Articol de Ionuţ Coman - Publicat luni, 20 noiembrie 2017 14:50
Plecat din Petroşani la doar 10 ani pentru a învăţa sub bagheta lui Gică Hagi, Alexandru Măţan este noua senzaţie a campioanei Viitorul.
"Am cinci decari", spune Hagi cu zâmbetul pe buze. Toţi crescuţi la academia pe care a ridicat-o în mijlocul câmpului de la Ovidiu şi a transformat-o în centrul fotbalului juvenil românesc şi în laborator de talente pentru campioana Viitorul.
Unul dintre ei abia se vede pe teren. Doar ca înălţime, pentru că are 1,67 metri, întrucât ca joc deja străluceşte! Debut cu gol în prima ligă la nici 17 ani şi responsabil cu reuşitele la grupa de calificare pentru Campionatul European sub 19 ani, unde naţionala României a încheiat în frunte, cu victorii pe linie. Alexandru Măţan a marcat de cinci ori, devenind golgeterul acestei faze pe "Bătrânul Continent", fapt remarcat de UEFA.
Fotbal cu artiştii
Chiar dacă este din Petroşani, puştiul s-a îndrăgostit de fotbal pe Litoral când avea doar 3 ani. Mama sa administra un hotel în perioada de sezon, în Venus, iar printre oaspeţii de pe plajă se numărau componenţii echipei naţionale a artiştilor. Iar Alexandru era cu ochii pe ei şi pe minge.
Când a ajuns la 7 ani, i-a spus tatălui că vrea să meargă la fotbal.
"Treceam pe lângă stadionul din Petroşani când i-am spus asta părintelui meu. Am mers la copii la Jiul, care juca pe vremea aceea în prima divizie. Doi ani mai târziu, am fost la un turneu la Odorheiu Secuiesc, unde am fost desemnat cel mai tehnic şi cel mai valoros jucător. S-a scris despre asta într-un ziar şi mama l-a trimis la Academie, aşa că am fost chemat în probe. M-au acceptat, dar în primul an am rămas la Petroşani, ca să închei clasa a 4-a. Veneam doar la turnee. Când am ajuns la Constanţa, am stat la Hotel Iaki şi eram cel mai mic dintre copii. Restul aveau 15-16 ani. Mi-a fost greu, mai ales că eram mai mămos. Din fericire, au avut grijă antrenorii de mine", îşi aminteşte Măţan.
Urmărit de Chelsea
Prima întâlnire cu Hagi s-a produs la turneul zonal al Cupei Danone, când avea 12 ani şi tocmai primise titlul de cel mai bun jucător al întrecerii. "Nu mai ştiu ce mi-a zis, dar nu-mi venea să cred că-l întâlnesc în carne şi oase! Am văzut multe imagini pe internet de pe vremea când juca, însă meciul împotriva Columbiei, de la Mondialul din America, l-am urmărit de la cap la coadă", spune Alexandru.
Seria de evoluţii impresionante a atins punctul culminant la turneul internaţional Cupa "Stelelor Estului", organizat chiar la Ovidiu, doi ani mai târziu. Constănţenii au cucerit trofeul, iar Măţan a primit cupa pentru cel mai bun jucător al competiţiei.
"S-a spus atunci că mă urmăreşte Chelsea. Nu ştiu cât de adevărat a fost, chiar mi-era greu să cred, deşi în aceeaşi perioadă se vorbea şi despre Cristi Manea. Oricum, m-au tachinat toţi colegii", dezvăluie Alex.
Patru luni fără fotbal
O accidentare a fost la un pas să pună capăt aventurii sale în fotbal. La un meci-şcoală în cadrul Academiei, a căzut pe umărul stâng, suferind o fractură cu deplasare la claviculă. "M-am dus de la un doctor la altul şi fiecare îmi dădea alt verdict. Ba că trebuie să mă operez, ba că nu e cazul, ba că nu o să mai pot juca niciodată fotbal. După aproape patru luni, un doctor din Bucureşti mi-a spus că totul este în regulă şi pot să încep alergările.
