Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat joi, 26 noiembrie 2020 09:34 / Actualizat joi, 26 noiembrie 2020 09:34
Puștiul Octavian Popescu, 17 ani, a reușit în cele 23 de minute cât a evoluat cu Gaz Metan să atingă un nivel formidabil la cei mai importanți parametri de joc, mult peste vedetele Man, Tănase, Moruțan și Olaru.
A jucat mai puțin de o treime din meciul câștigat de FCSB în ultima etapă, însă a fost suficient pentru a demonstra că nu e cu nimic mai prejos decât jucătorii deja consacrați ai echipei. Octavian Popescu a încântat realmente în deplasarea de la Mediaș, unde a fost introdus în minutul 67. Incursiunile sale în banda stângă și cascada de artificii tehnice l-au făcut inclusiv pe Cornel Dinu să exclame în studio la Telekom Sport: "Stilul său aduce cu driblingul lui Dumitrache. Chiar e talentat acest copil".
Pasator de precizie 90%
A fost doar o senzație că Popescu a jucat bine sau puștiul chiar a punctat și la altceva decât la impresia artistică? Cifrele firmei InStat, care monitorizează și meciurile din Liga 1, vin să confirme că fotbalistul roș-albaștrilor a avut o prestație realmente remarcabilă. A atins anumite borne care sunt doar în bagajul unor fotbaliști de Champions League.
De exemplu, procentajul paselor reușite a fost unul incredibil de mare. Imens chiar, mai ales pentru un fotbalist eminamente ofensiv, care își asumă mereu riscuri când oferă pase și care e tot timpul sub presiunea adversarului. Popescu a atins un procent de 90% pase reușite. Comparativ cu alți colegi de-ai săi e foarte sus: Moruțan 70%, Olaru chiar și mai puțin, 66%.
312a fost indexul InStat al lui Oct. Popescu, un parametru-medie a tuturor realizărilor de pe parcursul unui meci; peste el au fost doar Olaru (323) și Moruțan (318)
A câștigat 73% dintre dueluri!
Pasând corect în cea mai mare parte a timpului, evident că și baloanele pe care le-a pierdut au fost extrem de puține. A jucat 25 de minute și a irosit o singură minge. În schimb, Tănase, care a jucat 67 de minute, a pierdut 10 baloane, iar Moruțan, care s-a aflat pe teren tot meciul, a pierdut 15!
Un alt capitol la care randamentul puștiului a fost uluitor e cel al duelurilor câștigate. Deși are doar 17 ani și e lipsit și de experiență, și de forță, aflându-se în plină creștere și dezvoltare, el a avut 73% dintre dueluri în care s-a impus. Adică 3 din 4 dueluri au fost de partea lui! Impresionant nivel. Mai ales pus lângă ceilalți jucători de același profil: Moruțan 44%, Tănase 43%, Man numai 22%.
8a fost nota pe care Octavian Popescu a primit-o din partea GSP pentru prestația din meciul cu Gaz Metan, același calificativ fiind și în dreptul lui Moruțan și Olaru
Un dribling la fiecare 3 minute
În fine, calitatea care a luat ochii specialiștilor e cea a modului în care driblează. A avut nu mai puțin de 7 driblinguri reușite în 23 de minuite. O medie de unul la fiecare 3 minute. Moruțan a avut 9, dar a bifat toate cele 90 de minute, astfel că media lui e de un astfel de procedeu la fiecare 10 minute. Tănase a avut doar două driblinguri, Olaru unul singur, iar Man niciunul.
257 de minutea jucat Popescu în actualul sezon de Liga 1, la care se adaugă cele 81 de minute bifate în Europa League, cu Slovan Liberec, 0-2
Atuul care îl poate face titular încă din vara viitoare...
