FOTBAL  »  Superliga  »  GSP LIVE

EXCLUSIV VIDEO Cerința ocultă a „creierului” Stelei care a dominat Europa: „L-a întrebat pe Ceaușescu dacă are bani negri” + dezvăluiri despre culisele războiului Steaua - Dinamo

Articol de GSP - Publicat vineri, 19 iunie 2020 12:54 / Actualizat vineri, 19 iunie 2020 18:30

Ion Alecsandrescu, zis „Sfinxul”, este conducătorul care a stat în spatele performanțelor Stelei din anii ‘ 80 și ’90. Pentru asta, fanii l-au declarat „Omul Secolului XX”. În direct la GSP Live, fostul acționar dinamovist Vladimir Cohn (76 de ani) a făcut, însă, o dezvăluire despre metodele oculte folosite de Alecsandrescu.

Campion de 5 ori cu CCA ca jucător, golgeter al Diviziei A în 1956, apoi secretar general al FRF după retragere, Ion Alecsandrescu a revenit la Steaua în 1982, când avea 54 de ani. Cu el în conducere, echipa Armatei a câștigat 11 titluri de campion în Divizia A, Cupa Campionilor Europeni și a mai jucat o finală de CCE în 1989. 

Deși metodele „Sfinxului” au fost lăudate de jucătorii și antrenorii Stelei din perioada în care a fost conducător, un fost acționar de la Dinamo, Vladimir Cohn, a dezvăluit în direct un fragment dintr-un raport întocmit de Securitate: 

„Și Dinamo, și Steaua sunt de felicitat pentru ceea ce au făcut atunci. Au creat două echipe puternice, cu antrenori foarte buni, cu jucători excepționali, dar campionatul intern era o dispută între Dinamo și Steaua. Mai era o echipă a Miliției, mai era o echipă a unui șef de pe la Pașapoarte, prostii din astea.  

Dar Steaua și Dinamo manipulau campionatul sută la sută! Ar fi o prostie să spui că aceste echipe nu manipulau campionatul. E la mintea cocoșului. Rezultatul acestei manipulări e, însă, indiscutabil. Cei de la Steaua spun: «Noi n-am aranjat un meci niciodată!». Ion Alecsandrescu, Dumnezeu să-l ierte, a fost un mare contribuitor la succesele fotbalului românesc. Dar i-a pus o întrebare lui Ilie Ceaușescu (n.r. - general de Armată, fratele lui Nicolae Ceaușescu) prin 1984: «Tovarășe general, aveți bani negri? Așa putem juca fotbalul foarte bine». Asta a fost întrebarea-cheie” .

VLADIMIR COHN VORBEȘTE DESPRE CULISELE RĂZBOIULUI STEAUA-DINAMO

„Pot să spun despre Dumitru Dragomir doar că Ion Alecsandrescu a vrut să-l aducă la Steaua la un moment dat și eu i-am zis că Dragomir e băiat de treabă, dar că e mai bine să stea la treaba lui” 
- Valentin Ceaușescu, în 2006

- Domnule Cohn, de unde știți lucrul ăsta? E credibil?
- Discuția era într-un raport făcut de fostul șef al Contrainformațiilor de la Dinamo, colonelul Ilie, pentru un ministru. A zis: „Uitați ce se întâmplă la Steaua!”. Echipele se spionau la greu. Banii negri erau destinați pentru primele jucătorilor.  

- Adverși? 
- Nu. Probabil că se mai împărțeau și pe la adversari, dar în principal se premiau jucătorii clubului.

EXCLUSIV VIDEO Cerința ocultă a „creierului” Stelei care a dominat Europa: „L-a întrebat pe Ceaușescu dacă are bani negri” + dezvăluiri despre culisele războiului Steaua - Dinamo
1986. Ion Alecsandrescu, între Anghel Iordănescu și Emeric Ienei

-  De ce aveau nevoie de bani negri? 
- Aveau nevoie de ei. Cine zice că nu e adevărat că nu se aranjau meciuri, că nu se dădeau telefoane care să trimită un jucător de la un club la altul, spune povești de adormit copiii. Exista o circulație a banilor negri foarte puternică.  

Vladimir Cohn a vorbit și despre declarațiile recente ale lui Mircea Lucescu, fostul antrenor al lui Dinamo care a susținut că echipa sa era victima influenței lui Valentin Ceaușescu, protectorul Stelei:

„E o temă acum dacă Valentin știa de blaturile care se făceau. Mă îndoiesc că el nu știa. La finala de la Sevilla, am fost și eu întâmplător acolo, Vardinogiannis(n.r. - Iorgos Vardinogiannis, finanțatorul lui Panathinaikos) era cel care organiza la greu întreaga situație. Vardinogiannis a avut o mare contribuție la succesele Stelei. Avea o relație intensă cu Iordănescu, așa l-a cunoscut și pe Valentin, iar Valentin i-a deschis niște uși pe care n-ar fi putut să le deschidă singur. Dar Vardinogiannis a avut o mare, mare contribuție la succesul Stelei. În special financiară”. 

De-a lungul anilor, au existat mai multe mărturii legate de influența lui Vardinogiannis asupra arbitrului finalei de la Sevilla, Michel Vautrot, pentru a asigura un tratament corect Stelei în meciul cu Barcelona.  

