Articol de Eduard Apostol - Publicat marti, 02 februarie 2021 11:40 / Actualizat marti, 02 februarie 2021 12:41
Bogdan Onuț, fost campion cu Dinamo, ajuns la 44 de ani, a povestit cum e viața în pandemie în cea mai afectată țară din lume, SUA, și a explicat cum trăiește zi de zi la Houston, având un copil care învăță fotbal la Dynamo, iar un altul la Viitorul lui Hagi.
Bogdan Onuț trăiește de mai bine de 8 ani în Houston, Texas. A plecat cu „Loteria Vizelor” și trăiește visul american din 2013. Ploieșteanul a povestit pentru Gazeta Sporturilor cum decurge viața în țara cea mai afectată de coronavirus: SUA au raportat aproape 27 de milioane de cazuri de infectare cu Covid-19 și 452.000 de decese.
Cifre uriașe comparativ cu țara noastră. Totuși, vorbim și de o populație de 331 de milioane de locuitori față de 19 de milioane cât are România. Numărul deceselor în State, la milionul de locuitori, este de 1,4 mai mult față de cel al nostru. Și totuși restricțiile în zona în care trăiește Bogdan nu au fost atât de drastice în ultima jumătate de an în România. Onuț a dezvăluit cum decurge viața lui și a familiei sale printre străini.
Bogdan Onuț: „În SUA nu se vorbește de COVID ca în România”
- Bogdan, cum e viața în America, departe de ai tăi, în vremurile acestea schimbătoare și nesigure?
- Am trecut de faza 1, de lockdown, acum se merge pe încredere maximă între oameni. Purtăm mască, ne-am obișnuit, în rest, este o viață relativ normală. Eu stau în Houston. Bine, de fapt, Houstonul propriu zis e zona de downtown, vorbim de o metropolă aici, iar eu stau la 30 de minute de mers cu mașina de centru. Și merg pe niște șosele... Ca să vă explic, București e Houston downtown, iar Ploiești, cam unde stau eu, face parte din metropolă, dar e la distanța aceea. De la nord la sud, îți ia două ore cu mașina să traversezi metropola. Totul e accesibil, restaurantele și cinematografele sunt open, cu restricții, o masă da, alta nu. Doar la intrare porți masca și atunci când mergi la toaletă.
- Și mergeți la restaurante fără nicio teamă?
- (râde) Nu ai teamă nici de portofel. Sunt spații între mese, doi metri, mergem fără frică. Uite, de exemplu, toată vara a fost lumea puhoi la piscine, la aquapark-uri. Da, și aici sunt cazuri de Covid, însă nu e panică, și nu se vorbește cât se vorbește în România. Când deschid net-ul, doar de asta citesc din țară, de parcă nu mai face nimeni nimic altceva decât să comenteze despre boala asta.
Bogdan Onuț: „Mă ținea mama în oțet și cu ventuze”
- Americanii cum sunt?
- Așteaptă ca, odată cu vaccinul, și lucrurile să revină la normal. Muncesc, trăiesc, zâmbesc, iubesc, își duc viața înainte. Eu sunt pe chat cu românii din Houston, vorbim tot timpul acolo. Mi-e dor și de țară, de origini.
- Nu ai vreo strângere de inimă?
- De ce? Eu sunt român, chiar dacă acum am și cetățenie americană. Noi, ca nație, am fost obișnuiți cu riscurile. Și-n comunism, când eram mic și eram răcit, gripat, mă ținea mama în oțet și cu ventuze 3-4 zile. Mi-era atât de rău de nu puteam ține ochii deschiși. Și m-am făcut bine. Covid-19 a schimbat lumea, e clar, dar suntem prea mici ca să fim implicați în tot ceea ce se petrece pe plan global. Părerea mea, simplă, că nu mă pricep: să fim sănătoși și să dea Dumnezeu să trecem mai repede peste!
- Cei mici ce-ți fac?
- Se fac mari. Cel mare, Cezar, e de aproape doi ani la Academie la Hagi. Joacă și număr 8, și număr 10, e la echipa Under 17. S-a descurcat, a avut personalitate, mi-a zis direct: „OK, tata, mă duc acolo singur pentru că eu vreau și simt că pot face ceva în viață!”. Curajos. Nu i-a păsat că e singur pe acolo. Nu s-a plâns că „vai, ce rău o să-mi fie, fără ai mei”. Cel mic, Luca, este la academia lui Houston Dynamo, merge și la școală aici. Bine, și Cezar face școala „Cambridge” la Constanța, vrem să-l ținem conectat și la studii.
Bogdan Onuț: „În România se creează multă panică”
- Cum sunt măsurile și restricțiile cu juniorii la voi, se joacă fotbal?
- Logic, se joacă. Nu am făcut niciodată teste coronavirus. Serios. Am avut turnee la copii și la juniori, n-am făcut niciun test, n-am avut niciun caz. Și gândește-te că am avut meciuri în fiecare weekend. Totul e sub control aici, oamenii văd altfel lucrurile decât se văd acasă, în România. Și nu sunt rupt de realitate, fiindcă eu și soția avem o prietenă, româncă, lucrează la un spital mare din Houston și ne spune despre realitatea din domeniul medical. În România, în primul rând, se creează multă panică.
