Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea - Publicat vineri, 22 iunie 2018 09:02
LPF e aproape să semneze prelungirea pe încă 5 ani a actualului contract cu Intel Sky Broadcast, ceea ce ar însemna garantarea sumei de 33,4 milioane de euro anual cluburilor de Liga 1.
Liga 1 e pe cale să primească o veste mare. Prelungirea contractului de drepturi TV în aceleaşi condiţii. Cu noul campionat, 2018-2019, se intră în ultimul an al colaborării cu firma căreia i s-au oferit drepturile de imagine, Intel Sky Broadcast.
În toamna trecută, când a candidat pentru un nou mandat la LPF, Gino Iorgulescu a avut ca punct principal în programul său promisiunea în faţa cluburilor că va aduce aceiaşi bani din drepturile TV.
Deşi LPF are contract cu ISB, Iorgulescu şi cei din echipa sa au început de ceva timp discuţii cu televiziunile care au achiziţionat de la ISB şi care au plătit sume foarte mari. Mesajul acestora a fost că îşi doresc să suporte măcar cu 10% mai puţin.
Aflată sub această presiune, Liga a căutat alte soluţii şi ar urma să le pună pe masă celor de la ISB şi alte facilităţi şi drepturi, cu ajutorul cărora să se ajungă la aceeaşi sumă anuală, de 33,4 milioane de euro. De exemplu: drepturi de publicitate, panotaj electronic în jurul terenului, anumite bannere pe panourile din sălile conferinţelor de presă şi zona mixtă etc.
Din informaţiile pe care GSP le are, LPF ar fi progresat foarte mult în aceste negocieri şi ar urma ca în săptămânile următoare să anunţe prelungirea pe încă 5 sezoane cu ISB. Ceea ce ar însemna că noua scadenţă ar fi în iunie 2024!!! Iar de acum până atunci, adică timp de 6 ani, drepturile TV în Liga 1 ar însuma 200 de milioane de euro!
3,7milioane de euro e suma pe care o încasează campioana din Liga 1
1,5 milioane de euro e suma care intră în contul nou-promovatelor în Liga 1
FRF ar vrea să se implice şi ea
Administraţia Răzvan Burleanu ar dori să aibă şi ea acces, nu neapărat la negocierea drepturilor TV din Liga 1, ci măcar la modul în care se împart banii. FRF ar avea chiar şi o variantă proprie prin care să fie recompensate cluburilor. Un procent important din sumă să fie împărţit în funcţie de ratingul pe care îl produce fiecare club. FRF ar urmări prin această metodă să direcţioneze mai mulţi bani către echipele cu o masă mai mare de fani, gen Craiova, Petrolul, U Cluj, ultimele două putând, teoretic, să fie în Liga 1 cel mai devreme din vara anului următor.
Cum au variat drepturile de televiziune în România:
Perioada - Suma (dolari/euro) - Postul câştigător
2000-2004 - 12,2 milioane de dolari - ProTV
2004-2008 - 28,2 milioane de dolari - Telesport
2008-2011 - 101,15 milioane de euro - Antena 1 și RCS
2011-2014 - 101,18 milioane de euro - RCS-RDS
2014-2019 - 167 de milioane de euro - Intel Sky
Liga 1 e peste Polonia şi ţările nordice
România nu se poate compara cu cele mai puternice şi atractive campionate de pe continent, însă nu stă chiar rău în comparaţie cu restul întrecerilor din Europa. De exemplu, deşi Polonia are o medie a spectatorilor incomparabil mai bună la meciurile din prima ligă şi deţine şi o infrastructură superioară României, drepturile TV sunt la acelaşi nivel.
Ţara - Suma anuală*
Rusia - 50
Grecia - 40
România - 33,4
Polonia - 33
Danemarca - 30
Norvegia - 22
Scoţia - 17
Suedia - 15
* milioane euro
Top 10 cele mai mari vânzări de drepturi TV din sport
Ţara | Sportul | Suma (milioane euro anual) |
1. Anglia | fotbal | 2.700 |
2-3. SUA | fotbal american baschet |
2.300 2.300 |
4. India | cricket | 2.140 |
5. Spania | fotbal | 1.400 |
6. Anglia | cricket | 1.120 |
7. Germania | fotbal | 1.000 |
8. Italia | fotbal | 980 |
Ţintarul se face în iulie
Programul noului campionat al Ligii 1 va fi stabilit pe 5 iulie, la sediul LPF. Startul se va produce pe 20 iulie, iar pe 14 iulie se va disputa Supercupa Craiova - CFR, pe "Ion Oblemenco" din Bănie. Două dintre cele 14 echipe nu deţin nocturnă, chiar nou-promovatele Dunărea Călăraşi şi Hermannstadt, însă toate grupările au anunţat că vor susţine jocurile de acasă pe propriul stadion.
