Articol de Remus Răureanu, Victor Vrînceanu - Publicat miercuri, 13 februarie 2019 18:42
Eugen Neagoe a creat revelația campionatului, Sepsi, și acum simte că trupa din Covasna e blocată de interesele oculte din competiție.
- Domnule Neagoe, ați spus în urmă cu câteva luni că vreți să câștigați campionatul cu Sepsi. Mai credeți că e posibil așa ceva?
- Eu am zis că mi-aș dori să câștig campionatul, nu că e Sepsi favorită la titlu! Am fost luat la mișto din cauza acelei declarații, dar nu m-a afectat foarte tare. Sunt realist, visez foarte rar.
- De ce vă enervează atât de rău arbitrii? Au fost atât de multe greșeli?
- Unele au fost jenante, chiar cu arbitri buni. La meciul nostru de la Cluj, Chivulete la centru, Avram la tușă. Am înțeles, au validat un gol fiindcă au văzut arbitrii prin bară, și-au dat seama ce se petrecea pe linia porții... CFR nici n-a ajuns la poarta noastră în afara acelei faze! OK, am tăcut. Vine alt meci cu CFR, la Sfântu Gheorghe. Cine e arbitru? Chivulete, cu Avram asistent! Băi, las-o dracu! I-am și zis lui Chivulete: "La meciurile cu ăștia numai pe tine mi te trimit? Nu mai au alți arbitri?". Fault dur al lui Țucudean, nu i-a dat nici galben! I-am zis-o și p-asta.
- Și ce a răspuns Chivulete?
- El îi explica pe teren lui Țucudean că nu e frumos ce face! Ne-a bătut Sibiul din penalty dat pentru fault în afara careului. Atunci n-am comentat mult, jucaserăm prost noi. Dar cu CFR, nu l-a eliminat pe Țucudean și, în altă fază, Djokovici l-a faultat pe Velev, a deviat mingea și a ieșit penalty. Vașvari își trăsese adversarul în careu, da, dar dă fault în atac și nu se mai ajunge la penalty!
- Cam astea sunt erorile care v-au făcut să spuneți că Sepsi e defavorizată?
- Stați, că ne-am dus la Craiova și ne-au măcelărit! Cine ne-a măcelărit? Radu Petrescu, cel mai bun arbitru român! Păi, p-asta n-a făcut-o că e prost arbitru, a făcut-o cu intenție! Bărbuț trebuia să ia roșu din prima repriză și-l mai și înjura pe Petrescu! Le-am zis arbitrilor: "Voi sunteți nebuni? Vă e frică de el? Uitați-vă cât de mic e!".
"Gigi nu-l ia pe Tanti A!"
- De ce jucați des cu Tandia 9 fals? Se poate face un asemenea joc dacă nu ești Barcelona și nu-l ai pe Messi?
- Nu copiem pe nimeni, însă Barcelona n-are un "9" clasic nici când e Suarez pe teren, și el migrează mult. Tandia a fost atacant când a lipsit Simonovski, în alte situații a fost mijlocaș stânga sau a evoluat în spatele vârfului. Tandia e printre cei mai buni din campionat și noi nu ne-am străduit să-i facem reclamă, să-l promovăm așa cum fac alte cluburi. A avut oferte și din străinătate, și din România. Inclusiv pe mine m-au sunat doi conducători și m-au întrebat despre Tandia.
- Și cum de nu l-ați vândut?
- Credem că Tandia merită mult mai mulți bani. Când a declarat Becali că-l va lua pe Tandia sau pe Tanti A, așa cum îi spune el, am zis de atunci că e exclusă mutarea! Și rămâne exclusă!
- FCSB a fost, așadar, una dintre cele două formații care v-au întrebat de jucător.
- Nu, m-au sunat alte două echipe.
- Dar cum l-ați descoperit pe Tandia, un fotbalist bun și gratis, liber de contract?
- Adrian Pigulea mi i-a propus pe Tandia și pe încă un jucător. Deși sunt prieten cu Pigulea, l-am luat doar pe Tandia, pe celălalt l-am refuzat. Și de atunci n-am mai luat vreun fotbalist propus de Adrian, i-am zis că acum trebuie să vină cu ceva și mai bun ca să mă convingă. Tandia a avut probleme la început, a suferit fiindcă venea după accidentări și după o perioadă de pauză. S-a pus la punct în timp fiindcă e un băiat serios, ambițios. La început a suferit teribil, pentru că voia să joace, însă condiția fizică nu-i mai permitea să fie la un nivel bun.
