Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea - Publicat miercuri, 14 noiembrie 2018 08:00
Ovidiu Petrache, unul dintre producătorii de gazon pentru stadioanele de fotbal, explică pentru Gazeta Sporturilor ce trebuie să facă Primăria pentru a nu pune lacătul pe Arena Națională.
Din august 2017 n-a mai fost circ cu gazonul de pe cel mai mare stadion al țării! Dar a venit momentul pentru un nou episod! Al zecelea de la inaugurarea din septembrie 2011. După un eveniment cu 3.500 de copii, iarba de pe Arena Națională a fost "măcelărită", iar Dinamo și FCSB au jucat pe nisip combinat cu mult pământ și foarte puțină iarbă. A fost scandal monstru după Derby de România, iar imediat primarul Bucureștiului a luat măsuri.
"Gazonul actual? Un bolnav pe patul de moarte"
"Având în vedere starea precară a gazonului de pe Arena Naţională, pe care a văzut-o toată lumea, că nu mai este niciun secret, am luat hotărârea de a închide Arena Naţională pentru toate competiţiile sportive şi de altă natură, pe toată perioada remedierii gazonului" a fost mesajul transmis luni seară de primarul Gabriela Firea. Aceasta a anunțat că abia în trei luni se vor putea juca din nou meciuri aici.
Gazeta Sporturilor a luat legătura cu directorul general al unei firme producătoare de gazon de lângă București, Ovidiu Petrache. Acesta a acceptat să vorbească pentru ziar despre situația din acest moment. "Soluții? Doamna Firea dacă vrea să închidă stadionul și să facă tratamente pe actuala suprafață pierde timpul degeaba! N-au ce să-i mai facă! Vine iarna, timpul urât, ce să mai pui pe picioare când el e mort în proporție foarte mare? E pământ, pământ! Degeaba însămânțează, dau cu substanțe și cu alte soluții. E apă de ploaie. N-au nicio șansă să-l pună pe picioare. Gazonul este un bolnav aflat la terapie intensivă care-și dă ultima suflare pe patul de moarte! Hai să ne trezim la realitate că ne mințim degeaba", a explicat Petrache.
"În șapte zile jucați și finala Champions League aici!"
Dacă Primăria vrea să refacă suprafața actuală, Ovidiu Petrache are o altă soluție. "Acest gazon a fost montat tot de mine, iar din august trecut și până acum n-a urlat nimeni. Iarba e ca un copil de care trebuie să ai grijă. Nu-l pui într-o curte și-l lași de capul lui. Dacă nu vrem să închidem stadionul, așa cum vrea doamna Firea, soluția e foarte simplă! Firma de întreținere a menținut cel mai bun și mai performant gazon timp de un an, până la decizia PMB care l-a compromis.
Nu trebuie să plătească un milion de euro, așa cum s-a întâmplat în vremuri de mult apuse pentru un gazon. Cu maximum 100.000 de euro vă garantez că în 7 zile se joacă pe Arena Națională, pe un gazon perfect, de cea mai bună calitate! Iar iarba pe care o am acum, cred că e cea mai bună din ultimii ani. E biliard! Îmi ia o zi să scot «mortul» din stadion, trei zile să montez iarba cea nouă, iar după alte trei zile se poate juca și finala Champions League la București pe o iarbă impecabilă", mai spune producătorul de gazon de la Săbăreni.
"Primăria a preferat ani de zile să aducă gazon de import, din Italia, Olanda, Austria sau Ungaria, și nu a luat din România! Dar degeaba montează un gazon impecabil, dacă nu avem meseriașii care să-l îngrijească așa cum scrie la carte"
Ovidiu Petrache, producător gazon
Trebuie montat gazon SuperSport
Pe câmpul de 60 de hectare de lângă București, de unde s-a achiziționat și ultima dată gazonul pentru Arena Națională, iarba își așteaptă cumpărătorii. Gazonul SuperSport (foto), dedicat exclusiv terenurilor de fotbal cu peste 75% Poa pratensis (floarea fânului), realizat special pentru a rezista mai bine la utilizare intensă e cel mai indicat pentru Arena Națională. Rulourile au o lungime de minimum 6 metri și o lăţime de 1,5 metri. Se recoltează și se montează mecanizat!
"Firma noastră nu oferă serviciile de întreţinere, drenare, irigare. Aceste servicii sunt strict specializate, ca și producerea de gazon în sine, și sunt obiect de activitate diferit, al unor firme diferite, în serviciul direct al beneficiarului", mai spun oficialii firmei specializată în producerea de gazon.
"Numai oameni nebuni în România asta"
Patronul FCSB, Gigi Becali (foto), a comentat decizia primarului general, care e și fina lui, de a închide Arena Națională. "Știam de problema cu DNA! Că, vezi Doamne, e conflict de interese, că e fina mea şi mi-a făcut mie un favor. Că e prea puţin preţul cu care mi l-a închiriat. Pentru că a fost şi o treabă din asta, că eu dădeam banii la mentenanţă înainte şi o scoteam din chirie. Este un dosar deschis la DNA, i-au chemat pe cei cu mentenanţa şi normal ar fi să ne cheme şi pe noi. Nu ştiu dacă pe mine, habar nu am, poate pe mine, că eu sunt ţapul ispăşitor, că, vezi Doamne, eu am mituit. Numai oameni nebuni în România asta, orice faci nu e bine. Anchete... Păi de ce faci, măi Becali, bine. Bă nebunilor, lăsaţi oamenii în pace să facă treabă", a declarat Becali.
"Ce gazon? Aţi văzut gazon azi? E o ruşine, a fost un joc de bătaie şi atât. E o ruşine să avem un singur stadion în ţara asta şi să aibă întâietate şuşanelele cu copii. Ne batem joc de el"
Mircea Rednic, antrenor Dinamo"Nici în Liga a 2-a nu avem un gazon aşa de prost. Nu e uşor să joci pe un astfel de teren, plin de nisip şi pământ. Aţi văzut că şi Nistor a făcut ruptură în minutul 30. Eu sper ca în trei săptămâni să se facă ceva cu acest gazon"
Nicolae Dică, antrenor FCSB"Greu să cataloghezi o partidă şi să cataloghezi evoluţiile a două echipe pe asemenea teren. Mai lipsea Laica, dar din câte am înţeles n-a ajuns în cosmos decât foarte puţin. Să ne batem aşa joc de un derby"
Mihai Stoica, director sportiv FCSB"Este cel mai slab gazon de când sunt antrenor în Liga 1. Este penibil. Nu credeam vreodată că Naţional Arena va ajunge să arate aşa cum arată acum"
Flavius Stoican, antrenor Poli Iași