Articol de Andrei Crăiţoiu, Vlad Nedelea - Publicat marti, 27 iulie 2021 09:00 / Actualizat marti, 27 iulie 2021 10:46
UEFA ne-a pus pe harta lumii bune organizând patru meciuri de la Campionatul European în vara acestui an.
A făcut ca Arena Națională să arate colosal, să funcționeze la cel mai înalt nivel, iar organizarea partidelor să fie de top. Ce s-a întâmplat după Euro și ce-au învățat românii și autoritățile locale din asta? Mormane de gunoaie care zac uitate în stadion, scaune pline de pământ, mizerie cât cuprinde, mormoloci și WC-uri înfundate și nefuncționale.
După Euro 2020 se alege praful de Arena Națională!
Autoritățile locale și conducătorii fotbalului românesc s-au bătut cu pumnii în piept în urmă cu două luni de cât de șocați vor fi fanii și telespectatorii de cum arată Arena Națională pentru Euro.
Și-au fost șocați, dar în tot acest proces de transformare, meritul românilor a fost egal cu zero! Cel mai mare stadion România s-a transformat și a arătat ca o bijuterie fără ca ei să fi făcut absolut nimic.
UEFA ne-a arătat că se poate și a transformat stadionul într-un complex-bijuterie, care să își meriti cei 234 de milioane de euro investiții. Exact așa cum ar trebui să arate la orice oră.
Forul european a fost cel care a pus în funcțiune lifturile pentru suporterii cu dizabilități, pentru fani și pentru ziariști. Tot cei de la Nyon au branduit zidurile gri ale gradenelor și au făcut ca Arena să fie în elita stadioanelor de top, iar zona lounge de la VIP a prins cu totul și cu totul altă față! Buruienile au fost și ele curățate, steagurile montate, câinii au dispărut.
Arena Națională, diferență de la cer la pământ
Dar Euro 2020 a trecut, UEFA și-a strâns jucăriile și a plecat acasă, iar românii au crezut că dacă o lună a fost lux și bogăție, așa va fi și de acum încolo. Dar, surpriză!
S-au înșelat, iar Arena Națională arată ca după bombardament și se transformă, ușor, ușor, într-o ghenă. Asta după ce Primăria condusă de Nicușor Dan a luat administrarea arenei sub propria-i baghetă, după ce, timp de 10 ani, cei de la ALPAB s-au ocupat de tot ce mișca pe stadion.
Aceeași echipă de jurnaliști ai Gazetei Sporturilor a fost prezentă la cele patru meciuri de la Euro, dar și la cele patru de după turneul final.
Am asistat pe Arena Națională la meciurile CFR Cluj - CSU Craiova (10 iulie), Rapid - Chindia (17 iulie), FCSB - Karagandî (22 iulie) și FCSB - CSU Craiova (25 iulie). Două săptămâni cu patru meciuri, care au distrus imaginea glamour lăsată de UEFA și ne-au întors la realitatea specific românească: mizerie și nepăsare, indolență și bătaie de joc.
Experimentul GSP pe Arena Națională: de la tricou-model cu praf, la tomberoane ce dau afară de gunoaie
„Primăria Municipiului București vă urează bun venit pe Arena Națională" este mesajul care tronează la intrarea în tribună. De aici pornește "călătoria" jurnaliștilor Gazetei Sporturilor pe stadion. Să le luăm pe rând:
- Dacă ți-ai cumpărat bilet la meci și n-ai la tine cel puțin un pachet de șervețele, ți-ai nenorocit hainele! E imposibil să te așezi pe locurile pline de pământ (foto 1). Praful e de două degete, iar ca să faci locul cât de cât folosibil, ai nevoie de multă răbdare. După două pachete de șervețele umede folosite pentru două scaune, tot am plecat cu tricou cu "model". (foto 2)
- Dacă ai ghinionul să ai nevoie la toaletă, atunci e o mare problemă! Multe dintre ele nu funcționează, ușile sunt închise cu cheia, iar când ai găsit o ușă deschisă, dai de un alt necaz. Nu există hârtie igienică, iar de săpun sau șervețele, nici nu se pune problema!. În plus, multe WC-uri sunt înfundate, blocate, iar mirosul e insuportabil.
- Continuăm experiența, iar pe inelul interior al Arenei ai senzația că ai nimerit pe străzile din sectorul 1 sau la groapa de gunoi. Cutii de carton, zeci de sticle de plastic, saci plini cu resturi menajere, tomberoane peste tot, pline până la refuz. De o lună de zile, aici nu a călcat picior de om care să facă o minimă igienizare a zonei!
- Doar la meciul Rapidului cu Chindia au funcționat câteva puncte de unde suporterii își puteau cumpăra mâncare. Oricum, punctele de vânzare a alimentelor arată jalnic. Mesele pe care se serveşte sunt pline de mizerie, pline de praf, zgâriate, ruginite, cu urme de adeziv și excremente de porumbei.
