul globului, acolo unde are diverse proprietăți. S-a amuzat când a venit vorba să revină ca acționar la Dinamo la începutul lunii iunie, alături de Badea și de Rednic.
Dragoș Săvulescu (44 de ani)
Este fugar după ce-a primit, la începutul lui 2019, 5 ani cu executare în "Dosarul retrocedărilor", alături de Borcea și de Radu Mazăre, printre alții. A colecționat obiecte de lux, vile, mașini, ceasuri, s-a căsătorit cu un fotomodel cu origini albaneze și a cochetat cu lumea filmului de la Hollywood. A fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu în formă continuată, în dosarul retrocedărilor ilegale de pe litoral, alături de alţi 30 de inculpaţi.
Bagher Karimzadeh (57 de ani)
Cu dublă cetățenie, română și iraniană, omul care a făcut bani din comercializarea băuturilor alcoolice a fost chiar invizibil la Dinamo. A părăsit de timpuriu corabia. Se știu foarte puține lucruri despre el în prezent, cum la fel a stat situația și-n trecut. Acum o sprijină și pe fiica sa în afaceri, Mia, care s-a lansat în 2017 cu un magazin virtual cu produse pentru copii.
Cornel Dinu (70 de ani)
A rămas administrator în organigrama clubului, pe hârtie, dar noua conducere nu a ținut cont de sfaturile sale. Eugen Neagoe și Florin Prunea au vrut să-l aducă mai aproape de echipă, dar totul a rămas o discuție de șuetă. Cu verbul său acid, năvalnic, este unul dintre invitații permanenți ai emisiunilor de specialitate de la TV Telekom Sport, are o rubrică la Fanatik și și-a lansat în vară un nou volum autobiografic. Comentează cu o vocație de martir tot ceea ce se întâmplă la Dinamo.
Staff-ul administrativ al roș-albilor în vara 2005
- Ioan Becali - președinte executiv
- Cornel Dinu - vicepreședinte
- Cristi Borcea - director executiv
- Cristi Iancu - director de marketing
17,5 milioane de euroa fost "prețul" pentru care Dinamo a intrat în insolvență pe 14 mai 2014
12trofee s-au câștigat în perioada 2000-2012, 4 campionate, 6 Cupe ale României și două Supercupe, adică 28 la sută din totalul cupelor care există în palmaresul de 71 de ani al grupării
34de trofee sunt în vitrina "câinilor": 18 titluri, 13 Cupe, 2 Supercupe ale României și-o Cupă a Ligii