FOTBAL  »  Superliga  »  INTERVIU

EXCLUSIV Justin Ștefan, adjunctul lui Gino Iorgulescu la LPF, anunță schimbări mari în Liga 1: "Nocturnă și instalație de încălzire, obligatorii!" + "Vom introduce VAR, avem banii"

Articol de , , - Publicat miercuri, 05 decembrie 2018 17:07

LPF e sigură că va obține în continuare măcar 27,5 milioane de euro din drepturi TV. Justin Ștefan, adjunctul lui Gino Iorgulescu, le dă cluburilor și vestea proastă: nu mai au voie să consume cât vor pe salarii, obligatoriu trebuie să aibă nocturnă și instalație de încălzire a gazonului sau dispar din campionat.

Prima parte a anului viitor va fi cu emoții pentru cluburile din Liga 1. Și din cauza turneelor play-off și play-out, dar mai ales din pricina expirării contractului de drepturi TV. Va mai plăti cineva 27.500.000 de euro, ca până acum? Sau se va prăbuși competiția, dacă televiziunile nu vor mai fi interesate s-o sprijine, din moment ce toată lumea depinde de drepturi, așteaptă tranșele ca să achite salariile.

Justin Ștefan, omul numărul 2 din Liga Profesionistă de Fotbal, e convins că vor veni aceiași bani, dacă nu cumva chiar mai mulți!

-Domnule Ștefan, contractul de drepturi TV expiră după acest sezon. Ce va face Liga mai departe?
-Modelul actual de valorificare se pare că nu a creat frustrări în rândul televiziunilor și mai ales al consumatorilor. În momentul de față, neexistând o exclusivitate, indiferent de rețeaua de cablu la care ești abonat, poți avea acces la jocurile din Liga 1. Modelul actual este sănătos din perspectiva dreptului concurenței și probabil vom valorifica în același mod. Toate meciurile pot ajunge la consumatori. Nu ne gândim să vindem pe pachete de meciuri, le scoatem la vânzare pe toate, ca până acum.

-Prețul pentru drepturi va mai scădea?
-Nu, e exclus! Discuția pleacă de la 27,5 milioane de euro plus TVA. Luăm în calcul să crească prețul, în niciun caz să scadă!

-Nu e prea mare prețul față de valoarea campionatului?
-Nu. Din perspectiva noastră, nu. Ne-am uitat pe audiențe și există o relație de dependență între fotbal și media, fiecare obținând beneficii de pe urma acestei colaborări. Credem că este o sumă îndreptățită, având în vedere că nu vorbim doar de 90 de minute, atât cât ține un meci, ci vorbim și despre emisiunile și buletinele de știri care au la bază produsul Ligii 1. Televiziunile profită de campionat și altfel decât cu transmisiunile partidelor.

"Toată lumea să vadă Liga 1"

12 rk gazon

-Dincolo de planurile LPF, aveți vreun semnal de la televiziuni că ar mai vrea să cumpere meciurile?
-Din câte știm, televiziunile sunt interesate să continue colaborarea. La noi n-au ajuns nemulțumiri. Dacă ne gândim la interesul comun, atât noi, cât și televiziunile vrem să creștem produsul Liga 1. Nu ne gândim la diminuarea contractului. Nu vrem să ajungem mai jos pentru că efectul ar atinge și audiența. Dacă la cluburi ajung mai puțini bani, valoarea campionatului scade, scad și audiențele și televiziunile încasează mai puțin din publicitate. E o dependență de banii din drepturi TV, banii de la televiziuni acoperă cam 40 la sută din bugetul unei formații din Liga 1.

-Liga i-a cedat drepturile societății ISB, care le-a vândut mai departe către televiziuni. De ce e nevoie de un intermediar?
-S-a consolidat relația cu ISB și societatea aceasta are niște pârghii mai bune pentru a vinde mai departe meciurile către televiziuni. Firma are în portofoliu și două televiziuni, Look și Look Plus, așa că pot să vadă partidele și persoanele care sunt abonate la rețele fără Telekom Sport și fără DigiSport.