Cornel Dinu, "bravură de clasa a șaptea"

Cohn a făcut și o comparație între parcursul Stelei în drumul spre Cupa Campionilor și cel al lui Dinamo, din sezonul 1983-1984: 

„Steaua e singura din România care a avut această performanță europeană, e de felicitat. Dar, uite, Dinamo, cu Nicolae Nicușor și cu Cornel Dinu, a avut adversari grei de tot până la semifinale. Parcursul cuplului Nicușor-Dinu a fost senzațional”

 - Dar ați citit dezvălurile lui Dinu legate de banii negri pentru arbitri. Coruperea arbitrului olandez de la meciul cu Hamburg… 
- Mi-e drag Cornel Dinu. Am citit și eu ce a declarat. Mi se pare puțin o bravură de clasa a șaptea. Mă îndoiesc mult că ar fi dat acei bani unui arbitru. Greu să cred, dar e adevărat și că la vremea aia era o haiducie în fotbal. Dinu a declarat asta într-un moment de sinceritate care nu știu dacă a fost dimineața sau seara.

Adversarele lui Dinamo în Cupa Campionilor, 1983-1984

Kuusysi Lahti1-0, 3-0
Hamburger SV3-0, 2-3
Dinamo Minsk1-1, 1-0
Liverpool0-1, 1-2

Adversarele Stelei în Cupa Campionilor, 1985-1986

Vejle BK1-1, 4-1
Honved0-1, 4-1
Kuusysi Lahti0-0, 1-0
Anderlecht0-1, 3-0
Barcelona 0-0, 2-0 d. penaltyuri

„Adevărul e bun oricând e spus. Nu mai produce efecte, dar arată situația care exista în realitate. Situația care s-a perpetuat, poate se mai perpetuează. Nu cred că mai sunt atât de mulți bani negri în fotbalul din România și în cel din afară. Dar mai sunt”
- Vladimir Cohn, fost acționar la Dinamo

EXCLUSIV VIDEO Planul fostului acționar Vladimir Cohn pentru ieșirea din criză a lui Dinamo: “Așa pot atrage cel puțin 3-4 milioane de euro”

EXCLUSIV VIDEO Directorul sportiv Dănciulescu, contestat de un fost acționar: "E dedicat, dar nu e bun pentru asta" + cum a băut cuplul N&D o sticlă de vin la un meci din Europa

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Cine este Călin Georgescu, candidatul-surpriză care speră la accederea în turul 2 al alegerilor prezidențiale » Ce sport extrem practică
Stiri extrasport
Cine este Călin Georgescu, candidatul-surpriză care speră la accederea în turul 2 al alegerilor prezidențiale » Ce sport extrem practică
Momente ca în peluză, imediat după apariția exit poll-ului pentru prezidențiale: „Demisia, demisia!” » Stupoare la sediul partidului
Stiri extrasport
Momente ca în peluză, imediat după apariția exit poll-ului pentru prezidențiale: „Demisia, demisia!” » Stupoare la sediul partidului
Numărătoarea parțială a voturilor de la alegerile prezidențiale: lupta dintre Georgescu, Ciolacu și Lasconi! Unde se poate face diferența
Stiri extrasport
Numărătoarea parțială a voturilor de la alegerile prezidențiale: lupta dintre Georgescu, Ciolacu și Lasconi! Unde se poate face diferența

Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”

Alegeri prezidențiale 2024 în România: rezultate, exit poll și toate informațiile » Planurile principalilor candidați pentru sportul românesc! Cine intră în turul 2?


Comentarii (17)
1845104425622181
Grigore Dumitru  •  21 Iunie 2020, 18:00

***,manupulatori,detonatori,pacanitori,tragatori....

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

rumunek
rumunek  •  20 Iunie 2020, 12:35

Văd că marii dinamoviști, după ce au terminat de salvat clubul lor drag, acum au grija rivalilor. Toți știu ce scria prin documente speciale, secrete, realizate în filări. Dar ei NICIODATĂ nu au făcut parte din acel sistem! Erau doar în trecere pe acolo. Iar banii negrii au fost doar în partea cealaltă, ei erau Albă ca Zăpada, iar când Dinu se scapă, era doar dimineață. Toți acești securiști, ajunși la vârsta la care e important să povestească ce bărbați erau odată, pușca și cureaua lată, erau și pe la Barcelona pe lângă Valentin și Vardinoianis, dar doar datorită dragostei lor pentru fotbalul românesc și în numele patriei. Jenant, mai ales pentru cei care înghit aceste râgâieli. În rest, comparațiile intre un 3-0 cu Hamburg sau unul cu Anderlecht, între Kuusysi 83 și 86, sunt doar pentru cei care înțeleg doar fotbalul pe consolă, cu carduri cu aptitudini și alte bonusuri și skill-uri de cumpărat. Pentru mine, ambele au fost niște rezultate extraordinare, cum au fost și ale Craiovei cu Bordeaux sau remontada Sportului cu Broendby.

geolgo
geolgo  •  19 Iunie 2020, 23:18

Ai baut apa azi!?

Vezi toate comentariile (17)
Comentează