LA CE SE UITĂ ROMÂNII
Fotbal, fotbal, fotbal!
În urmă cu câteva luni, www.gsp.ro a iniţiat un sondaj la care cititorii erau invitaţi să-şi exprime opţiunile în ceea ce priveşte sporturile pe care le preferă atunci când urmăresc competiţiile sportive la TV. Fotbalul nu doar că e pe primul loc, dar are o distanţă imensă faţă de locurile 2 şi 3.
Din ce sport sunt competiţiile pe care le urmăriţi cel mai frecvent la televizor?
Fotbal 57%
Formula 1 10%
Tenis 8%
Handbal 6%
Baschet 3%
Ciclism 3%
Rugby 3%
Atletism 2%
Box 2%
Volei 2%
Gimnastică 1%
Alte sporturi 3%
Românii, cei mai mari consumatori de TV
Potrivit unui raport Media Fact Book, realizat de agenţia Initiative, România continuă să se afle pe primul loc în privinţa timpului pe care îl petrec în faţa televizoarelor popoarele din centrul şi din estul Europei. Respectiva analiză dezvăluie că românii din mediul urban stau în faţa TV-ului timp de 6,4 ore în medie pe zi. În acest top suntem urmaţi de Bosnia (6 ore), Albania (5,2) şi Serbia (5,5). z
Penetrarea TV în România: 98%!
Aproape toţi locuitorii ţării noastre au acces la TV. O spune unul dintre vicepreşedinţii ANCOM. Bogdan Iana a declarat la finalul anului trecut că "distribuţia TV a ajuns la 7,33 milioane de abonaţi, ceea ce înseamnă o penetrare de 98 la sută".
Cine valorează cât drepturile TV din Liga 1 :)
JUCĂTOR (ECHIPA) / COTĂ* (mil. euro)
Luis Alberto (Lazio) / 35
Godin (Atletico) / 35
Vidal (Bayern) / 35
Draxler (PSG) / 35
Willian (Chelsea) / 32
* evaluare de pe site-ul transfermarkt
"Cum e presa din Emirate faţă de cea din România? Nu e chiar așa agresivă ca la noi și nu se vorbește atât de mult despre lucrurile negative. În România e un lucru ciudat că se investesc foarte mulți bani în presă și sunt foarte multe emisiuni de sport. Acolo se bagă bani mulți în campionat, dar n-am văzut așa multe emisiuni de sport. În România sunt trei televiziuni cu trei, patru emisiuni în fiecare zi. Nu mai vorbesc de știri"Laurenţiu Reghecampf, antrenor Al Wahda, Emirate
SITUAŢIA ALTOR COMPETIŢII IMPORTANTE
Champions League şi Europa League
UEFA încă nu a făcut niciun anunţ în privinţa deţinătorilor de drepturi pentru România în intervalul 2018-2021, însă cele două competiţii vor fi retransmise de Telekom Sport, DigiSport şi Look TV
Spania şi Italia
Au expirat vechile contracte. Cel puţin pentru LaLiga, cerinţele în acest moment sunt departe de ceea ce pot oferi acum posturile din România, astfel că e de luat serios în calcul varianta ca prima ligă din Spania să nu se mai vadă în România în sezonul următor. Acelaşi lucru e valabil şi pentru Serie A
Anglia
Şi în sezonul următor meciurile vor fi urmărite pe Eurosport şi Telekom Sport. Toate jocurile care se vor disputa în ziua de duminică vor fi transmise doar de Telekom, în rest confruntările o să fie disponibile pe Eurosport
Germania
Bundesliga nu s-a mai văzut în România în sezonul trecut, după ce Eurosport a pierdut drepturile. Nici pentru viitorul sezon nu s-a făcut vreun anunţ oficial că prima ligă din Germania va putea fi urmărită la noi, dar există şanse infinit mai mari decât în cazul Spaniei şi Italiei ca Bundesliga să fie achiziţionată de posturile de sport.