Am pierdut aiurea timpul, când o astfel de accidentare nu ar fi trebuit să mă ţină pe tuşă decât cel mult o lună! Oricum, nu m-am gândit niciun moment să renunţ la fotbal, mergeam şi în străinătate dacă era cazul", explică mijlocaşul Viitorului.
Debut cu final trist
Pe 8 mai 2016 a venit şi debutul în Liga 1. Ultima etapă a sezonului, un meci fără miză, dar cu orgolii, în fieful lui Dinamo. La nici 17 ani, Măţan a fost trimis în teren de Hagi, iar pe final a marcat de la punctul cu var, aducând un punct pentru echipa sa.
"Nu am avut emoţii la debut, dar când Mister m-a desemnat să bat lovitura de pedeapsă, mi-au cam tremurat picioarele", mărturiseşte acesta. Bucuria s-a transformat brusc în disperare, la vestiare, când au aflat cu toţii că dinamovistul Patrick Ekeng s-a stins din viaţă la spital, după ce se prăbuşise pe teren şi fusese transportat de urgenţă la spital: "Am văzut ce s-a întâmplat, dar nu m-am gândit nicio clipă la ceva tragic, altfel nici nu m-aş fi bucurat la gol. Când a intrat De Lucas în vestiar şi ne-a spus că a murit, mi s-a făcut rău! Intrase pe teren în acelaşi timp cu mine. Timp de vreo două săptămâni abia am reuşit să închid ochii noaptea. A fost groaznic!".
Chinuit de pubalgie
În campionatul trecut nu a mai apucat să joace la seniori, dar a fost titular de bază în formația de tineret a Viitorului care a ajuns până în optimile de finală ale Youth League. Actualul sezon i-a adus un loc de titular în Supercupă, apoi ar fi trebuit să însemne şi câteva minute în superamicalul cu Marseille.
"La antrenamentul din dimineaţa meciului, am simţit nişte dureri puternice şi mă gândeam că este de la oboseală, pentru că petrecusem vreo 14 ore pe drum. Nu am forţat şi bine am făcut! Doctorul mi-a spus că este vorba de pubalgie şi am ieşit din circuit vreo 3 luni. Şi acum simt o jenă, dar mă încălzesc bine înainte de efort şi nu sunt probleme.
Am vorbit cu fostul nostru coleg Boban Nikolov şi mi-a spus că mă aşteaptă în Macedonia, unde este un doctor foarte bun, care l-a scăpat şi pe el de pubalgie", povesteşte Măţan. S-a întors pe teren la duelul cu Juventus Colentina, bifând al doilea său gol în Liga 1.
Căpitan peste noapte
La loturile naţionale, Măţan nu prea a fost băgat în seamă. La U15, antrenorul a considerat că era prea mic de înălţime, iar la U17 i-a lăsat locul de titular în partidele oficiale lui Craiu, care juca la Real Madrid, după ce fusese titular în amicale.
Drept urmare, a prins doar vreo 50 de minute la turneul de calificare. Dar a suferit alături de colegii săi, după ce prezenţa la Turul de Elită a fost scăpată printre degete.
Şi el, şi ceilalţi componenţi ai lotului care au făcut pasul către U19 au jurat atunci să-şi ia revanşa. Iar ocazia li s-a ivit la turneul de calificare desfăşurat în urmă cu o săptămână, în Grecia.
"Nu eram favoriţi şi nici nu stăteam prea bine cu încrederea. Înainte să mergem în Grecia, am făcut două teste de verificare în Danemarca şi am pierdut de fiecare dată. Mai mult, al doilea joc am cedat cu 5-1. Am câştigat însă cu grecii şi atunci am început să sperăm, mai ales că i-am simţit fotbalişti. A venit şi victoria cu ruşii, când am marcat şi eu. Eram ca şi calificaţi, însă voiam să prindem un loc în prima urnă la tragerea la sorţi. Ştiam că aveam nevoie de o victorie la scor cu Gibraltar.