67 de mii de euroeste suma lunară pe care Primăria Municipiului București o plătește pentru curățenia interioară la Arena Națională
- Intrăm într-un punct de comercializare! Frigiderele și lăzile frigorifice sunt scoase din priză și miros îngrozitor, zonele de preparare a crenvurștilor sunt ruginite, iar în chiuvetele blocate au început să apară mormoloci! Un adevărat focar de infecție! În plus, rafturile sunt aruncate pe jos.
- Arena Națională beneficiază de mai multe puncte de prim ajutor. O masă lungă plină de murdărie, câteva scaune, un pat și un dulap gol. Nu există absolut nicio dotare care să permită ca spectatorii să primească rapid un ajutor medical (foto 1). Există unele și ale poliției. Camera vizitată de noi n-a văzut de mult cum arată un mop și o găleată cu apă (foto 2). Câteva sticle goale, doze de energizant și coji de semințe după o "petrecere" a celor de la Locală.
- Înapoi la masa presei. Locul de unde jurnaliștii ar trebui să transmită publicului informațiile în timp real. În „mandatul" UEFA, masa presei dispunea de wi-fi la cea mai bună calitate, ecrane pentru a vedea meciul, reluări sau statistici în timp real. Acum au rămas doar scaunele numerotate, înghesuite și murdare de praf. În rest, dezastru! Dintre cablurile aflate acum o lună în prize, multe nu mai funcționează, iar wi-fi în secolul vitezei prinzi doar cu mare noroc.
124 de mii de europleacă lunar din bugetul Primăriei Capitalei pentru curățenia exterioară stadionului
Autoritățile, prin vocea primarului Nicușor Dan, transmit mesaje optimiste:
Vreau să vă spun un lucru. Arena Naţională este unul din avantajele competitive pe care Bucureştiul le are. Arena Naţională nu mai este o feudă, Arena Naţională este un spaţiu deschis pentru evenimente
Doar că realitatea e cu totul alta: Arena Națională a ajuns în doar câteva săptămâni să arate ca un stadion abandonat!
255 de meciuride fotbal au avut loc pe Arena Națională de la inaugurare și până în prezent. FCSB, Rapid, Dinamo și echipa națională au fost printre organizatori
Cifrele dezastrului la Arena Națională
- stadionul nu a produs profit în nici măcar un singur an dintre cei 10! De fiecare dată, fără excepție, sumele pe care Primăria le-a cheltuit au fost mai mari decât ce a încasat de pe urma evenimentelor desfășurate pe stadion.
- în chiar al doilea an de funcționare, 2012, deficitul a fost unul imens: peste 2,3 milioane de euro! A urmat o perioadă de relativ echilibru, în care pierderile, chiar dacă n-au dispărut, n-au fost majore. S-au încadrat undeva în jurul a 200.000-250.000 de euro!
- din 2018, Primăria a început să raporteze cheltuieli de 4-5 ori mai mari, iar veniturile, paradoxal, au pornit să scadă! Așa s-a ajuns ca în perioada 2018-2020 să fie nevoie de peste 11 milioane de euro destinați cheltuielilor cu administrarea și întreținerea arenei. Adică o medie de peste 3,5 milioane pe an sau aproximativ 300.000 de euro lunar!
- veniturile s-au tot diminuat, iar în perioada 2018-2020 s-au încasat puțin peste 1,3 milioane de euro, ceea ce înseamnă că în acest interval de timp Arena a provocat o gaură de 10 milioane de euro!
Arena Națională pune sportul pe pauză pentru...
...un concert de muzică retro
Pe 18 septembrie, cei mai reprezentativi artiști ai muzicii anilor ’80 și ’90 vor concerta pe Arena Națională, Forever Hit fiind unul din primele festivaluri de după restricții ce are pe același afiș muzicieni din întreaga lume. Alphaville, Dr. Alban, SNAP!, Ice MC, Sandra, Haddaway, Nana, C-Block, Tehnotronic, Londonbeat, Jenny (Ace of Base), Boney M, No Mercy, Captain Hollywood Project, Modern Talking ori Mr President și-au anunțat prezența la București. Biletele costă între 199 și 499 de lei.
...dar și pentru un turneu de gaming
Arena Națională va fi locul de desfășurare a turneului "The International", competiție online de Dota 2. Faza grupelor va avea loc în perioada 7-10 octombrie, iar faza principală va începe pe 12 octombrie. Apoi, pe 17 octombrie, cele mai bune două echipe de Dota 2 din lume se vor confrunta pentru câștigarea trofeului Aegis. Vorbim despre o competiţie cu premii de 40 de milioane de dolari, din care 16% merg la bugetul statului român, sub formă de impozite. Până în acest moment, organizatorii n-au anunțat prețul biletelor.
CITEȘTE ȘI
Laurențiu Reghecampf e noul antrenor al celor de la CS Universitatea Craiova! Anunțul oficial