Articol de Ionel Luţan, Alexandru Stanciu - Publicat vineri, 18 octombrie 2024 10:16 / Actualizat sambata, 19 octombrie 2024 03:21
Constantin Anghelache, fost președinte la Dinamo și Rapid, a încetat din viață la vârsta de 78 de ani. Constantin Anghelache a murit în noaptea de joi spre vineri, 18 octombrie.
Constantin Anghelache a lucrat în Securitate înainte de a se implica în fotbal.
Doliu în fotbalul românesc » A murit Constantin Anghelache, fostul președinte de la Dinamo și Rapid
Constantin Anghelache, fost președinte la Dinamo și Rapid, s-a stins din viață noaptea trecută, la vârsta de 78 de ani.
Constantin Anghelache era unul dintre apropiații lui Mircea Lucescu, poate cel mai bun prieten al actualului selecționer. Ei au colaborat mai întâi la Dinamo, apoi la Rapid după Revoluție, dar au făcut echipă inclusiv la Breaza, unde Anghelache a ocupat funcția de conducător între 2001 și 2010. În ultima perioadă, starea de sănătate a lui Anghelache se degradase serios. Tocmai din acest motiv, Anghelache a fost o prezență discretă în ultimele luni, evitând ieșirile în public.
În 2013, Anghelache revenea la Dinamo, la vârsta de 67 de ani, fiind numit atunci președinte executiv al clubului, în vremea în care Ionuț Negoiță era finanțator. În 2015, Anghelache o părăsea din nou pe Dinamo.
A fost omul care m-a adus la Dinamo. Avea o putere de muncă foarte mare, la 6 dimineața mă suna de pe bicicletă să întrebe despre echipă, era foarte documentat în toate domeniile. A suferit mult când a plecat de la club, cu el Dinamo a prins Europa League. Am ținut legătura cu el și după ce ne-am despărțit. Dumnezeu să-l ierte!
- Cristi Bobar, fost director sportiv la Dinamo, actualmente președinte CSM Reșița
CSO Tricolorul Breaza, mesaj după decesul lui Constantin Anghelache
„Clubul CSO Tricolorul Breaza își exprimă regretul pentru trecerea în neființă a fostului conducător al grupării brezene din perioada 2001-2010, Constantin Anghelache. Sub conducerea lui Constantin Anghelache echipa de fotbal a reușit două mari performanțe, în anul 2001 a reușit promovarea în Liga a 3 a, iar în anul 2009 a promovat în Liga a 2 a. Condoleanțe familiei și apropiaților!” a fost mesajul celor de la CSO Tricolorul Breaza, postat pe contul de Facebook.
Constantin Anghelache a lucrat în Securitate
Constantin Anghelache a fost profesor universitar de economie și a ocupat un loc în structurile Centrului de Informații Externe, actualul SIE, în perioada comunismului. A atins gradul de locotenent-colonel și a condus o unitate specială care coordona activitățile de comerț exterior și gestiona fondurile care curgeau către structurile serviciului de spionaj.
După 1989, Anghelache s-a lansat în afaceri și a fost cel care a adus cafeaua Amigo în România. De-a lungul timpului l-a cooptat și pe Mircea Lucescu în firmele lui.
Cornel Dinu a povestit un episod cu Constantin Anghelache de la „sfertul” cu Dinamo Minsk: „Arbitrul a venit cu nea Costică de la Londra”
Episodul povestit de Cornel Dinu s-a petrecut la momentul celui mai important rezultat din istoria clubului Dinamo: calificarea în semifinalele Cupei Campionilor Europeni (actuala Liga Campionilor), în ediţia 1983-1984. După ce, în „optimi”, Dinamo o eliminase spectaculos pe SV Hamburg, în „sferturi” roş-albii au dat peste campioana URSS-ului, Dinamo Minsk.
În tur, la Tbilisi (n.r. - meciul s-a jucat acolo din pricina faptului că la Minsk era o iarnă foarte grea), a fost 1-1. În retur, bucureştenii au învins cu 1-0. Ce rol a avut Anghelache? Povesteşte tot Dinu: „De data asta, i-am surprins noi în debut. A dat mai întâi Augustin, cu capul, în bară, în minutul 8. Dar, după numai două minute, la centrarea excelentă a lui Țălnar, n-a mai greșit ținta și a marcat. După pauză, chin mare. Ne-au atacat în valuri, au ratat, iar Moraru a scos vreo trei mingi miraculoase.
Arbitrul englez, Hackett, venit cu nea Costică Anghelache de la Londra, ne îmbărbăta: «Staţi în picioare că ştiu eu ce-am de făcut cu ruşii ăştia». Și într-adevăr a fluierat ca un mare profesionist, – Bentu sau Lică – din timpurile noastre. Astfel încât şi cei de la Minsk i-au strâns mâna la final. Să mai înţelegi ceva!”.