Articol de Remus Dinu - Publicat marti, 07 februarie 2023 11:21 / Actualizat marti, 07 februarie 2023 17:30
Bogdan Vrăjitoarea, omul care a promovat-o de unul singur pe FC Bihor în Divizia A în urmă cu 20 de ani, împlinește astăzi 45 de ani. Atacantul a fost protagonist în cel mai spectaculos „baraj” din istoria recentă a fotbalului românesc, „thriller-ul” cu Oțelul Galați din 2003 în care a înscris de patru ori în cele două manșe.
După ce Oțelul se impusese în tur cu 2-1, a urmat răsturnarea incredibilă de la Oradea. Una improbabilă, ținând cont de faptul că gălățenii au condus cu 1-0 până în minutul 71! Pe un stadion arhiplin, Vrăjitoarea a înscris un hat-trick de poveste și a adus ultima promovare a orădenilor pe prima scenă, după un 3-1 electrizant. Era prima promovare a orădenilor după 21 de ani.
Într-un interviu acordat Gazetei Sporturilor, vârful cu 187 de meciuri și 37 de goluri pe prima scenă, în prezent „secund” la CSU Craiova, a rememorat culisele acelui „baraj” din urmă cu două decenii - de departe partida de referință a carierei sale - de la momentul ratării promovării directe și până la meciul interzis cardiacilor cu Oțelul din iunie 2003, la care peste 20.000 de oameni au fost prezenți în tribunele vechiului stadion „Iuliu Bodola”. În prealabil, echipa lui Vrăjitoarea se aflase în luptă directă pentru promovare cu Unirea Alba Iulia, câștig de cauză având formația din Alba.
Bogdan Vrăjitoarea: „Toate se întâmplă cu un scop! Dumnezeu a vrut să ajungem la «baraj»”
„După Craiova, Oradea este echipa pe care am iubit-o cel mai mult! M-am simțit extraordinar, am întâlnit oameni senzaționali în acea perioadă. Iar eu am fost la locul și momentul potivit acolo. Când am reușit să promovăm, echipa avea o susținere destul de importantă. Era domnul Marius Vizer, care nu mai are nevoie de nicio prezentare, era și primăria Oradea.
Nu s-a realizat promovarea directă, a promovat Unirea Alba Iulia în detrimentul nostru, iar noi a trebuit să mergem la baraj. Dar toate se întâmplă cu un scop! Așa a vrut Dumnezeu, să ajungem noi la «baraj» și să fie acel moment fantastic cu suporterii.
(...) Am ajuns la baraj după un meci extraordinar, cum rar se întâmplă. Atunci, atât FC Bihor, cât și Unirea Alba Iulia trăgeau la promovare. A fost meciul decisiv la Alba Iulia în care noi am condus 3-0 la pauză și am pierdut cu 3-4. Era 3-2 în minutul 90, dar ne-au dat goluri în minutele 91 și 95”, a povestit fostul atacant.
Bogdan Vrăjitoarea: „Observatorul nu voia să dea drumul la meci, alți 7-8 mii de spectatori erau afară”
„A fost stadionul plin la retur. Noi pierduserăm turul de la Galați, 1-2, marcasem eu din penalty. În retur, într-adevăr, a fost stadionul arhiplin. Observatorul nu voia să dea drumul la meci. Alți 7-8.000 de spectatori mai erau afară. Vă dați seama ce se putea întâmpla dacă deschideau porțile?
(...) Aveam o echipă tânără. Drept dovadă, toți jucătorii care au fost atunci la Oradea au mers la alte echipe și au jucat foarte mult. Am făcut parte dintr-un proiect serios. Când am mers și am discutat cu domnul Vizer, mi-a spus clar că se dorește promovarea. Nu a fost nevoie de foarte mult pentru a semna cu ei. Am avut norocul de a întâlni astfel de oameni în cariera mea.
După promovare, domnul Vizer a plecat și apoi, din păcate, cei care au rămas să conducă nu au reușit să ducă mai departe tradiția, cu toate că vorbim despre un oraș potent financiar. Atunci, nu se punea probelma finanțării echipei”, a povestit Bogdan Vrăjitoarea, în exclusivitate pentru Gazeta Sporturilor.
Suporterii iubesc FC Oradea, au mers peste tot alături de noi, umpleau stadionul, era o echipă foarte bună Pentru mine, reprezintă a doua casă. Am iubit această echipă!
- Bogdan Vrăjitoarea
Vrăjitoarea și-a început cariera în 1995, la Universitatea Craiova, și a mai jucat de-a lungul carierei pentru Rocar, Dinamo, Astra Ploiești, FC Bihor, Gloria Bistrița, FC Oradea, FC Argeș, Poli Iași, Unirea Urizceni, Jiul, Ceahlăul, Dacia Mioveni, Liberty Salonta, Progresul Corabia și Turris Turnu Măgurele.
FC Bihor a dispărut în 2016
2016 a fost ultimul an în fotbal pentru FC Bihor, echipa-fanion a orașului Oradea. Vechiul FC Bihor s-a înfiinţat în aprilie 1958, sub denumirea de Crişul Oradea. A promovat în Divizia A (denumirea de atunci a Ligii 1) în vara anului 1963 şi a strâns 19 sezoane în primul eşalon.
Oradea a lansat nume importante în fotbalul românesc, de la Iuliu Baratky la Eric Linkar, Mihai Neșu și Claudiu Keșeru. Sau Teofil Moraru, primul antrenor pe care l-a avut naționala României.
FC Bihor - Oțelul Galați 3-1
- Au marcat: Vrăjitoarea '71, '80, '90+1 / V. Tănase '29
- Spectatori: 20.000
- Arbitru: Cristi Balaj / A1: Ion Onicaș / A2: Marcel Savaniu
FC Bihor: Rotaru – Fl. Lazăr, Zaha, Cr. Munteanu – Gado (62 Mihuţ), Naidin (63 Fele), Dumitra, Fl. Călin (67 Lungan), Sfârlea – Csehi, Vrăjitoarea
Antrenor: Ionuț Popa
Oțelul Galaț: Iliuciuc - Minescu, G. Iordache, Tofan, Pelin - D. Oprea, C. Mărginean (68 I. Badea) - V. Tănase, Cornea (77 Gh. Bar), S. Cernat - Guriță
Antrenor: Costel Orac