Articol de Alexandru Barbu, Cătălin Stroia, Cristian Dragomir (video) - Publicat duminica, 07 mai 2023 14:11 / Actualizat duminica, 07 mai 2023 14:52
Pe 7 mai 1986, la Sevilla, Steaua trecea de Barcelona (2-0 la loviturile de departajare) și câștiga Cupa Campionilor Europeni. 37 de ani mai târziu, Elias Charalambous (42 de ani), antrenorul FCSB, a fost întrebat despre cea mai mare performanță din istoria fotbalului românesc.
„Știi ce s-a întâmplat pe 7 mai 1986?”, a fost chestionat cipriotul la conferința de presă premergătoare partidei cu Sepsi (luni, 21:00).
Elias Charalambous, despre Cupa Campionilor Europeni câștigată în 1986 de Steaua: „O zi istorică”
Sigur pe el, cipriotul a replicat: „Bineînțeles că știu. Vreau să spun că a fost o zi istorică pentru acest club. FCSB / Steaua e cunoscută în toată lumea pentru această zi. A fost o performanță istorică, greu de repetat”.
Charalambous avea atunci 5 ani.
37 de ani de când Steaua devenea regina Europei
Astăzi se împlinesc 37 de ani de la cea mai mare performanță a fotbalului românesc! Steaua a scris istorie în fața Barcelonei, în finala Cupei Campionilor Europeni. După 0-0 în timpul regulamentar, meciul a ajuns la penalty-uri.
Acolo, Helmuth Duckadam a devenit eroul unei națiuni. E primul portar din istoria fotbalului care a reușit să apere nu mai puţin de 4 penalty-uri la loviturile de departajare, performanţă cu care a ajuns în Guinness Book. Marius Lăcătuş și Gabi Balint au fost singurii jucători care au marcat pentru Steaua de la 11 metri, în poarta lui Francisco Gonzalez Urruticoechea.
Astfel, Steaua a devenit prima echipă din Estul Europei, şi prima dintr-o ţară comunistă, care a câștigat trofeul continental suprem.
Barcelona - Steaua 0-0 (0-2 la penalty-uri)
Steaua (4-4-2): Duckadam – Iovan (c), Bumbescu, Belodedici, Bărbulescu – Bălan (73, Iordănescu), Bölöni, Majearu, Lăcătuş – Balint, Piţurcă (112, Radu II)
Antrenor: Emeric Ienei
Barcelona (4-4-2): Urruticoechea – Gerardo, Blanquetti, Alexanco, Alberto – Victor, Schuster (84, Moratalla), Marcos, Pedraza – Archibald (111, Pichi Alonso), Hidalgo
Antrenor: Terry Venables
Loviturile de departajare:
Steaua: au ratat Majearu şi Boloni / au marcat Lăcătuş şi Balint
Barcelona: au ratat Alesanco, Pedraza, Alonso, Marcos
Ce mesaje au postat FCSB și CSA Steaua
FCSB și CSA Steaua, aflate în proces pentru palmaresul Stelei, au celebrat momentul prin postări pe Facebook.
Duminică, 7 mai, se împlinesc 37 de ani de la cea mai glorioasă zi a fotbalului românesc. În acea zi, pe Ramón Sánchez Pizjuán Stadium, Steaua București intra în istoria fotbalului, devenind prima echipă din Estul Europei care cucerea cel mai râvnit trofeu din fotbal, Cupa Campionilor Europeni (actuala UEFA Champions League), într-o finală disputată împotriva celor de la FC Barcelona.
Helmut Duckadam intra în Cartea Recordurilor după ce apăra patru lovituri de departajare consecutive, iar trofeul ajungea la București. Pentru această uriașă performanță, FCSB le aduce un omagiu și le mulțumește acelor mari fotbaliști pentru contribuția extraordinară adusă la dezvoltarea fotbalului românesc!
- FCSB
Și au trecut 37 de ani! 7 mai 1986.
E ziua magică a Stelei, ziua în care toată lumea a auzit de DUCKADAM, IOVAN, BUMBESCU, BELODEDICI, BĂRBULESCU, BALINT, BĂLAN, MAJEARU, BOLONI, PIȚURCĂ, LĂCĂTUȘ, MARIN RADU II, IORDĂNESCU, TUDOREL STOICA, STÂNGACIU, PISTOL, WEISENBACHER, dar și de antrenorul care a scris istorie în roșu și albastru, EMERICH JENEI.
Sunt eroii noștri, a milioane de suporteri. De ei ne aducem aminte an de an, vizionând cu aceeași plăcere penalty-urile apărate de Duckadam, golurile lui Balint și Lăcătuș, sau driblingurile lui Anghel Iordănescu, intrat la Sevilla când nimeni nu se mai aștepta. Au trecut de atunci 37 de ani, eroii noștri au îmbătrânit, dar în sufletele noastre vor rămâne mereu tineri. Pentru că ei au scris istorie în acea seară de 7 mai 1986...
- CSA Steaua
Au sărbătorit sâmbătă
Pentru a celebra 37 de ani de la câștigarea Cupei Campionilor Europeni, o parte din artizanii finalei cu Barcelona s-au strâns sâmbătă la Auchan Titan pentru a povesti întâmplări de la celebrul triumf.
Printre cei prezenți s-au numărat Duckadam, Ștefan Iovan, Tudorel Stoica, Adrian Bumbescu și Miodrag Belodedici. Pe lângă poveștile marilor fotbaliști, cei prezenți la eveniment au putut admira și un mini-muzeu în care au fost expuse mai multe tricouri, fanioane și fotografii ce țin de performanțele Stelei.
„O viață de om, 37 de ani! Chiar vorbeam cu Bumbescu și zicea: «Oare mai prindem 50 de ani?». Stai să prindem 40, ai răbdare! Mai sunt 3 ani până la 40. După vedem dacă mai prindem să sărbătorim 50 de ani de la acel moment. Din fericire, acea finală nu se poate uita pentru că va rămâne unică. În fiecare an, de 37 de ani, primesc aceeași întrebare: «A mai rămas ceva de spus?». Probabil că da, dar, în mare, s-a spus cam tot. Secrete n-au mai rămas. Există o satisfacție că avem făcut ceva ce, din păcate, în România nu cred că se va mai repeta”, a spus Duckadam.
Citește și:
De 7 mai, Ghencea a ajuns o glumă pentru adversari! Atmosferă DEZOLANTĂ la CSA Steaua - Oțelul