Articol de Dan Udrea - Publicat sambata, 27 iunie 2020 00:00 / Actualizat sambata, 27 iunie 2020 08:16
Scos din lotul lui Dinamo în decembrie, Mihai Popescu, 27 de ani, a revenit grație amiciției dintre agentul său și directorul general Bălănescu.
Atmosfera e dezastruoasă fiindcă Popescu și alți români tineri sunt supărați din cauza salariilor mici, față de ale unor străini plătiți și de șase ori mai bine!
Atmosfera de la Dinamo e atât de viciată, încât situația îi surprinde până și pe oamenii care apar în media drept conducători ai clubului. Proprietarul Negoiță și fostul manager general Florin Prunea s-au mirat de prestația dezastruoasă a lui Mihai Popescu din derby: "În vestiar comentează, dar când trebuie să joace cade-n fund! El a refuzat să intre în ultimul meci din 2019, cu Botoșani, ne-a transmis chiar înaintea partidei că nu mai suportă să aibă un salariu prea mic".
"Propteaua" care-l face de neatins
Prunea povestește că el și Uhrin au luat atunci decizia să renunțe definitiv la Popescu, supărați că pierduseră jocul din Moldova, 0-1: "Am zis că Mihai Popescu n-avea ce să mai caute la Dinamo! La începutul acestui an, când am pornit pregătirea, Popescu ne aștepta în cantonament, ne râdea în nas! L-am întrebat pe Bălănescu «băi băiatule, ce e cu ăsta aici?!»".
Cum reapăruse în lot un fotbalist pe care nu-l mai voiau nici președintele, nici antrenorul? Prietenia dintre directorul general Bălănescu și impresarul jucătorului, Antonios Antoniou, a rezolvat problema. Bălănescu a trecut peste Prunea și peste Uhrin ca să-l impună înapoi în echipă pe clientul amicului său grec. Dusan nu a fost primul antrenor al lui Dinamo care hotărâse să renunțe la Popescu, mai încercaseră și alții înaintea lui să-l dea afară pe stoperul ajuns la 27 de ani.
De ce făcea scandal
Negoiță și Prunea îl etichetaseră pe Mihai ca pe o sursă de scandal în vestiar. "E vocal, dar când e de jucat nu mai poate!", l-a acuzat patronul. Ce-l deranja pe Popescu? El, ca și alți români din lot, sunt nemulțimiți din cauza diferenței dintre salariile lor și cele pe care le primesc "privilegiații", în special fotbaliști străini. Mihai, Ricardo Grigore, Robert Moldoveanu iau câte 2.500 de euro lunar.
Fabbrini încasează 16.000 de euro în fiecare lună! Tinerii din echipă au mai aflat și alte sume. În vara trecută, Dinamo îl adusese pe Brito, un mijlocaș ofensiv din Insulele Capului Verde. Africanul de 32 de ani a prins un singur meci ca titular, deși îi fuseseră oferiți 8.000 de euro lunar.
O sursă din club povestește care era defectul ascuns al lui Brito: "A venit cu o accidentare care l-a șocat pe doctor, o ruptură musculară uriașă. "Ce ai pățit? Ai fost împușcat?", l-a întrebat medicul. Mihai Popescu și alți români plătiți prost au devenit și mai frustrați când au observat că ei jucau des pentru bani puțini, iar străini care doar semnau contracte și nu contribuiau aproape deloc au câștigat cu mult mai bine.
475.000 de euroconstituie cota lui Mihai Popescu pe transfermarkt.com. Dinamo l-a împrumutat la St. Mirren, în Scoția, la începutul lui 2019, însă clubul britanic a refuzat să plătească în vară pentru achiziționarea definitivă a românului
"Vreau o confruntare în direct cu Bălănescu! Sunați-l pe el să intre și să explice ce a făcut la Dinamo! Nu mie mi-au aparținut deciziile din club, eu accept să comentez în emisiune doar din respect"
Florin Prunea, la GSP Live
O conducere la vedere, alta în realitate
Prunea și Dănciulescu au apărut în media de-a lungul sezonului ca șefi ai lui Dinamo, însă ei au asistat, în majoritatea timpului, la decizii care nu le-au aparținut. Bogdan Bălănescu a condus clubul. Spre deosebire de foștii fotbaliști, Bălănescu beneficiază de încrederea lui Negoiță. "Ionuț n-a știut niciodată ce avea în curte, mi-am dat seama în seara asta, când l-am auzit vorbind despre Mihai Popescu!", a comentat Prunea după ce acționarul principal îl criticase pe Mihai Popescu la Digi Sport, imediat după finalul derby-ului.
"Cine și-a bătut joc de fotbaliști suportă consecințele!"
Prunea mai are o explicație pentru criza de la Dinamo: "Jucătorii au intrat în grevă înaintea amicalului cu Voluntari din cauza șomajului tehnic, nu din cauza restanțelor salariale. Nu e normal ca Bălănescu să încaseze salariul integral, iar fotbaliștii să fie în șomaj tehnic! Uitați-vă în clasament și o să vedeți că cine nu a respectat contractele jucătorilor are de suferit!". Hermannstadt, Chindia, Dinamo și Poli Iași, formațiile din coada play-out-ului, au suspendat contractele timp de două luni, imediat după oprirea campionatului. CFR și Craiova, primele două clasate, doar au negociat cu jucătorii pentru amânarea achitării unor salarii. Becali a suspendat doar câteva contracte și acesta a fost motivul pentru care l-a pierdut pe Planici. Sârbul n-a acceptat șomajul tehnic, consideră că n-a fost plătit timp de două luni și jumătate și din cauza aceasta a reziliat contractul.