Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat marti, 23 noiembrie 2021 17:10 / Actualizat marti, 23 noiembrie 2021 17:22
Cornel Dinu a lansat o ipoteză uluitoare la Telekom Sport: "Un amic a primit o informație de la un fost fotbalist de la FCSB să joace 2 pauză, 1 final, a jucat 10 milioane și a luat 120 de milioane" ♦ Cota pentru acest pariu era de 30, nu de 12, așa cum i-ar fi transmis amicul lui Dinu ♦ Comparația între cele două reprize e una șocantă: 0-2 șuturi pe poartă prima parte, 5-2 în a doua jumătate ♦ Doar în acest sezon, Botoșani a condus cu 1-0 în nu mai puțin de 8 partide și n-a pierdut nici una
Prezent în studioul emisiunii Minutul 91, de la Telekom Sport, Cornel Dinu, unul dintre experții postului TV, a lansat o ipoteză incredibilă cu privire la meciul FCSB - FC Botoșani, scor 3-1. "Am așa o educație naivă a corectitudinii în fotbal. Mi s-a părut un joc, în ciuda antecendelor atât de discutate, a amiciției dintre Iftime și Gigi, mi s-a părut un joc corect. Dar astăzi am auzit o variantă, care m-a lăsat...", și-a început discursul Dinu, după care a oferit varianta uluitoare.
"Era să cad de pe scaunul de la masa unde mâncam cu prietenii mei, la Floreasca, la un bistro, când am auzit. Ce mi s-a spus? Varianta că cineva a știut că trebuie să joace 2 pauză, 1 final. I s-a spus de cineva foarte interesant, foarte apropiat de FCSB. Deci, a jucat 2 pauză, 1 final, 1000 de lei și a luat 120 de milioane! A jucat, da!
Deși mie nu mi s-a părut așa, să fie ceva în neregulă la acest meci, dacă ne uităm la golurile alea de pe final te pun puțin pe gânduri. La felul cum stau în teren cei de la Botoșani".
"La noi, suspiciunile au, de cele mai multe ori, un sâmbure de adevăr"
Întrebat cine e personajul care a oferit acel pont, Dinu a continuat: "Nu vreau să dau nume, că mi-e oroare că se poate ajunge la asemenea mizerie și compromiterea unui joc. Sigur, răul ăsta nu l-am inventat noi. Răul este mai vechi în tot fotbalul mondial, dar la noi sunt multe semne de întrebare și suspiciuni și, de cele mai multe ori, cu un sâmbure de adevăr.
La golul de 2-1 e o combinație de expectativă între portar și trei apărători din fața lui care n-au nicio legătură, și de lângă ei pleacă marcatorul golului. Ianis Stoica a plecat de lângă Racovițan, care are o singură scuză că numele lui aduce cu Racoviță care a înghețat la Polul Sud. Marele explorator".
„Perfecționiștii în zona pariurilor sunt cei din fosta Iugoslavie"
Dinu a oferit indicii despre cine e personajul apropiat de FCSB care l-ar fi sfătuit pe amicul lui Mister să mizeze că Botoșani va conduce la pauză, dar va pierde după 90 de minute.
"Cel care i-a dat pontul e un negustor tot din zona aia și fost jucător la FCSB. Nu mă întrebați mai multe că eu sunt novice total în ceea ce se cheamă pariuri, n-am nicio legătură, dar știu istoria și știu că cei care au dus la perfecțiune în mod deosebit aceste operațiuni sunt cei din spațiul fostei Iugoslavii. Și nu întâmplător sunt niște case d-astea de pariuri la noi care sunt aproape de corectitudinea catolicismului de la Vatican din ultimii ani.
Cei care au perfecționat acest mod de jocuri de pariuri sunt niște băieți foarte reușiți, pe unii i-am cunoscut destul de bine, pe un antrenor chiar l-am salvat de la un masacru, acum face furori prin România și are unele probleme prin presă", a completat Dinu, trimiterea directă fiind la actualul antrenor al Universității Craiova, Laurențiu Reghecampf.
„Pariurile sunt o boală veche în fotbal"
"Nu trebuie să ne mire aceste lucruri. Să ne aducem aminte că a fost o discuție care a privit direct participarea Stelei la finala Intercontinetală la Tokyo, povestită de Duckadam. A povestit că în hotel au venit niște băieți care le-au propus să piardă la o diferență.
Boala e veche în fotbal, dar acum e perfecționată. Iar băieții aceștia de care vă vorbeam, din spațiul fostului stat Iugoslavia, au găsit un teren propice în România fiindcă la noi astea au succes: schimburile valutare, farmaciile și jocurile de noroc. Asta e industria României adusă de comunitatea europeană și multinaționale", a încheiat Cornel Dinu pe acest subiect.
Din informațiile GSP, fostul fotbalist despre care Cornel Dinu vorbește ca fiind autorul pontului respectiv e unul dintre numele importante care au evoluat la clubul lui Gigi Becali în ultimul deceniu și a fost un jucător de bază în primul mandat al lui Reghecampf, între 2012-2014, când FCSB a dominat autoritar fotbalul intern.
