Articol de Dan Udrea - Publicat joi, 09 noiembrie 2023 17:32 / Actualizat joi, 09 noiembrie 2023 20:29
Becali distruge jucătorii sau Becali e un factor pozitiv pentru progresul unui fotbalist? Care dintre cele două afirmații poate fi aplicată ca ștampilă pentru modul în care un jucător se comportă și evoluează atâta vreme cât lucrează sub comanda patronului roș-albaștrilor, la FCSB?
Nu sunt puțini cei care susțin că jucătorii dau curs ofertelor din partea lui Becali pentru că ajung într-un loc în care câștigă bine și își încasează banii la timp. În plus, evoluează și la o echipă cu un nume important, care a vândut bine mai mereu și atunci perspectiva de a ajunge la un salariu de top și chiar într-un campionat bun e chiar reală.
În schimb, au fost și voci care au susținut că pentru un jucător, mai ales dintre cei tineri, nu e niciun avantaj să se dezvolte într-un mediu atât de ostil pe care îl creează singur Becali, din cauza declarațiilor, de multe ori violente, pe care le face la adresa propriilor fotbaliști după meciuri în care nu câștigă.
Comparația Olaru - Laidouni dă un răspuns devastator pentru Gigi Becali
GSP încearcă astăzi să ofere un răspuns la această dilemă. Și pleacă de la o declarație pe care Nicolae Dică a făcut-o la Orange Sport, comentând pe marginea meciului Napoli - Union Berlin 1-1, la oaspeți fiind titular fostul fotbalist al Voluntariului, Aissa Laidouni. „Când eram eu la echipă, am vrut să-l luăm, chiar au fost discuții avansate, nu știu exact de ce a picat transferul", a spus Dică. Laidouni n-a ajuns la FCSB, în schimb, în vara lui 2020, a semnat cu Ferencvaros.
Tot în aceeași perioadă, un alt fotbalist pe care FCSB îl curta intens, cam de același profil și apropiat de vârstă cu Laidouni, e vorba despre Darius Olaru, a dat curs propunerii lui Becali.
CE ERAU CEI DOI JUCĂTORI ÎN 2020
Darius Olaru:
- împlinea 22 de ani și evoluase pentru Gaz Metan
- în ultimul sezon plin pentru Mediaș jucase 34 de meciuri și marcase 4 goluri
- nu debutase în echipa națională
- avea o cotă pe transfermarkt de 1.100.000 euro
Aissa Laidouni
- tocmai ce împlinise 23 de ani și evolua la Voluntari
- în ultimul sezon plin pentru Voluntari jucase 23 de meciuri și marcase un singur gol
- nu debutase în echipa națională a Tunisiei
- avea o cotă de numai 400.000 de euro
CONCLUZIA: Olaru era peste Laidouni
Deși mai tânăr la acel moment, Olaru era un fotbalist mai important la acea vreme. Bifase inclusiv prezența la turneul final al CE U21 din vara lui 2019, când, deși era sub vârsta acelei generații, a bifat minute cu Croația și Franța, în faza grupelor.
600.000 de euroa fost suma cu care fiecare dintre cei doi a fost vândut: Olaru de la Mediaș la FCSB (ianuarie 2020), Laidouni de la Voluntari la Ferencvaros (iulie 2020)
De la acel moment au trecut mai bine de 3 ani. Puteau să fie colegi, dacă și Laidouni ar fi dat curs ofertei de la FCSB, însă drumurile celor doi au fost diametral opuse. Iar astăzi, după o perioadă suficient de mare, pentru ca un jucător să se dezvolte și să progreseze, raportul s-a răsturnat total în defavoarea lui Olaru.
Da, Olaru e un fotbalist care e titular la FCSB, poartă chiar banderola, are un salariu foarte bun pentru nivelul din România, 20.000 de euro net lunar, însă nu, n-a făcut nimic considerabil la nivel european, nici cu echipa de club, cu atât mai puțin cu naționala, în care nici măcar nu e titular.
Unde e acum Laioduni? La o formație de Bundesliga, unde e titular incontestabil. El are meciuri doar în Champions League (preliminarii și faza grupelor) mai multe decât toate aparițiile pe care Olaru le-a bifat în Europa League și Conference. În plus, a strâns un număr de peste două ori mai mare de selecții în naționala Tunisiei decât a bifat Olaru în tricolor. Și a și fost deja la un Campionat Mondial, cel de anul trecut, când a fost desemnat omul meciului împotriva Danemarcei, scor 0-0.
Iar raportul dintre cei doi, din perspectiva cotei, s-a schimbat. În prezent, Laidouni e de două ori mai bine poziționat decât mijlocașul FCSB-ului.
CE SUNT CEI DOI JUCĂTORI ACUM
Darius Olaru:
- are 25 de ani și 8 luni
- e titular și căpitan la FCSB, cu care a câștigat doar o Cupă a României
- n-are niciun meci în preliminarii sau grupe de Champions League
- a bifat 14 selecții, toate după ce a plecat de la Gaz Metan
- are un salariu de 20.000 de euro net lunar
- are o cotă pe transfermarkt.com de 5,3 milioane de euro: în ultimii 3 ani și jumătate a avut 4 intervale de calcul a cotei în care fie a bătut pasul pe loc, fie chiar a dat înapoi
Aissa Laidouni
- va împlini luna viitoare 27 de ani
- e titular la Union Berlin, așa cum a fost și la Ferencvaros
- a câștigat 3 titluri de campion și o Cupă a Ungariei
- Union Berlin l-a cumpărat în ianuarie 2023 în schimbul a 2,6 milioane de euro
- are 22 de meciuri în Champions League (13 în preliminarii și play-off și 9 în grupe): a jucat împotriva unor nume grandioase precum Barcelona, Real Madrid, Juventus, Napoli
- a bifat 35 de selecții pentru Tunisia, toate după ce a plecat de la Voluntari
- la Ferencvaros, în al 3-lea an câștiga 35.000 de euro pe lună; acum, la Union Berlin, are 70.000 de euro net lunar
- are o cotă de 10.000.000 de euro: de când a ajuns la Ferencvaros și până acum a progresat în toate intervalele în care site-ul transfermarkt.com i-a updatat nivelul
Ce fotbaliști de câmp au progresat și au ajuns să joace și să se impună în TOP 5 CAMPIONATE după ce au jucat pentru Gigi Becali
Nume | De unde a venit | Unde a ajuns să joace | |
Chiricheș | Pandurii Tg. Jiu | Tottenham, Napoli | |
Goian | FCM Bacău | Palermo | |
Nicoliță | Poli Timișoara | Saint-Etienne | |
Toșca | Viitorul | Betis, Benevento |
Au fost luați în calcul jucători care au bifat măcar 30 de meciuri la nivel de prima ligă în Premier League, LaLiga, Serie A, Bundesliga sau Ligue 1
VIDEO. „Atunci ar trebui să desființeze Școala de Antrenori!” » Alianță masivă anti-FCSB: „Cum să câștige nea Gigi, antrenorul? Să ne dea peste nas!?”
Citește și alte știri despre FCSB:
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”