- Adică?
- Noi, în America, trăim altfel. Oamenii au altă mentalitate, respectă regulile cu strictețe. Fără presiune, fără stres. O viață liniștită. Nu te deranjează nimeni, de ce faci aia sau aia, muncești, trăiești, zâmbești, iubești, îți vezi de ale tale. Oamenii sunt concentrați pe ceea ce au ei de făcut. Nu ai senzația că se uită urât la tine sau îți vor răul.
Cetățean american, dar weekend românesc pentru Bogdan Onuț
- Cum te-ai adaptat la viața printre străini?
- După cum bine știi, am plecat în America în 2013, iar în 2019 am luat și cetățenie. Pentru copii, mai degrabă. Adică avem dublă cetățenie.
- Ce avantaje ai?
- (se amuză) Cezar se poate întoarce mai ușor la Houston atunci când ia liber de la Viitorul. Nu ai avantaje prea mari. Aaa, mă duc la vot.
- Cum te înțelegi cu românii departe de țară?
- Foarte bine. E altfel decât acasă, aici ne adunăm, ne sprijinim, avem biserică românească unde mergem cu drag, e ca un loc de întâlnire, după slujbă stăm la masă, facem și un grătar, bem și un pahar de vin. Ne întâlnim mulți români la lac, la un șpriț.
- Ți-e dor de țară?
- De amintiri, de prieteni vechi. Îți faci alții, acolo unde ajungi. Eu vorbesc românește aici, îmi place să simt viața românește, dar da, uneori, îmi lipsesc prietenii din țară. Vin de două ori pe an, mi-e drag.
- Crezi că ajunge, așa e?
- Să știi că nu e chiar ieftin, te uiți la fiecare ban. Cum eram noi, patru, eu, soția, doi copii, dădeam pe biletele de avion 5.000 de dolari. Doar pe ele, nu e chiar de colea.
Houston Dynamo, club cu 10.000 de juniori
- La locul de muncă e totul OK?
- Da, știi că lucrez cu patru grupe de juniori de la Houston Dynamo, mi-am intrat într-un ritm. Clubul are multe locații, în așa fel încât să nu te disloce din apropierea casei. Să fii aproape mereu, la maximum 30 de minute de mers cu mașina de acasă. Aș putea sta la 5 minute de sediul central al lui Dynamo, dar mi-am cumpărat casa mea, sunt undeva la jumătate de oră de downtown. Să mă uit de o nouă casă, de-abia mi-am luat-o, mi s-a părut too much. Aici, se circulă repede, nu simt că stau în trafic.
- Știi că Pablo Cortacero spunea în octombrie 2020 că e interesat de o colaborare între „câini” și gruparea din Houston.
- Posibilități erau. Clubul nostru are 10.000 de juniori.
- Câți?!
- Da, atâția sunt. Avem mulți mexicani și vorbitori de limbă spaniolă, foarte buni, probabil, managementul dinamovist vrea un schimb de experiență. Sunt foarte mulți copii americani care se îndreaptă spre Spania și Germania, de exemplu, Bayern are un parteneriat cu FC Dallas.
Bogdan Onuț: „Play-off-ul ar putea fi salvarea pentru Dinamo”
- Ce părere ai de Nuevo Dinamo, de evoluția proiectului de la speranțe la iluzii și la minciuni?
- Mă uit la toate meciurile „câinilor”, văd știrile, urmăresc canalele din România. Nu scap nimic. M-am bucurat că Dinamo a făcut transferuri bune, atunci, la startul sezonului, am zis că va fi forță. Până la urmă au început să vină și rezultatele, doar că, în loc să se bată pentru locurile 1 și 2, cum speram, am văzut că Dinamo e aproape de colaps. Sper, totuși, într-o salvare. E dureros să vezi un nume istoric cum e terfelit în noroi. Totuși, dacă echipa va ajunge în play-off, se va revitaliza, fiindcă performanțele atrag privirile oamenilor cu bani. Eu vreau să văd Petrolul Ploiești în Liga 1, poate luptându-se cândva la titlu cu Dinamo.
- Și cine să câștige?
- (râde) Păi, o dată una, altă dată alta. Sper ca și Poli Iași să aibă rezultate mari, am văzut că și orașul arată super acum. Mi-e dor de Copou, am fost căpitan acolo, aceste formații au un loc special în sufletul meu.
În afara faptului că purtăm mască în orice magazin, restaurant, market, totul e normal la Houston și nu e agitația care este în România. Noi facem antrenamente normale, fără a face teste, competițiile decurg normal. Părinții vin la meciuri, păstrează distanța între ei - Bogdan Onuț
3 trofeea câștigat Onuț cu Dinamo, un campionat și două Cupe ale României
7 goluriîn 71 de meciuri a înscris fostul fundaș central pentru „câini” în perioada 2000-2003
4este locul ocupat de Houston în topul cel mai populate orașe din SUA, cu 2,3 milioane de locuitori, după New York, Los Angeles și Chicago