PATRU puncte analizate de GSP
În plus, sunt câteva lucruri, analizate de ziar, care confirmă, dar și infirmă ceea ce spune Dinu:
1. Dinu susține că respectivul amic ar fi câștigat 12.000 de lei la o sumă de 1.000 de lei pariați, ceea ce ar însemna cotă 12.00. De fapt, cota acordată de casele de pariuri pentru 2 pauză /1 final la meciul de pe Arena Națională a fost de 30. Cota 12 apare la un alt pariu de "pauză-final": 2 pauză / 1X final. Și acesta a fost unul câștigător pentru cei care l-au jucat.
2. Cornel Dinu susține că nu i s-a părut nimic în neregulă referitor la modul în care s-a jucat partida, dar s-a arătat surprins de prestația celor din defensiva Botoșaniului, mai ales la golul 2 și l-a indicat în mod clar pe Racovițan.
Totuși, tânărul stoper al trupei lui Croitoru a fost, conform InStat, unul dintre cei mai buni de la oaspeți. Racovițan a avut al doilea cel mai mare index InStat (o medie a tuturor reușitelor și nereușitelor unui fotbalist), după Braun, marcatorul golului Botoșaniului, dar a fost peste Ongenda și Edjouma.
3. Totuși, o comparație a celor două reprize conține un contrast imens între raportul de forțe din teren. FCSB n-a existat în prima parte, n-a tras niciun șut pe poartă, în vreme ce în a doua jumătate și-a subordonat clar adversarul.
PARAMETRU FCSB - Botoșani PRIMA REPRIZĂ A DOUA REPRIZĂ Șuturi la poartă 1-3 11-8 Șuturi pe poartă 0-2 5-2 Intervenții portar 1-0 2-2 Ocazii de gol 0-2 8-3 SCORUL 0-1 3-0
11 faulturia făcut Botoșani în prima repriză, când a fost extrem de agresivă, în vreme ce în partea a doua a faultat adversarul de numai 5 ori
4. Botoșani se află pentru prima dată în actualul campionat în situația de a pierde un meci după ce conduce cu 1-0. Și s-a mai găsit în această postură, în primele 15 etape, un tur întreg, în peste jumătate din jocuri. De 8 ori a deschis scorul, dar niciodată n-a terminat înfrântă: 6 victorii și două remize. Excepția pentru trupa moldoveană e chiar confruntarea cu FCSB Meciurile în care Botoșani a avut avantaj 1-0
Adversar Scor final Voluntari 1-0 UTA 2-1 Mediaș 1-0 Sepsi 1-1 CFR 1-0 Dinamo 2-1 Clinceni 1-1 Argeș 1-0 FCSB 1-3
În schimb, FCSB a avut mult mai puține situații de gestionat în care adversara a condus cu 1-0. În actualul campionat, în afara confruntării cu Botoșani, au mai existat alte 4 jocuri și doar în unul roș-albaștrii au întors și s-au impus, confruntarea cu FC Argeș, în care piteștenii au deschis scorul în minutul 62, dar FCSB a întors rezultatul în numai 4 minute. Meciurile în care FCSB a fost condusă 1-0
Adversar Scor final UTA 1-1 Sepsi 1-1 CFR 1-4 Argeș 2-1 Botoșani 3-1
"Dacă am văzut FCSB - Botoșani? M-am uitat şi nu m-am uitat. Am mai văzut meciul ăsta. Nu prea mă uit la partidele astea, sunt mai superficial, aşa"
Sorin Cârțu, președinte CSU Craiova, după meciul de duminică seara
"Când joacă împotriva noastră, cei de la Botoșani își dau viața, când întâlnesc FCSB, intră relaxați"
Sorin Cârțu, sezonul trecut
"Tot folclorul ăsta dintre FCSB și Botoșani n-are niciun fundament. Alții, care sunt orbiți de scenarii, pot să spună ce vor. Dar dacă ai minte în cap, nu te poți gândi la așa ceva"
Valeriu Iftime, finanțator FC Botoșani
Fix scenariul din primăvară
Un meci care a semănat izbitor cu cel de duminică seară, de pe Arena Națională, s-a disputat între cele două formații în play-off-ul sezonului precedent. Tot cu FCSB gazdă, dar într-o confruntare care a avut loc la Giurgiu. S-a jucat la jumătatea lunii aprilie, iar Botoșani a avut și atunci o primă repriză fantastică. A controlat meciul, a marcat prin Așkovski și a intrat la cabine în avantaj.
În partea a doua, moldovenii n-au mai existat, raportul șuturilor pe poartă a fost de 6-0, iar gazdele au marcat de două ori, prin Octavian Popescu și Panțâru și au întors soarta întâlnirii. Acel joc a avut loc chiar în prima etapă a play-off-ului și grație victoriei, FCSB și-a păstrat rolul de lider, cu un punct peste CFR Cluj. La returul din Moldova, roș-albaștrii s-au impus lejer, scor 3-1.
Botoșani, sac de box pentru FCSB...