"Rus se supărase că-l foloseam ca mijlocaș"
- De ce pe Rus și pe Ștefan, doi internaționali U21, îi folosiți pe alte posturi decât pe cele de bază? Primul e mijlocaș central în loc de stoper, al doilea joacă extremă, nu fundaș.
- Rus a venit mai târziu, după startul sezonului, și era în urmă cu pregătirea. Apărarea mergea bine și nu puteam să schimb fundașii doar ca să joace Rus! A debutat la Craiova ca mijlocaș, deși n-a fost încântat când l-am anunțat că va juca pe acel post. Am discutat cu el, l-am convins că poate fi mijlocaș. Are viteză, forță, detentă și tehnică bună pentru un fundaș central. Florin Ștefan are un stâng bun, ajută mult atacul, are forță de pătrundere, centrează, șutează periculos. D-aia îl folosesc și în ofensivă, are calități pentru atac.
- Explicația la îndemână e "normal că Sepsi se află pe loc de play-off, din moment ce încasează milioane de euro de la guvernul maghiar!". E corectă?
- E o prostie ce se vorbește! Dacă un oarecare politician, parlamentar român, iese cu o declarație că va investiga el cum e finanțată Sepsi din Ungaria... Prin ce să se remarce acel politician? Prin ce a făcut el? Nu, că probabil n-a pus vreun metru de asfalt! A venit el cu bomba senzațională, "ce se întâmplă la Sepsi!". Guvernul maghiar investește și în Slovacia, a construit la Dunajska Streda, un oraș cu 22.000 de locuitori, o academie de juniori fantastică! Plus stadion superb de 10.000 de locuri, bun și pentru Champions League. Și acolo e o comunitate de etnie maghiară. Proiecte asemănătoare mai sunt în Croația, în Serbia, în Slovenia, în Ucraina.
- Sepsi și Csikszereda încasează, împreună, peste 6 milioane de euro din Ungaria, asta nu e o invenție!
- Dar nu putem să facem noi ce vrem cu banii ăia! Sunt doar fonduri pentru infrastructură și pentru juniori: terenuri de antrenamente, echipament pentru copii. Au început să vină și copii din Brașov să joace la Sfântu Gheorghe. Guvernul maghiar nu ne dă banii "luați de aici și cheltuiți cum aveți voi chef!"! Nu sunt bani pentru transferuri sau pentru salariile seniorilor, astea se plătesc din drepturi TV, din sponsori, din surse proprii.
"Craiova nu e un oraș sau o echipă, e pasiunea extremă!"
- V-a ofertat, ca antrenor, vreun club mare? Steaua, Dinamo, Rapid?
- Niciodată. Probabil pentru că am încercat să tratez lumea cu respect, n-am luat la mișto fotbalul, așa cum fac alți antrenori. Eu nu pot să stau numai de miștouri și de cancanuri, ca alții! Și așa ceva e la modă acum în România. Dacă m-aș fi comportat așa și eu, probabil aș fi fost nonstop pe siteuri, prin studiouri. Antrenorul trebuie să fie pe teren cu echipa, nu într-un studio TV!
- Nici de la Craiova n-ați primit o propunere în ultimii ani, deși ați crescut acolo?
- Nu, de când e Rotaru nu am avut nicio ofertă. Oricum, Universitatea Craiova de acum are cele mai bune condiții pe care le-a avut echipa asta vreodată!
- Serios? Cele mai bune din istorie?
- Da, absolut! Terenuri de antrenament, cantonament, stadion nou superb. Craiova poate emite pretenții la câștigarea campionatului. Și eu zic că e Universitatea adevărată, din moment ce vedem 20.000 de oameni în tribune.
- De ce din 1991 n-a mai câștigat U niciun titlu? Că fotbaliști buni au mai fost.
- S-au făcut greșeli foarte mari. La Craiova au crescut mereu fotbaliști mari, unii nici n-au bifat vreun minut la Universitatea. Adrian Ilie e un exemplu. Universitatea nu e o echipă obișnuită, e un fenomen de când mă știu! Orașul trăiește fotbalul la intensitate maximă, oamenii își iubesc echipa. Când eram copil, despre Oblemenco se vorbea la fiecare colț de stradă. Nu era doar un atacant, un golgeter, era legenda orașului. Pe urmă a apărut "Craiova Maxima", prima echipă românească într-o semifinală de cupă europeană. Formidabili fotbaliști! Sunt mândru că am debutat lângă mulți dintre ei: Lung, Negrilă, Tilihoi, Ungureanu, Irimescu, Geolgău, Cârțu. Ca să ajungi în acel vestiar era greu de tot, concurența era fantastică.
- Ați trecut pe urmă la Dinamo, ceea ce nu e tocmai firesc pentru un fotbalist crescut în Craiova.