-În afara televiziunilor care transmit acum meciuri, ați mai discutat și cu alte posturi?
-Doar cu TVR, pentru transmiterea rezumatelor după fiecare etapă. Vom vedea dacă se va întâmpla asta. Ar fi important pentru competiție, din moment ce TVR are o acoperire de 90 la sută din populație. Nu cred că pierde cineva dacă s-ar vedea rezumatele și la TVR.

-Calculul e, așadar, ca Liga să încheie un contract cu ISB prin care cluburile să încaseze în continuare 27,5 milioane de euro pe an și din vara viitoare încolo.
-Categoric! Contractul va fi, probabil, tot pe cinci ani. Cred că așa e convenabil și pentru cumpărătorul ISB, ca să aibă timp să ajungă la profit.

"Nu mai criticați competiția!"

-Cum vi se pare că se vede campionatul?
-Liga e mulțumită de colaborarea cu televiziunile, dar s-ar putea și mai bine. E un perteneriat, nu poate unul fără celălalt. Trebuie să ne asumăm obligații mai clare față de televiziuni, legate de jocuri, de flash-interviuri la care să participe antrenorii și jucătorii solicitați. Plus obligația de a insista pe marketing, pe atragerea spectatorilor. Le vom impune cluburilor să folosească niște bani din drepturile TV în scopul atragerii oamenilor în tribune. Eu zic că și televiziunile ar trebui să aibă o atitudine mai pozitivă față de campionat, față de produs.

-Cum adică?
-Nu mi se pare corect să existe un discurs critic față de campionat, pornit din comparații nerealiste cu ligile mari din Europa! Dacă tu, comentator, spui "după un meci fantastic din Bundesliga, acum avem din nou un joc din Liga 1", tu afectezi produsul! Scazi reputația unei competiții pentru care tu dai bani! Și nu e normal să compari meciurile din România cu campionatele din Anglia, din Spania, din Germania! Un club de acolo are un buget de 400 de milioane sau de 600 de milioane de euro, în vreme ce toate echipele din Liga 1 au consumat 72 de milioane de euro în 2017. E corect să compari jocul? Campionatul de fotbal înseamnă entertainment, e o producție de divertisment.

-Dar și un film e entertainment și-l putem critica dacă l-am văzut și ni s-a părut slab.
-Tocmai, patronii și antrenorii din fotbal, ca și televiziunile de sport, trebuie să priceapă că sunt vremuri tot mai dificile. Meciurile din Liga 1 intră în concurență și cu alte campionate, și cu filme, și cu rețelele de tipul Netflix. Trebuie să ne schimbăm strategia, să promovăm mai bine campionatul românesc.

"Prea mulți bani pe salarii!"

-Ați transmis recent niște mesaje în care urecheați televiziunile din cauza orelor la care programează partidele. A părut ciudat, într-un parteneriat despre care vorbiți.
-Pentru că trebuie să punem suporterul pe primul plan. Oamenii sunt frustrați, nu le convine să fie programate meciuri la 9 seara, fiindcă vremea e rea, a doua zi au serviciu sau copii de dus la școală și e mai greu să-și facă programul dacă pleacă de la stadion la miezul nopții. Orele nu sunt prietenoase cu cine vrea să meargă pe stadion, transmisiunile TV "canibalizează" audiența de pe stadioane! Momentan, ne-am înțeles ca jocurile să înceapă la 8 în loc de 9 și încercăm să programăm un singur meci lunea. Televiziunile insistă pentru partide în prime-time, când au prețul cel mai mare pentru publicitate.

-Dacă posturile care transmit acum spun că nu mai vor să plătească același preț, are Liga și un plan B?
-Mă îndoiesc c-o să avem nevoie de un plan B, deși avem soluții. Am avut discuții și cu societăți din străinătate. Cine transmite acum meciurile nu e frustrat din niciun motiv, v-am spus, mai ales că se împarte prețul drepturilor între mai multe posturi, nu dă nimeni toată suma ca să aibă exclusivitate.

