Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat marti, 21 aprilie 2020 00:00
Dinamo ar putea retrograda. Și asta nu din cauza vreunei datorii către lotul actual, ci numai din pricina sumelor pe care le mai are de plată din urmă. Corbu, un fundaș ajuns la Chindia, anunță că nu cedează niciun ban
Dinamo lupta pentru salvarea de la retrogradare când a fost oprit sezonul, însă duce acum o bătălie și mai greu de câștigat, cu același obiectiv, rămânerea în primul eșalon. Clubul trebuie să stingă până pe 30 aprilie datoriile existente la 31 decembrie 2019, altfel nu va primi licența pentru campionatul următor și se va putea înscrie doar în liga a doua.
Datoriile devin tot mai mari!
Suma restantă ar fi de 180.000 de euro, după cum a spus Ionuț Negoiță, sau de 160.000 de euro, numărul pe care l-a pronunțat directorul general Bălănescu într-o ședință cu FRF, cu LPF și cu celelalte cluburi, o videoconferință care a avut loc în urmă cu o săptămână. Datoriile înregistrate recent, în 2020, nu sunt luate în calcul la acordarea licenței. Devin tot mai mari și acestea, din moment ce niciun salariu n-a fost plătit de la 1 ianuarie până în prezent.
Debitele vechi, din cauza cărora Dinamo riscă să pice în "B" indiferent de rezultate și de clasament, provin din relații cu foști fotbaliști ai clubului. Unul dintre creditori e Laurențiu Corbu, fundașul dreapta pe care Dușan Uhrin l-a dat afară după pregătirea din iarna asta, tocmai când începeau meciurile oficiale. Corbu a semnat cu Chindia și roș-albii au rămas datori la el. Acum ar avea nevoie ca jucătorul să semneze încă o amânare, pentru ca suma pe care o are el de încasat să fie scăzută din datoria totală.
Bani pentru 70 de zile!
Laurențiu anunță că n-are de gând să facă așa ceva, dimpotrivă, e hotărât să recupereze totul: "Eu mai am de luat bani din decembrie, din ianuarie și pentru zece zile din februarie. Cam șapte mii de euro ar fi suma. E dreptul meu și nu renunț la el!". Pentru licență, Dinamo ar trebui să îi plătească urgent lui Corbu aproape o jumătate din suma pe care o pomenește jucătorul, adică măcar salariul pentru luna decembrie. Ianuarie și bucata din februarie în care fundașul dreapta a mai fost angajatul "câinilor" pot fi amânate în continuare. În jurul a trei mii de euro are de primit urgent Laurențiu, altfel roș-albii vor retrograda.
"E o sumă de care am nevoie ca să trăiesc. Și sunt bani munciți, pentru care am făcut sacrificii. Nu se pune problema să renunț la ei, fiindcă atunci când am reziliat contractul cu Dinamo mi s-a promis că voi fi plătit până în ultima zi pe care o petrecusem acolo!"
Laurențiu Corbu
48 de meciuria bifat Corbu pentru Dinamo în Liga 1, fără să marcheze. Fundaș dreapta la bază, el a fost utilizat în 2019 mai mult ca apărător stânga, deoarece Uhrin nu avea o soluție specializată pentru acea poziție
Prunea e o problemă din actualitate
Dacă pe jucătorii din lotul lui Mihalcea i-a plătit pentru luna decembrie, Dinamo are către președintele Florin Prunea o datorie care contează în primirea licenței. "Eu nu am mai încasat salariul din septembrie. Nevastă-mea mă și întreabă «tu ce faci, mă? Nu mai produci nimic?»". Pentru trei luni, octombrie, noiembrie și decembrie, Prunea ar avea de încasat 15.000 de euro, salariul lui lunar fiind de 5.000 de euro. Negoiță nu-și asumă nimic.
Într-o declarație de la DigiSport, acționarul principal a insistat că nu recunoaște datoria către Prunea: "Nu e datoria mea, e datoria clubului. Nu eu l-am angajat pe Prunea, clubul l-a angajat! De ce trebuie să suport eu toate plățile? Le-am spus de mult timp conducătorilor că eu nu mă mai implic, să facă ei rost de bani. Au plătit salarii mari și au dus echipa pe locul al nouălea sau pe care e acum, că nici nu mai știu!". Contractul lui Prunea expiră la 30 iunie și fostul portar a anunțat deja că nici nu ia în considerare să mai continue la Dinamo.
"Mi-a căzut părul de la stres"
Fotbalistul căruia Dinamo întârzie să-i plătească măcar salariul pentru luna decembrie are o poveste teribilă, ca o dovadă despre sacrificiile pe care le fac sportivii profesioniști, chinuri pe care publicul nu ajunge întotdeauna să le cunoască. Laurențiu Corbu a ajuns la București în 2015, adus de Mircea Rednic de la Titu. În 2017 a suferit o accidentare gravă, ruptura ligamentelor încrucișate de la genunchi.
Ajuns la 25 de ani, Corbu a povestit în 2019, la GSP Live, coșmarul prin care a trecut: "Accidentarea a fost una dintre cele mai grave pe care le pot avea fotbaliștii. La două săptămâni după operație am învățat din nou să merg, nu-mi mai coordonam mișcările. Din cauza stresului începuse să îmi cadă părul. Mergeam la baie, mă spălam pe față și când duceam mâna pe cap rămâneam cu părul în palme. A fost extrem de greu să-mi revin, am avut nevoie de vreo trei stagii de pregătire ca să mă pun pe picioare, după primul cantonament tot nu eram bine".