Articol de Viorel Tudorache - Publicat joi, 22 iunie 2023 14:57 / Actualizat joi, 22 iunie 2023 16:59
Dinamo dă lupte grele în instanță pentru a convinge judecătorul sindic să confirme modificarea planului de reorganizare. Cu câteva zile înaintea termenului de vineri, 23 iunie, de la Tribunalul București, avocatul fotbalistului Diego Fabbrini, care a invocat excepţia de neconstituţionalitate, și-a mai găsit un aliat.
Radu Bîrlică, unul dintre contestatarii modificării planului, a depus miercuri, 21 iunie, la tribunal cerere prin care susține demersul lui Fabrini.
”Declar că susțin necondiționat cererea creditorului Diego Fabbrini privind invocarea excepției de neconstituționalitate, privind dispozițiile legale din Legea Educației fizice și Sportului și Codul fiscal, privind drepturile de salariat din contractul de activitate sportivă încheiat de jucător cu debitoarea, cu restabilirea cadrului legal.
Îl susțin pe creditorul Diego Fabbrini în acțiunea sa de demascare a planului de reorganizare modificat făcut cu scopul de eliminare a jucătorilor de la recuperarea creanțelor datorate și de fraudare a intereselor creditorilor.
Jucătorii clubului Dinamo sunt salariați în adevăratul sens al cuvântului, iar debitoarea se folosește de o interpretare abuzivă a Legii Educației fizice și sportului și Codului fiscal pentru a nu achita salariile datorate și în acest scop a propus planul de reorganizare modificat”, menționează în cerere fostul director de marketing al lui Dinamo.
Ce contestă avocatul lui Diego Fabbrini
Diego Fabbrini (32 de ani), fost fotbalist la Dinamo în perioada 2019-2021, este înscris la masa credală, ca și creditor chirografar, pentru suma de 86.535 de euro, reprezentând drepturi salariale restante.
Avocatul fotbalistului italian și-a construit apărarea încercând să demonstreze că deși jucătorii au semnat contracte de activitate sportivă, realizate de FRF, fotbaliștii sunt veritabili titulari de drepturi salariale și nu trebuie excluși de la masa credală.
Apărătorul lui Fabbrini consideră că fotbaliștii sunt încadrați la ”chirografari” sub pretextul calificării lor drept liber profesioniști.
”Calificarea unui contract încheiat între un sportiv de performanță și o organizație sportivă, drept contract de activitate sportivă (convenție civilă) sau contract individual de muncă trebuie să se facă luându-se în calcul criteriile stabilite de Codul muncii, Codul fiscal, Codul de procedură fiscală, dreptul comunitar și jurisprudența în materie și nu poate fi lăsată la aprecierea organizațiilor și federațiilor sportive, cu încălcarea drepturilor salariale ale sportivilor de preformanță.
Prin lipsa de claritate, precizie și previziune a dispozițiilor legale, în legătură cu care s-a formulat obiecția de neconstituționalitate, se crează o instabilitate a raporturilor juridice, specifice raporturilor de muncă, se generează, cu știință, situații tolerate de evaziune fiscală și încălcări ale drepturilor salariale ale lucrătorilor din spațiul comunitar.
În acest mod, se ajunge la situații de genul celei întâlnite în dosarul de insolvență al SC Dinamo 1948 SA, în care jucătorii, sportivi de performanță, veritabili titulari de drepturi salariale, sunt eliminați de la masa credală, sub pretextul calificării lor drept liber profesioniști, simultan cu prejudicierea bugetului de stat cu sumele aferente contribuțiilor datorate de către club.
Cluburile sportive de fotbal, societăți comerciale, încheie cu jucătorii profesioniști contracte de activitate sportivă, chiar dacă, în esență acestea reprezenta veritabile raporturi de muncă, în accepțiunea Înaltei Curți de Casație și Justiție și tratatelor europene la care România este parte”.
Ceea ce facem noi e în temeiul legilor care ne guvernează activitatea, în scopul salvării intereselor creditorilor și salvării unui brand național căruia nu avem pretenția ca un anonim (n.r. Diego Fabbrini) să îi cunoască valoarea istorică și însemnătatea în arealul fotbalului românesc și continental, în ciuda faptului că a îmbrăcat vremelnic și întâmplător tricoul alb-roșu
- Răzvan Zăvăleanu, administrator judiciar al SC Dinamo 1948 SA (GSP, 10 mai 2023)
Nouă jucători au de primit 1,5 milioane de euro
Prin modificarea planului de reorganizare, Dinamo încearcă să șteargă 5 milioane de euro de la „chirografari”, categorie la care sunt încadrați fotbaliștii, din totalul datoriilor de 8 milioane.
Din cele 5 milioane de euro, circa 1,3 milioane provin de la APCH, bani pe care fanii-acționari nu-i mai revendică. Astfel, în discuție mai rămân 3,7 milioane de euro.
În aceste condiții, marii perdanți sunt fotbaliștii care au avut contracte de activitate de sportivă și sunt înscriși la masa credală, ca și creditori chirografari, cu peste 1,5 milioane de euro.
Cei mai mulți bani au de primit:
- Rene Romano Hinojo - 2.809.043 lei
- Ismael Lopez - 1.756.301 lei
- Borja Valle - 782.231 lei
- Teddy Mezague - 740.392 lei
- Juan Camara - 715.272 lei
- Adam Nemec - 435.951 lei
- Diego Fabbrini - 423.543 lei
- Ante Puljic - 145.317 lei
- Jonathan Morsay - 118.754 lei
Numai cei nouă fotbaliști au împreună creanțe în valoare de 7.926.804 lei, peste 1,5 milioane de euro.
Rene Romano Hinojo, Ismael Lopez, Borja Valle, Juan Camara și Adam Nemec au fost aduși la Dinamo în perioada lui Pablo Cortacero.
Fostul acționar spaniol a fost acuzat de conduită ilicită în raportul întocmit de administratorul judiciar, Răzvan Zăvăleanu, privind cauzele și împrejurările care au condus la starea de insolvență a lui Dinamo.