-Televiziunile trebuie să plătească pentru o competiție slăbită și de regula U21. Din sezonul viitor vor juca doi tineri în fiecare echipă. De ce acceptă Liga?
-Am tot avut discuții cu FRF, noi credem că soluția cea mai bună pentru dezvoltare ar fi niște reguli minime de infrastructură, de investiții în academiile de juniori. Plus modelul italian, ca fiecare club din prima ligă să înscrie o echipă în al treilea eșalon, o formație U23. Nu e suficient să-i obligi să folosească un jucător sau doi sub 21 de ani. Nu sunt convins că regula U21 ajută la ceva. Apărarea noastră față de FRF a fost tocmai asta, că Liga 1 e un produs comercial, e fotbal profesionist. Tu, Federație, mă obligi să folosesc un jucător a cărui valoare e mai mică.

-De ce Liga programează meciuri pe terenuri înghețate?
-Am discutat cu Federația și din sezonul viitor vom introduce criterii noi pentru cluburile care promovează în Liga 1. E vorba despre stadioane, în primul rând: să existe un număr de locuri, obligatoriu să fie nocturnă, fără termen de grație și alte povești! Plus instalație de degivrare, una care să funcționeze obligatoriu cât durează iarna. Îți faci calcule să promovezi, vrei să joci în Liga 1? Fă niște cheltuieli și îndeplinește criteriile minime! OK, nu putem să avem peste tot stadioane ca la București și ca la Craiova, dar să respecte niște norme minime! Vor fi măsuri dure!

-Care măsuri? În afara celor legate de stadioane.
-Am constatat că sunt cluburi unde salariile sunt foarte mari, raportate la veniturile societăților. Vom susține introducerea obligației ca masa salarială să nu depășească 70 la sută din veniturile realizate pe anul anterior. Ai încasat un milion de euro anul ăsta? În sezonul care vine vei putea să consumi cu salariile doar 700.000 de euro. Nu putem tolera riscul ca un club sau altul să se retragă din competiție, fiindcă ne-ar afecta pe toți, televiziunile vor calcula despăgubiri echivalente cu numărul meciurilor care dispar din program. În Spania există regula asta, cu 70 la sută. Te duci la Ligă să înregistrezi un jucător nou și ți se spune: "Ai depășit bugetul". Și-ți dă contractul înapoi, nu ți se permite transferul.

"M-au surprins declarațiile jucătorilor de după tragerea la sorți a preliminariilor Euro. Au spus toți că luptă pentru locul al doilea! De ce nu pentru primul loc? Mi se pare o mare problemă de mentalitate. Ne speriem și de Spania, și de două țări, Suedia și Norvegia, care sunt mai bune la sporturi de iarnă.

Modul în care se împart banii din drepturi TV, în funcție de clasament și cu diferențe mici de la un loc la altul, mi se pare în regulă. Drept dovadă, a câștigat altă echipă campionatul de la un an la altul, deci repartiția drepturilor TV n-a dezechilibrat competiția.

"FRF a cerut 5 la sută, taxă de solidaritate. Solidaritatea poate funcționa cu fotbalul amator, nu cu liga a doua și a treia, în care evoluează fotbaliști profesioniști! Și putem să dăm 5 la sută doar dacă apare un venit suplimentar, să încasăm ceva din alte surse, nu din drepturi TV!"
Justin Ștefan, secretar general LPF

”Vom introduce VAR, avem banii!”

12 fotomontaj

Sistemul de arbitraj video va apărea în Liga 1 din sezonul următor, cu costurile acoperite din publicitate, susține Justin Ștefan.

-Hagi a propus ca Liga să oprească din drepturi TV banii pentru salariile jucătorilor, să garanteze astfel că sunt plătiți salariații. De ce nu faceți asta?
-Pentru că nu se poate face. Multe cluburi au restanțe, așteaptă tranșele din drepturi TV ca să achite datorii din urmă. Dacă noi le oprim valoarea salariilor curente, se blochează fiindcă n-au cu ce să plătească restanțele către alți creditori. Ar trebui ca la un moment dat toată lumea să se afle la zi cu plățile, de acolo am putea să reținem noi sumele. Plata salariilor la timp constituie o problemă, e o miză mare, că nu se poate face fotbal pe burta goală. Fiecare jucător muncește ca să livreze niște bani pentru familie, pentru părinți, frați, surori.