- Jucasem patru ani în străinătate și când am vrut să revin în România am avut doar oferta de la Dinamo. Nu era un moment bun al clubului, deși existau talente mari care ulterior au ajuns și în națională: Petre, Tararache, Contra, Ciobotariu, Prunea, Hâldan, Mihalcea, Marius Niculae, Florentin Petre, Daniel Rednic, Daniel Florea.
- Rezultatele erau slabe, chiar dacă numele pe care le-ați enumerat sună bine!
- Da, dar nu te lua după cum îți sună ție numele acum! Pe vremea aia erau mai toți foarte tineri, erau niște copii.
- Erau mai grele antrenamentele pe care le parcurgeați ca jucător decât cele pe care le comandați acum, ca tehnician?
- Mult mai grele! Alergam, nu glumă! Mii de kilometri la fiecare antrenament! S-a schimbat fotbalul, acum lucrăm mai mult cu mingea, suntem în altă epocă. Se joacă mai rapid acum, dar nu mai sunt în România fotbaliști mari, genii cum am avut în trecut. Naționala din '94 a fost un produs al muncii din comunism. Nu întâmplător au existat rezultatele grozave din anii '80: trei echipe în semifinale de cupe europene plus încă două finale ale Stelei, una câștigată. Am spus trei semifinale fiindcă și Steaua a mai jucat o semifinală, pierdută cu Benfica, și au mai fost Craiova, tot cu Benfica, și Dinamo cu Liverpool.
"Cu Mititelu? Mai rău decât în junglă!"
- Sunteți rudă cu Pițurcă? Multă lume remarcă asemănarea fizică, unele gesturi comune.
- Da, suntem rude după tata și după mama lui Piți.
- Adică veri?
- Da, da.
- V-a influențat Pițurcă?
- Am și colaborat, am pornit la drum împreună la Steaua, unde Piți era manager general și eu eram antrenor. Am rezistat doar trei etape, după care s-a întâmplat ce s-a întâmplat. Ne-am dus la Craiova, unde iar n-aveam ce să facem cu jucătorii neplătiți de nouă luni de zile. Ce am pățit atunci la Craiova nici în junglă nu se poate petrece!
- Cu Mititelu?
- Păi, Pițurcă vine acolo să te ajute și tu-i mai și iei banii? Mă rog, nu vreau să-mi mai aduc aminte de acea persoană.
- Nu a greșit și Pițurcă vreun pic în relația cu Becali? N-a fost prea strict?
- Nu cred, Piți ceruse doar să nu se implice patronul în activitatea echipei și să nu mai vorbească despre jucători. Nu mi se pare c-a cerut ceva exagerat. Și Gigi a zis că face cancer la limbă dacă nu vorbește!
- Ca "principal", v-ați lovit de asemenea probleme?
- Am avut probleme în Cipru, la Aris Limassol. Am luat echipa de pe ultimul loc, cu un punct, am urcat pe șapte, aproape de play-off. Din acel moment, patronul a început să mă întrebe de ce nu joacă X, de ce nu e Y. I-am spus "ar fi mai bine să-ți găsești alt antrenor". Și așa s-a și întâmplat.
- Apropo de Aris, ați avut un conflict cu Rednic într-un amical cu Dinamo, când îi antrenați pe ciprioți. Mai țineți minte ce v-a supărat?
- Nu ne-am certat, i-am strigat secundului Iulian Mihăescu: "Băi, dar voi și în amicale vreți să furați?".
- Faptul c-o antrenați pe Sepsi are legătură cu experiența de la Ferencvaros din cariera de jucător?
- Ha-ha-ha! Nici nu știu... Eu am plecat de la Craiova la Ferencvaros în 1994, am câștigat și Cupa, și campionatul în Ungaria. Am eliminat-o pe ȚSKA Moscova din Cupa Cupelor, am câștigat și contra lui FC Porto, care avea o formație fantastică, erau Vitor Baia, Aloisio, Jorge Costa, Rui Barros, Drulovici, Secretario. I-am bătut cu 2-0 la Budapesta, nici n-au mișcat! Mourinho era secundul lui Bobby Robson.
"Când am venit la Sepsi mi-am asumat răspunderea că voi păstra echipa în prima ligă și am reușit. Acum un an n-am avut vacanță, alături de directorul sportiv Janos Bokor am urmărit jucători și am reușit să-i alegem pe unii buni"
Eugen Neagoe, antrenor Sepsi
9 cluburia bifat Neagoe ca jucător: U Craiova, Farul, Vasas, Ferencvaros, Alki, Omonia, Dinamo, Veria, Extensiv