Articol de Eduard Apostol - Publicat duminica, 01 martie 2020 09:00
Ioan Ovidiu Sabău, 52 de ani, a spus că ar investi între 200 și 500 de euro pe un abonament anual de suporter dacă la Dinamo va fi liniște și o linie clară.
Fostul jucător al „câinilor” îi încurajează și pe alți fani ai ”câinilor” să facă la fel pentru a ridica bugetul.
- Domnule Sabău, cum vi se pare situația de acum de la Dinamo? Al treilea an în play-out.
- Din afară, mă întristează situația de la Dinamo. Acolo m-am lansat, am amintiri extraordinare. Nu pricep ce e acolo, se vinde, nu se vinde, iar în condițiile de acum, e greu să se bată la titlu în următorii ani.
- Ce-i lipsește lui Dinamo ca să fie iar mare? Pe lângă rezultate, evident.
- Infrastructura, o bază sportivă a ta, stadion, apoi poți să aduci investitori.
Abonamente de 200 de euro
- Credeți că va veni cineva, salvator, la club?
- (râde) Nu știu. Se discută mereu, se vorbește că se construiește stadion nou, se va moderniza. Cineva trebuie să ia hățurile, să rezolve, pentru că situația asta incertă trage clubul în jos. Și suporterii ar veni mai mulți la arenă, și-ar face abonamente.
- Credeți că programul socios de la Dinamo chiar poate revitaliza clubul?
- Da, e o soluție. Fanii trebuie să-și ia abonamente, în primul rând. Am făcut un calcul: cu 400-500 de euro pe an, poate chiar mai mult, iese un buget de 8-10 milioane de euro, ar însemna enorm.
- Păi, și cine să dea atâția bani în România, pe abonament?
- Atunci, 300 de euro. Și să-mi oferi ceva, la pauză, la final, un suc, un sandvici, să ai o cameră unde să socializezi. Hai nici 300, dar 200 de euro nu se poate da pe an?! Pe mine nu m-a căutat nimeni să devin socios, dar eu mi-aș face abonament la Dinamo. Așa cum mi-am făcut la Universitatea Cluj, chiar dacă nu merg meci de meci. E ideea de a susține un demers.
- Bănuiesc că vă veți face după ce la Dinamo va fi un stadion nou.
- Nu neapărat. Îmi fac din vară, pentru viitorul sezon. Da, o să-mi fac. Dar dacă sunt demersurile cum trebuie, adică să nu mai fie un club cu scandaluri, că așa fuge lumea de Dinamo!
"Problema e că nu-mi vine în minte vreunul de care să-mi placă"
- Cine sau de unde se strică tot la Dinamo?
- Normal, se spune că omul care conduce e imaginea clubului. Patronul e cel ce decide, el își face echipa, el aduce sau îndepărtează investitori. Cine decide? Negoiță. Nu știu ce vrea să facă, să vândă, să mai țină clubul. Nu știu exact, că n-am vorbit cu dânsul. Dinamo supraviețuiește, dar e prea puțin.
- Credeți în șeicii care ar veni să preia clubul?
- Adică vin să se bată doar în România sau să facă și performanțe afară? Ideea e că trebuie să vii pentru a te lupta să ajungi să faci ceva în străinătate. Dar nu mai sunt jucători. Acum 6-7-10 ani erau mulți fotbaliști cu contracte de peste 300.000 de euro pe an, fiindcă aveau valoare și au ridicat nivelul campionatului.
- Există acum vreun jucător de la Dinamo care să vă placă?
- Nu îmi vine în minte niciunul. Deci înseamnă că e o problemă!
- Vi s-a părut normală ideea abțibildului cu chipul lui Dan Nistor pe autocarul echipei?
- Așa ceva nu există... N-au fost Dinu, Lucescu și alții. Să vezi așa ceva în situația lui Dinamo... Dacă era vreun jucător care să fi câștigat campionate... Nu pricep cine a avut această idee.
"Ce-a demonstrat Coman de 20 de milioane?!"
- Cum vi s-a părut ultimul Derby de România?
- Foarte slab, alunecări multe, mingi pierdute.
- Există vreun fotbalist în România de 10-20 de milioane de euro?
- Nu există așa ceva, așa văd eu. De exemplu, Florinel Coman e talentat, dar a demonstrat foarte puțin până acum. Trebuie să ia un campionat, să joace la națională, nu să joci cum joci la Steaua.
- Cine se va bate pentru titlu?
- Eu cred că tot CFR Cluj va câștiga trofeul. Eventual Craiova sau Steaua să mai pună probleme.
- Ce nu merge la FCSB?
- Poate schimbările de antrenori, poate cele de jucători, nu e un prim "11" definit. Azi sunt buni, mâine sunt extrem de criticați, nu există un echilibru. Apreciez clubul, investește mult în tineri, chiar dacă mai sunt jucători ce n-au structură de performanță pentru Steaua.
"Dacă nu te califici, urmează căderea"
- Credeți că se va schimba Gigi Becali?
- Nu se va întâmpla niciodată asta!
- România ce șanse are în Islanda?
- Echipa noastră o văd mai bună, dar nu știu dacă este luptătoare, tare din punct de vedere fizic.
- Putem fi pe teren la Euro 2020?
- Putem, depinde de Mirel Rădoi, cât de inspirat va fi în alegerea primului "11". El are calitate, deși e tânăr antrenor. Dacă nu te califici, îți pierzi și tu încrederea ca tehnician, nu știi cum vor reacționa jucătorii, cum te vei impune în fața lor. Rădoi mi se pare un tip bun, respectuos, respectă jucătorii, are autoritate.
"Eu când eram tânăr, ca fotbalist, n-am avut o zi liberă, așa era pe vremea aceea. Acum, ce faci în ziua liberă? Dacă nu trăiești pentru fotbal, dacă nu faci sacrificii, se duce tot. În ziua liberă ar trebui să facă individualizare, ceva exerciții suplimentare. Niciodată nu trebuie să fii mulțumit!"
"Sunt mulți jucători mofturoși acum. Se plâng, nu le place munca, antrenamentul. Antrenamentul înseamnă durere! E o greșeală când jucătorii trec peste antrenor și discută direct cu conducătorii"
"E o eroare pe care o fac mulți jucători acum, care se admiră prea mult. Entuziasmul prea mare nu face bine! Secretul succesului, în viață, în general, este să fii umil, corect cu tine însuți, să nu fii mulțumit cu tine însuți. Trebuie să-ți pui întrebări: "De ce am câștigat, sunt eu bun sau adversarul slab?""
"Eu am început la 17-18 ani la prima echipă a lui U Cluj și cum m-am impus? A trebuit să-mi câștig respectul și încrederea antrenorului Remus Vlad, prin multă muncă și antrenamente. Alții au fost mai talentați ca mine, dar nu s-au impus! Și cei mai vârstă te acceptă, oricine te acceptă dacă ești bun. Câștigi meciuri, câștigă toată lumea bani"
Ioan Ovidiu Sabău
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”