Fuseserăm anunţaţi că se schimbă echipa, aşa că nu mă aşteptam să intru pe teren. În dimineaţa meciului, domnul antrenor a venit în cameră şi m-a întrebat dacă sunt pregătit să conduc oastea în luptă. Mi-a dat banderola de căpitan şi asta m-a ambiţionat şi mai tare!", explică Măţan.
Aproape de două turnee finale
Tricolorii au câştigat cu 8-0, iar jumătate dintre reuşite i-au aparţinut chiar căpitanului. "Nu vă luaţi după scor, nu a fost atât de uşor. După zece secunde de joc, mingea a ajuns la portarul lor şi deja trăgea de timp. Pe urmă, bubuiau toate mingile în tribune şi se strânseseră în jurul careului. Noroc că am dat două goluri înainte de pauză şi s-a înmuiat în repriza a doua. M-a felicitat toată lumea pentru reuşite, m-a sunat şi domnul Isăilă. Nu-i prima oară când înscriu patru goluri într-un meci, am mai făcut-o şi în campionatul de juniori", spune Alex.
El visează să joace cu România la turneul final: "Ar fi bine dacă am evita Franţa sau Olanda în Turul de Elită, deși suntem pregătiţi pentru oricine. Avem o generaţie bună şi merităm să mergem acolo. Totuși, trebuie să arătăm asta pe teren".
Puştiul descoperit de Hagi are şanse să joace la turneul final şi cu U21, reprezentativă pentru care a debutat deja, fiind integralist în partida cu Liechtenstein: "Ar fi senzaţional, dar prima oară mă gândesc la U19!".
"Vreau în Spania, nu la Steaua!"
Alex își dorește să mai crească în înălțime și să facă saltul din Liga 1 direct în La Liga
- Alex, care e punctul tău forte?
- Travaliul, nu cred că există mulţi decari cu o asemenea capacitate de efort. Plus driblingul, unde pot face diferenţa. Pot să joc şi ca optar, pentru că sunt mai mult un pasator, dar îmi place decar. Şi Mister mi-a spus să nu mai cobor atât, de aceea am şi început să dau goluri.
- Şi cel mai vulnerabil?
- Clar, jocul aerian, pentru că sunt prea mic. Sper să mai cresc măcar vreo patru centimetri. Am fost la un control, am primit şi un tratament, ca să mă ajute să mă înalţ. Doctorul, la care a mers şi Ianis, mi-a zis că o să ajung la 1,75 metri, dar timpul trece şi tot aşa rămân! Şi mai vreau să lucrez la protejarea mingii. Mă tot uit la Eric, cum se întoarce cu adversarii în spate, şi încerc să fur din mişcări.
- Gigi Becali a spus că se gândeşte să te transfere.
- Ţinta mea este să joc cât mai mult, nu mă gândesc la un transfer la Steaua. Oricum, eu vreau să merg în străinătate, într-un campionat puternic, asta îmi doresc! Mi-ar plăcea să joc în Spania, mai ales că idolul meu este Messi, dar cea mai tare competiţie din lume este în Anglia.
Cu gândul la Bac
Elev în clasa a 12-a, Alexandru se gândeşte deja la examenul de bacalaureat pe care-l va susţine anul viitor: "Programul e destul de încărcat şi nu pot să merg atât de mult la şcoală, aşa că o să vorbesc cu părinţii, să iau meditații. Vreau să trec Bac-ul cu o notă bună, pentru că-mi doresc să merg la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport. Materia mea preferată este engleza, sunt convins că mă va ajuta mult în viaţă".
3 centimetri este diferenţa de înălţime dintre Măţan şi idolul său, Leo Messi (1,70 metri)
Imagini ȘOCANTE cu Pep Guardiola însângerat după egalul cu Feyenoord! Ce s-a întâmplat