- 22 de meciuri directe între cele două formații, exclusiv în Liga 1
- 77% victorii FCSB, adică s-a impus în 17 confruntări
- 4,5% succese Botoșani, echipă care s-a impus o singură dată
- 2-0 pentru FCSB a fost scorul singurei partide care s-a disputat în altă competiție în afară de campionat, e vorba despre Cupa Ligii, confruntarea a avut loc în septembrie 2016
... dar procent al victoriilor de aproape 6 ori mai mare cu CFR
- 23 de meciuri directe
- 65% succese CFR, nu mai puțin de 15 jocuri
- 26% victorii Botoșani, un procent de aproape 6 ori mai mare decât în cazul confruntărilor cu FCSB
- 2-1 pentru Botoșani e raportul calificărilor în disputele directe din Cupa României, ambele eliminări ale clujenilor survenind în urma loviturilor de departajare
Duckadam a dezvăluit tentativa de mituire de la Cupa Intercontinentală
Cornel Dinu a adus aminte în afirmațiile pe care le-a făcut luni seară de faptul că mafia pariurilor e de foarte multă vreme în fotbal și a acționat la cel mai înalt nivel, inclusiv cu o încercare de mituire a unor jucători ai Stelei '86, înainte de Cupa Intercontinentală, cu River Plate. Cel care a dezvăluit cu lux de amănunte cum au stat lucrurile la vremea respectivă a fost Helmuth Duckadam, care a fost la Tokyo, cu echipa, dar n-a jucat. Declarațiile lui au fost în cadrul emisiunii GSP Live, în vara anului trecut:
"Am stat la Tokyo vreo trei-patru zile. Eu fiind accidentat stăteam singur în cameră. De plictiseală, mai coboram în holul hotelului, nu aveam program cu echipa. La un moment dat, m-au abordat trei asiatici. Erau doi domni și o doamnă, toți foarte mici de statură. Aveau, cred, 1,30 metri toți împreună. «Sunteți de la Steaua?» Da! «Nu veniți cu noi să bem o bere?». Ba da, tot nu aveam ce face.
Am băut o bere, am discutat ce o să fie cu meciul. La plecare, unul îmi zice: «Pentru copii, un suvenir de la noi». Și îmi bagă ceva în buzunar, la piept. Ajung în cameră, mă uit și văd 100 de dolari. Wooooow! Erau bani mulți"
- "A doua zi, parcă mă așteptau în hol. «Domnule Duckadam, ce faceți? Nu veniți la o bere?». Ba da, cum să nu vin?! Voiam să vedem ce se întâmplă. La final, iarăși. «Pentru copil, un suvenir». Când mă duc în cameră, încă o sută de dolari. Eu, ca fraierul, îi spun lui Lăcătuș. «Mă, uite ce mi se întâmplă! Ăștia îmi tot bagă sute de dolari. Suveniruri, suveniruri». Când mă duc a doua zi, hop!, și Lăcătuș, și încă vrei doi pe acolo. Suvenir, suvenir pentru toți. Le dădeau tuturor. «Mă, ceva nu e în regulă!»"
- "La un moment dat, cei trei mă întreabă de meci, intră mai pe subiect. Eu, ca fraierul, nu știam ce urmăresc. Le-am zis că am avut operație, că sunt accidentat. A treia seară, nu am mai fost chemat. A treia seară, a fost chemat Stângaciu. După aia, Stângaciu mi-a spus că i-au propus 10.000 de dolari dacă echipa pierde la două goluri diferență. Dan s-a speriat rău de tot. I-a spus lui Valentin și Valentin i-ar fi zis: «Ia-le banii și joacă tu pe bune!». Stângaciu a zis că nu are curaj, că îl omoară.
Era o chestie de pariuri, cei trei erau din Hong Kong. Asiaticii au fost totuși oameni extraordinari. La un moment dat, le-am spus că nu ne băgăm la prostii, iar ei au zis: «OK, nu e nicio problemă. O să pariem mai puțin, dar nu suntem supărați. Poate ne vedem la Monte Carlo, la Supercupa cu Dinamo Kiev». Dar acolo nu i-am mai văzut".
- "O chestie amuzantă e că după meci ne-am plimbat prin jurul hotelului, prin Tokyo. Eram cu Fane Iovan și la un moment dat pe cine vedem la masă?! Pe asiatici. S-au mai întâlnit cu câțiva colegi de-ai mei: «Bă băieți, pentru că ați fost de cuvânt și ați spus că nu faceți așa ceva și noi n-am pierdut foarte mulți bani, uite o sută de dolari pentru toți de aici. Bang, bang, câte o sută de dolari»".
1-0 pentru River Platea fost rezultatul Cupei Intercontinentale din 1986, gol Alzamendi, într-un meci disputat la Tokyo, în fața a 62.000 de spectatori
VIDEO. Pițurcă vorbește despre jocuri de culise la echipa națională: „Lucescu nu agrea jucătorii de la Steaua! A pierdut un Mondial”
CITEȘTE ȘI
MM, în direct: „O să vă șochez acum! Medicul a aflat azi” + de ce l-a „înnebunit” Budescu