Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat miercuri, 06 februarie 2019 07:56
În aprilie 2018 a avut loc ultimul test realizat de Agenţia Naţională Anti-Doping în fotbalul românesc, după ce pe parcursul anului 2017 se ajunsese la 231 de analize.
Liga 1 şochează din nou! De această dată dintr-o perspectivă extrem de periculoasă: niciun fotbalist din Liga 1 n-a fost testat anti- doping în ultimele 10 luni! Ultimul test de această natură a avut loc în aprilie 2018 şi a fost realizat la solicitarea ANAD. De atunci, n-a mai existat niciun astfel de control! Absolut niciunul! Chiar şi cele de anul trecut, din intervalul ianuarie - aprilie, au fost foarte puţine, doar 17. Dintre acestea, numai 4 au fost în timpul competiţiei, restul de 13 fiind realizate în afara sezonului.
Dispariţia totală a testării în fotbalul din România a fost influenţată în mod direct şi de suspendarea autorizaţiei laboratorului de la Bucureşti, din noiembrie 2017, atunci când în urma unui raport WADA s-a dovedit că aici au fost trucate anumite probe. Totuşi, ANAD a continuat să funcţioneze, iar testările ulterioare acelei date au fost trimise pentru analiză în alte ţări: Grecia, Austria, Germania, aşa cum se întâmplă şi în prezent.
Totuşi, ANAD şi-a restrâns cât a putut activitatea, n-a mai făcut solicitări pentru fotbal, iar FRF, LPF şi cluburile au avut şi ele aceeaşi atitudine pasivă. N-au cerut niciun control, deşi, teoretic, dacă s-ar fi cerut chiar la meci, acest lucru ar fi fost efectuat de Agenţia Naţională Anti-Doping.
212 meciuris-au jucat din aprilie 2018 şi până în prezent, exclusiv în Liga 1, la care se adaugă celelalte din Cupa României şi ligile inferioare, toate aceste jocuri fără control doping
CE SPUNE PREŞEDINTELE ANAD: Cristi Balaj
"Am avut deja o discuţie cu preşedintele FRF, iar Răzvan Burleanu s-a arătat extrem de deschis pentru a avea o colaborare care să creeze siguranţă şi linişte tuturor participantelor din fotbalul românesc. Am avut o discuție şi cu reprezentanții LPF pe această temă. S-au arătat încântați să avem în viitor o întâlnire și să dezvoltăm o colaborare.
Am auzit în trecut, şi probabil că şi asta e o cauză pentru care s-a ajuns aici, ca 10 luni să nu existe niciun test doping în fotbalul românesc, că ANAD trebuie să se implice şi să solicite testările, că nu e treaba FRF, LPF şi a cluburilor. Fals. ANAD are acelaşi rol cum au şi arbitrii. Ei trebuie solicitaţi, plătiţi pentru un serviciu care să asigure corectitudine, egalitate, echidistanţă."
Cristi Balaj
Cum au evoluat testele anti-doping în ultimii 5 ani în fotbalul românesc
2014
- 141 teste
- 108 solicitate de ANAD
- 16 de FRF
- 17 de cluburi
2015
- 130 teste
- 110 solicitate de ANAD
- nici unul de FRF
- 20 de cluburi
2016
- 215 teste
- 187 solicitate de ANAD
- 28 de FRF
- nici unul de cluburi
2017
- 231 teste
- 203 solicitate de ANAD
- 16 de FRF
- 12 de cluburi
2018, ianuarie - aprilie
- 17 teste
- 17 solicitate de ANAD
- nici unul de FRF
- nici unul de cluburi
2018, aprilie - 2019, februarie
- zero teste
Legea obligă buget pentru testarea doping
În 2006 a fost adoptată Legea nr. 227 privind prevenirea şi combaterea dopajului în sport. Articolul 88 prevede în mod clar că toate federaţiile, ligiile profesioniste, dar şi cluburile sunt obligate să-şi bugeteze anual sume prin care să-şi testeze antidoping sportivii, dar şi să realizeze programe de prevenire şi educare în această privinţă.
Articolul 88
1.În vederea protejării sănătății sportivilor și a prevenirii dopajului în sport, federațiile sportive naționale, cluburile sportive și ligile profesioniste au obligația să își prevadă în bugetul anual sume destinate testării doping a sportivilor, precum și educării acestora.
2.Nerespectarea prevederilor alin. (1) constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 10.000 lei la 30.000 lei.
3.În vederea protejării sănătății sportivilor și prevenirii dopajului în sport, federațiile sportive naționale, cluburile sportive, ligile profesioniste și personalul asistent al sportivilor au obligația să desfăşoare programe de educație anti-doping.
Cât costă o testare: 1.550 de lei
Dacă FRF, LPF sau un club doreşte să solicite o testare, preţul pentru fiecare test în parte este de 1.550 de lei. 900 de lei costă recoltarea probei, care se face de către un colaborator al ANAD şi presupune recipiente speciale. Apoi, se adaugă 655 de lei costul analizei. Pentru un meci de Liga 1 e obligatoriu ca numărul de fotbalişti testaţi să fie par, ca să fie selecţionaţi, prin tragere la sorţi, un număr egal de la cele două formaţii. Practic, o testare minimă la un meci, câte un jucător de la fiecare formaţie ar costa 3.100 de lei, în jur de 650 de euro!
175 de mii de €ar costa testele anti-doping într-un campionat întreg, pentru cele 270 de meciuri, inclusiv barajul, la care să fie testaţi la fiecare joc câte un fotbalist de fiecare echipă