Prestațiile tot mai bune pe care Octavian Popescu le are în tricoul roș-albastru nu reprezintă singurul motiv pentru care în scurt timp, mai precis din vara anului viitor, el va fi o piesă importantă în primul "11" de la FCSB. Toți fotbaliștii tineri care în acest sezon bifează regula U21 nu vor mai fi eligibili începând din 2021-2022, atunci când va intra următoarea generație, cea a jucătorilor născuți după 1 ianuarie 2000.
Vlad, Man, Coman, Olaru, Moruțan Oaidă, Șut și Simion sunt născuți în 1998 sau 1999, astfel că FCSB trebuie să caute alte două soluții pentru viitoarele două ediții de Liga 1. Iar una dintre ele ar fi putea Octavian Popescu, cel care e chiar cu 2 ani sub vârsta următoarei generații. Puștiul e născut în decembrie 2002! Va respecta regula FRF, atenție, până în vara lui 2025!
... și dezavantajul care l-ar putea ține rezervă
În schimb, Octavian Popescu are și un mare minus. Evoluează pe o poziție unde FCSB are în momentul de față multe soluții. Și numeric, dar mai ales valoric. Florinel Coman e aproape refăcut și va reveni în scurt timp, însă în flancul stâng al ofensivei pot apărea și Florin Tănase și Olaru, ambii fotbaliști de națională, cu randament excelent în ultima vreme.
ATENȚIE: precedentele giuvaiere n-au strălucit niciodată!
Nu e pentru prima dată când în curtea FCSB-ului apare un diamant neșlefuit. Adică un fotbalist care arată un talent ieșit din comun la o vârstă foarte fragedă. Totuși, precedentele două cazuri au produs doar deziluzie, după ce mai întâi Mihai Stoica și ulterior Gigi Becali anunțau că au descoperit un megafotbalist.
1. Răzvan Ochiroșii
A fost adus, cu mare scandal, de la Galați. Mihai Stoica a pariat pe el, iar primele lui apariții au fost senzaționale. A debutat în Liga 1 la 17 ani, după care a jucat și a dat și gol în cupele europene la aceeași vârstă. MM era atât de încântat de el încât i-a reproșat public unui fost mare fotbalist, lui Miodrag Belodedici, faptul că nu-l apreciază la adevărata lui valoare. Parcursul ulterior al lui Ochiroșii i-a dat însă dreptate fostului libero.
La FCSB nu s-a impus, a ajuns să fie împrumutat la Gloria Buzău, după care a jucat la Oțelul, Săgeata Năvodari și a decăzut atât de mult încât a evoluat și la Prahova Tomșani. Apoi a ales să plece în Spania, pentru a juca în ligile inferioare, la echipe precum Fuenlabrada, Guijuelo, Alcorcon, Marbella, Unionistas. În prezent, are 31 de ani și e în liga a treia iberică. N-a îmbrăcat niciodată tricoul echipei naționale.
2. Florentin Matei
Un alt mare talent. A debutat în Liga 1, în tricoul roș-albastru, la 17 ani și o lună. Becali radia de fericire: "O să mă ocup personal de el fiindcă se vede cu ochiul liber cât talent are". Nici el n-a avut o carieră impresionantă, chiar dacă a fost incomparabil peste cea a lui Ochiroșii. A jucat în Ucraina, la Volin Luțk, după care a ieșit campion al Croației cu Rijeka. A revenit în Liga 1, unde a evoluat pentru Astra și FCSB, iar în prezent, la 27 de ani, îmbracă tricoul ciprioților de la Apollon. N-are nici măcar o selecție în echipa națională.
VIDEO Mihai Stoichiță, despre puștiul Octavian Popescu: „Mi-a plăcut, dar imaturitatea își spune cuvântul”
Citește mai multe știri din Liga 1:
Constantin Budescu, dat de gol! Și-a ales următoarea destinație: „Iubește clubul, sigur se întoarce”
DDB vrea puterea! Fanii-acționari ai lui Dinamo au două variante pentru salvarea clubului