"Rămân 14 echipe"

-Sistemul de arbitraj video de cine depinde?
-De Federație, că ea schimbă regulamentele și tot ea trebuie să confirme că are numărul necesar de arbitri.

-Bani ar fi pentru VAR?
-Am vorbit cu mai mulți sponsori și n-ar fi probleme cu sursele de finanțare. Când se oprește jocul pentru arbitraj video, pe ecran se deschide un chenar. În acel chenar pot fi difuzate și reclame. Televiziunile din top 5 comercial au tot spațiul din prime-time vândut, singura șansă a unei societăți să mai prindă un loc la TV pentru publicitate e să cumpere spațiu pe panourile de pe marginea terenului, inserții grafice sau acest sistem VAR. Am trimis către FRF caietul de sarcini pentru implementarea VAR. FIFA ne-a dat o listă cu condițiile de licențiere, cu firmele care pot să instaleze VAR, fiindcă trebuie să fie o societate licențiată FIFA. Da, vrem să avem arbitraj video în Liga 1 din sezonul 2019-2020. E un sistem bun pentru toată lumea, pentru corectitudinea competiției.

-Burleanu vrea 16 echipe în Liga 1. Sunt șanse să fie primite două în plus?
-Pe termen scurt, nu. Sistemul cu 14 echipe a funcționat și am putea vorbi despre mărirea numărului doar dacă vor apărea în liga a doua branduri mari, din orașe mari. Dacă-mi vine un club care e dependent de bani publici, acel club mai mult riscă să-mi afecteze competiția.

"Să ne lase și pe noi în Champions!"

-Acum e dependență de bani publici în prima ligă?
-Nu, nu mai există așa ceva. Au fost discuții cu Curtea de Conturi, care a blocat finanțarea de la primării și edilii sunt rezervați acum în privința susținerii fotbalului profesionist. Nu ai voie să finanțezi cheltuieli operaționale, ca salariile, spre exemplu, poți să investești, ca primărie, doar în infrastructură, în centre de tineret.

-Lumea s-a bucurat degeaba pentru legea care permitea alocarea a 5 la sută din bugetul local pentru sport?
-Nu degeaba, banii se pot duce în dezvoltarea cluburilor. Nu în fotbalul profesionist!

-Europa League 2 ce înseamnă?
-Robert Pongracz, colegul meu, m-a ținut la curent cu ideea UEFA de a înființa Europa League 2. UEFA vrea să micșoreze diferența dintre cluburile mari și cele mici. Echipele din România trebuie să parcurgă multe preliminarii până în grupele Champions League. Nu e normal! Are dreptate Hagi când spune că nu e corect. Discrepanța dintre bogați și săraci devine tot mai mare.

-Că tot vorbeați despre produs, UEFA își apără produsul. Un Juventus-Manchester United e mai interesant decât ar fi un meci cu FCSB.
-Pentru că FCSB n-are acces la bani. Dă-i acces la banii UEFA și va investi mai mult și FCSB, va deveni mai puternică. Uitați-vă cine ajunge în fazele eliminatorii din Champions League, că sunt aceleași cluburi an de an. Cine câștigă campionatele din Italia, din Germania, din Franța? Aceleași cluburi! Bogații devin tot mai bogați, săracii nu se mai pot apropia de ei. Și interesul față de competiții scade când câștigă mereu aceiași, lumea se plictisește. 

"LPF n-are nicio vină că s-a jucat Dinamo-Steaua pe un teren foarte prost. Dinamo a fost clubul organizator, iar arbitrul e cel care decide dacă pornește jocul sau nu. Încercăm să asigurăm condiții mai bune cu criterii noi de licențiere.

"Becali nu există în actele FCSB și eu mă iau după acte, deci el e doar suporterul principal al acelui club. Serios acum, ar fi bine să mai existe zece ca Gigi Becali, am avea un fotbal mai bun, mai puternic.

CSM București e un club de drept public și n-ar avea dreptul să joace în prima ligă de fotbal. La handbal se poate. CSA Steaua e la fel, nu poate juca în Liga 1 așa cum e organizată acum. Dacă face o asociere și devine de drept privat, capătă drept de promovare"
Justin Ștefan, secretar general LPF

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Superliga
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău
Superliga
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează