Articol de Daniel Grigore - Publicat joi, 23 mai 2024 23:08 / Actualizat joi, 23 mai 2024 23:27
Daniel Popa (28 de ani) este al doilea transfer rezolvat de FCSB în această vară, după ce Gigi Becali l-a convins și pe fundașul stânga David Kiki (30) să treacă la formația campioană ♦ Ce fel de vârf au transferat roș-albaștrii, unde strălucește Popa și unde lasă de dorit? ♦ L-am comparat la 6 capitole relevante pentru un atacant cu celălalt vârf din Superligă dorit de Becali, Louis Munteanu.
Visul declarat al lui Gigi Becali este accederea în grupele Champions League, o misiune aproape imposibilă pentru echipele din România, având în vedere că formația campioană trebuie să treacă de 4 tururi preliminare pentru a ajunge la „masa bogaților”.
Gigi Becali plănuiește să întărească echipa în special în plan ofensiv, unde a identificat mai multe ținte: Florin Tănase, Louis Munteanu, Denis Alibec și Daniel Popa. În privința lui Popa, patronul FCSB s-a mișcat rapid. Becali a decis să-i achite clauza de reziliere a contractului cu U Cluj, în valoare de 300.000 de euro.
Daniel Popa, țeapă sau pariu inspirat pentru FCSB? Comparație în 6 puncte cu Louis Munteanu
Daniel Popa, trecut anterior și pe la Chindia și Dinamo, a înscris 11 goluri în acest sezon de Superligă, cu unul mai puțin decât Louis Munteanu. Cei doi sunt apropiați și ca număr de minute jucate: 2.839 în dreptul noului vârf al campioanei și 2.951, cu 112 în plus, pentru Munteanu.
Dar mai departe de numărul de goluri, ce fel de atacant a transferat FCSB? Care sunt punctele lui forte și care sunt slăbiciunile în raport cu cealaltă țintă din Superligă a lui Gigi Becali, Louis Munteanu, fotbalist care costă de 5 ori mai mult?
Au cerut 1,5 milioane pentru Louis Munteanu, am spus că dau maximum 1,2 milioane. Este vorba și despre salariul jucătorului, care este foarte mare. E adevărat că vreau să-l iau, dar trebuie să negociezi. Mai mult de 1,2 milioane nu dau!
- Gigi Becali, patronul FCSB, pe 14 mai
1. Randamentul în fața porții: avantaj Daniel Popa
Atacantul Universității Cluj a înscris 11 goluri în această stagiune de Superligă, 8 în sezonul regulat, 3 în play-out. Louis Munteanu a punctat de 12 ori, de 5 ori în sezonul regulat, de 7 ori în play-off.
Pe parcursul stagiunii, Daniel Popa a adunat un xG (expected goals) de 11,02. Acest parametru reprezintă probabilitatea ca o ocazie să se transforme în gol, cuantificată în baza informațiilor existente despre situațiile similare din trecut.
Practic, la ce ocazii a avut, Daniel Popa ar fi trebuit să înscrie 11 goluri și fix de atâtea ori a punctat. În comparație, Louis Munteanu a înscris de 12 ori, deși algoritmul ne spune că din ocaziile pe care le-a avut ar fi trebuit să iasă măcar 15 goluri, xG-ul fiind de 15,41. Cu alte cuvinte, irosește ocazii clare de gol.
2. Acuratețe: egalitate?!
Pe parcursul sezonului, Daniel Popa a șutat de 83 de ori. Louis Munteanu a depășit borna de 100 de șuturi, cu 114 încercări. Dintre cele 83 de șuturi ale noului FCSB-ist, 31 au fost cadrate, o acuratețe de 37,35%, ceva mai mare decât a lui Munteanu.
Louis a cadrat 35,96% dintre cele 114 execuții, adică 41, însă atacantul care aparține de Fiorentina are circumstanțe atenuante aici. Dintre cele 114 șuturi pe care le-a expediat, 42 au fost din afara careului mare, ceea ce inevitabil va trage procentajul în jos. Daniel Popa are sub 20 de șuturi din afara suprafeței de pedeapsă.
Așadar, un procentaj fin superior de șuturi cadrate pentru Daniel Popa, dar asta în contextul în care Louis Munteanu își încearcă mai des norocul din afara careului. Niciunul nu are avantaj clar aici.
2goluri a înscris Louis Munteanu din afara careului în acest sezon, primul la 2-0 cu Universitatea Craiova în august 2023, din lovitură liberă, celălalt la 1-1 cu Sepsi OSK în aprilie 2024, șut de la 20 de metri cu piciorul drept
3. Poziționare: plus pentru Daniel Popa, dar pentru amândoi e loc de mai bine
Atât Louis Munteanu, cât și Daniel Popa sunt între primii 5 jucători din Superligă cu cele mai multe semnalizări în poziție de ofsaid.
Louis Munteanu este chiar primul în această ierarhie, semnalizat în afara jocului în 37 de rânduri în acest sezon. Daniel Popa a provocat arbitrii asistenți să ridice fanionul de 25 de ori.
Popa este pariul meu! Nu costă mult... și să vă spun ceva: mie îmi plăcea de Popa și când era la Dinamo!
- Gigi Becali, patron FCSB
4. Precizie și implicare în jocul de construcție: Louis Munteanu este peste
Louis Munteanu este mai implicat decât Daniel Popa în jocul de construcție, cu 910 pase încercate de-a lungul sezonului, 676 dintre acestea (74,3%) trimise precis. Popa îi este inferior atât la numărul de pase încercate, 621, cât și la exactitatea cu care le-a trimis. Doar 439 dintre ele, adică 70,7%, și-au găsit ținta.
5 pase decisivea oferit Daniel Popa în acest sezon. Louis Munteanu se laudă cu 4 assisturi
Ambii atacanți de pe lista lui Gigi Becali stau bine ca număr de atingeri de balon în careul advers. Pe amândoi îi regăsim în TOP 6 în Superligă la acest capitol: Munteanu este al treilea, cu 167 de atingeri, Popa pe 6, cu 125 de atingeri în preajma porții adverse.
5. Louis Munteanu, mai „prieten” cu mingea
Munteanu este și mai creativ cu mingea la picior, încercând să-și depășească adversarii mai des decât o face Popa. Louis a adunat 121 de încercări de driblinguri de-a lungul sezonului, 68 dintre ele reușite (56,2%). Daniel Popa nu este departe, cu 50 de driblinguri reușite din 103 încercări (48,5%).
6. Daniel Popa, mai activ în aer
Daniel Popa a câștigat 30,5% dintre duelurile aeriene în care a fost implicat în acest sezon. Louis Munteanu are un procentaj mai bun aici, 34,2%, dar el este angrenat în astfel de dueluri mult mai rar decât Popa.
Munteanu a disputat mingea în aer doar de 79 de ori, de 3 ori și ceva mai puțin decât Daniel Popa, implicat în 256 de dueluri aeriene. Așadar, atacantul venit de la U Cluj are o dimensiune în plus la jocul lui, oferindu-le colegilor din benzi varianta de a fi căutat cu centrări.
Dacă introducem în ecuație și duelurile la sol, Louis Munteanu rămâne cu un procentaj superior, 35,7% câștigate față de 31,5% în dreptul lui Daniel Popa.
Așadar, dacă tragem linie, vedem avantaj în dreptul lui Daniel Popa la 3 dintre cele 6 capitole. Louis Munteanu este peste la alte două, în vreme ce la acuratețea execuțiilor, cei 2 sunt dificil de diferențiat.
Reamintim că Louis Munteanu costă de 5 ori mai mult decât Daniel Popa (1.500.000 versus 300.000 de euro), cu mențiunea că primul are o marjă de progres mult mai mare, urmând să împlinească 22 de ani pe 16 iunie. Daniel Popa va avea 29 de ani la startul sezonului viitor.