FOTBAL  »  Superliga  »  CFR CLUJ

EXCLUSIV Becali, ia-ți notițe! Interviu sincer cu omul care dirijează destinele lui CFR Cluj: "Nu intervin la echipă fiindcă nu mă pricep la fotbal. Rolul meu e altul"

Marian Băgăcean spune că își dorește ca Dan Petrescu să rămână la CFR Cluj // FOTO: Cristi Preda
Marian Băgăcean spune că își dorește ca Dan Petrescu să rămână la CFR Cluj // FOTO: Cristi Preda

Articol de - Publicat joi, 31 mai 2018 13:01

Marian Băgăcean continuă să susţină că este finanţatorul principal la CFR: "Restul sunt speculaţii de presă". El spune că "fiecare trebuie să facă doar ceea ce ştie! Dacă unii au făcut altfel, poate că de aia au fost puțin mai jos decât noi". 

La începutul lui 2017, un personaj total necunoscut în lumea fotbalului, omul de afaceri Marian Băgăcean (44 de ani) prelua pachetul majoritar de acţiuni al CFR-ului, de la Arpad Paszkany. Cel puțin în acte. Pentru 1,5 milioane euro, achiziționa pachetul majoritar, 62 la sută din acțiunile grupării din Gruia. Pe atunci un club cu probleme.

Cu o "injecție" de încă 3,5 milioane de euro, a plătit toate datoriile. "Vreau să scot clubul din insolvenţă şi să intrăm în play-off în sezonul 2017-2018", anunţa imediat Băgăcean. A reuşit mult mai mult, CRF a cucerit chiar titlul 2018, al 4-lea din istoria clubului! Şi a rămas, așa cum a spus de la început, tipul de conducător discret, care preferă să nu iasă în evidență.

În lumea fotbalului se susține apăsat că neamţul Abris Lalbach, care are foarte multe afaceri în zonă, ar fi, de fapt, finanţatorul din umbră al clubului, prin intermediul unui apropiat de-al său, Neluţu Varga. Şi că Marian Băgăcean a fost pus la înaintare, el fiind doar reprezentantul lui Varga. Băgăcean o ține însă pe-a lui: "Eu sunt unicul patron, restul sunt speculații".

- Domnule Băgăcean, cum s-a schimbat viața dumneavoastră de când ați preluat pachetul majoritar de acțiuni de la CFR?
- Nu cu foarte mult. Poate puțin, la început, dar ăsta e rolul unui manager, să își creeze echipe care să conducă fiecare afacere. Așa am procedat și la CFR. Pe final, în play-off, recunosc că programul s-a cam aglomerat, mi-a luat ceva mai mult din timp. Dar a meritat. Iar celelalte afaceri nu au avut de suferit.

"Am sperat la titlu de la început"

- Vă așteptați ca echipa să câștige acest titlu atât de repede, din primul sezon de după ieșirea din insolvență?
- Speram, dar nu pot să spun că mă și așteptam să ieșim campioni. Noi am luat-o ușor. La început, ne-am propus să intrăm în play-off, apoi, văzând că lucrurile merg bine, am țintit mai sus, la podium, la un loc de cupe europene. Dar uite că am reușit mai mult și, pentru asta, toți cei din club merită toate felicitările!

- Întrebarea clasică: ne spuneți care a fost secretul reușitei?
- Și răspunsul o să fie tot unul clasic: munca în echipă. Nu confundăm lucrurile, fiecare și-a văzut de treaba lui, de bucățica lui, și și-a făcut-o cât a putut de bine. Am muncit în fiecare zi. Uitați, de exemplu, am stat și am sărbătorit titlul cu echipa, până pe la ora 7:00. Am dormit o oră și la 9:00 eram la birou, la treabă. Cum spuneam, muncim zi de zi. Poate că reușita noastră a venit și pentru că fiecare, la locul lui, a pregătit fiecare meci ca și cum ar fi fost unicul, cel de care depindea totul.

"Vrem să păstrăm ce am obținut"

- A fost vreun moment în care v-ați pierdut speranța la titlu?
- A fost un an plin cu momente grele. Fiecare meci a fost dificil, toți au jucat cu determinare împotriva noastră. Dar nu ne-am pierdut în niciun moment speranța, încrederea că putem deveni campioni. Un campionat se joacă până la capăt. Nici chiar când FCSB avea două puncte în față nu am capitulat. Uite că ei au pierdut la Iași și lucrurile s-au întors în favoarea noastră.

- Spuneți asta fiindcă ați luat titlul, dar dacă nu...
- Nu, o spun fiindcă așa a fost. Până la urmă, locul doi nu ar fi fost deloc o tragedie. Ar fi rămas regretul că am fost atât de aproape, dar campionatul nu fusese un obiectiv. Acum, normal, vrem să păstrăm ceea ce am obținut. Rămâne de văzut dacă vom și reuși. Dar un lucru e sigur: vrem să creștem, să dezvoltăm acest proiect, pe aceleași principii!

- Cu Dan Petrescu pe bancă și pe mai departe?
- El v-a spus că vrea să continue, noi vrem același lucru. E clar că au apărut şi alte oferte, normal pentru un antrenor bun, care a şi câştigat campionatul. Dar Dan Petrescu are un contract ferm cu CFR, pe încă un an. Îl aşteptăm să vină din vacanţă, în câteva zile, să vedem ce va decide să facă.

- Sincer, în acest sezon, de câte ori ați încercat, direct sau indirect, să influențați alcătuirea echipei, să impuneți un jucător sau altul pe post de titular?
- Niciodată.

- De ce?
- Fiindcă nu mi se pare deloc normal acest lucru. Eu sunt finanțator, acționarul majoritar. Nu mă pricep la jucători, la fotbal, nu e domeniul meu. Că îmi place e una, dar să te pricepi e altceva. De aceea am adus un antrenor cu experiență, capabil să obțină performanțe. Asta este treaba lui, el cunoaște fotbaliștii, stă mereu cu ei, îi simte pe cei mai în formă, știe ce vrea la fiecare meci. Eu n-aș putea să fac mai multe meserii deodată. Niciodată nu m-am gândit să fac asta și, fiți siguri, nici Dan Petrescu n-ar fi acceptat așa ceva! Dacă unii au făcut asta, e treaba lor, dar poate că și ăsta este un motiv pentru care noi suntem campioni, iar ei sunt puțin sub noi. Nu vreau să intru în polemici cu nimeni. Fiecare cu strategia lui. Eu, unul, n-am să intervin niciodată la echipă, prefer să rămân discret, să fac ce știu și atât! Noi vorbim puțin și facem mult. De ce să schimbăm ceva care a funcționat atât de bine?!

"Eu sunt investitorul!"

- Multă lume din fotbal continuă să susțină că, de fapt, nu dumneavoastră conduceți CFR, ci altcineva, din umbră, finanțează totul.
- (Iritat). Iar povestea asta... Pot să vă dau actele clubului, să vedeți. Nu e nimic de ascuns. Eu sunt investitorul, eu am acțiunile, eu sunt președintele Consiliului de Administrație. Restul sunt doar speculații ale presei.

- Cam cât a costat acest titlu, ca investiție?
- Mult, dar nu mai are importanță. Bugetul a fost apropiat de cel al echipelor care s-au bătut la campionat. Au apărut ceva cifre prin presă, se cam știu sumele.

- Ați făcut bugetul pentru anul viitor, ați stabilit suma pentru transferuri?
- Avem niște planuri, dar încă nu e nimic bătut în cuie. Finalul de sezon ne-a ocupat tot timpul, nu am făcut încă bugete, planuri clare de transferuri. Să ne întoarcem din vacanță și veți vedea. E clar că vrem să ne întărim, pentru cupele europene, pentru următorul sezon, dar nu vă pot da nume sau cifre. Să vedem ce își dorește și antrenorul! Vom discuta și, dacă ne place vreun jucător, o să-l luăm.

- Care rămâne principalul criteriu, în viziunea dumneavoastră, ca un jucător să ajungă la CFR?
- Caracterul. Dacă am câștigat acest titlu, asta s-a datorat, în mare măsură, și caracterului celor implicați. Jucătorii v-au spus, Dan Petrescu la fel, că disciplina și munca au fost atuurile noastre. Dar fără oameni de caracter nu ar fi fost posibil acest lucru. Și așa vrem să și rămână!

"Am spus mereu că o afacere trebuie susținută un timp, iar apoi să se autofinanțeze. Dacă am reuși calificarea în grupele Ligii Campionilor, acest lucru s-ar putea realiza foarte repede la CFR. E foarte greu, dar vom încerca"
Marian Băgăcean, acţionar majoritar CFR

"Acest moment va rămâne unul cu totul special pentru mine, doar e primul meu titlu obținut în fotbal, prima medalie! Sper să mai vină și altele"
Marian Băgăcean, acţionar majoritar CFR

"Dan Petrescu avea dreptate, poate nu eram aici dacă jucam doar la spectacol. E frumos să joci spectaculos, dar mai important e să strângi puncte pentru a atinge un obiectiv. Am făcut însă şi destule meciuri spectaculoase"
Marian Băgăcean, acţionar majoritar CFR

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Cine este Călin Georgescu, candidatul-surpriză care speră la accederea în turul 2 al alegerilor prezidențiale » Ce sport extrem practică
Stiri extrasport
Cine este Călin Georgescu, candidatul-surpriză care speră la accederea în turul 2 al alegerilor prezidențiale » Ce sport extrem practică
Momente ca în peluză, imediat după apariția exit poll-ului pentru prezidențiale: „Demisia, demisia!” » Stupoare la sediul partidului
Stiri extrasport
Momente ca în peluză, imediat după apariția exit poll-ului pentru prezidențiale: „Demisia, demisia!” » Stupoare la sediul partidului
Cum arată numărătoarea parțială a voturilor de la alegerile prezidențiale: lupta LIVE dintre Ciolacu, Georgescu, Lasconi și Simion
Stiri extrasport
Cum arată numărătoarea parțială a voturilor de la alegerile prezidențiale: lupta LIVE dintre Ciolacu, Georgescu, Lasconi și Simion

Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”

Alegeri prezidențiale 2024 în România: rezultate, exit poll și toate informațiile » Planurile principalilor candidați pentru sportul românesc! Cine intră în turul 2?


Comentarii (7)
1686525761599040
Mario Durm  •  31 Mai 2018, 18:38
Postat de Anton Pan pe 31 Mai 2018, 18:18

patronul de carton se face de rusine sustinand o minciuna sfruntata, cand de fapt el este paravan pentru pazcany si varga. S-a vazut ca si in 2018 chefereul a folosit aceleasi formule ca la titlurile sterpelite in 2008, 2010 si 2012: arbitrii prieteni, reciprocitati, jucatori din echipele adverse obositi sau neconcentrati. Nu degeaba chefereul figureaza in topul coruptiei din fotbalul european, mostenirea lui pazcany trebuie dusa pe noi culmi asa ca paravnaul cartonat bagacean este tocmai bun pentru a acoperi mizeria.

Toti fura ma... numai FCSB nu fura. E cea mai corecta echipa. Oare ce-a facut de la infiintare si pana acum? Face ce facea si pe vremea lu' raposatu'.

ares2024
ares2024  •  31 Mai 2018, 13:45

Credeți ca “șeful saivanului” înțelege ceva ? E ....banii lui și face ce vrea ....muschii lui !!!!

sprinjeanul
sprinjeanul  •  01 Iunie 2018, 08:14
Postat de Anton Pan pe 31 Mai 2018, 18:18

patronul de carton se face de rusine sustinand o minciuna sfruntata, cand de fapt el este paravan pentru pazcany si varga. S-a vazut ca si in 2018 chefereul a folosit aceleasi formule ca la titlurile sterpelite in 2008, 2010 si 2012: arbitrii prieteni, reciprocitati, jucatori din echipele adverse obositi sau neconcentrati. Nu degeaba chefereul figureaza in topul coruptiei din fotbalul european, mostenirea lui pazcany trebuie dusa pe noi culmi asa ca paravnaul cartonat bagacean este tocmai bun pentru a acoperi mizeria.

amice,steaua voastra,sau fcsb au castigat multe cupe si campionate dar macar jumatate din ele au fost furate.la fel si dinamo,asa ca nu te mai strofoca,daca au facut si clujenii ca voi.asta-i fotbalul romanesc,se vad performantele!

Vezi toate comentariile (7)
Comentează